• FOTO: Eirovīzijas pārsteigumi un skandāli: Kurš uzvarēs, kuru izsvilps?

    Eirovīzija
    Inese Mizovska
    7. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Aiko no Čehijas pārsteigs ar tērpu. Ar ko pārējie?
    Foto: Publicitātes foto
    Aiko no Čehijas pārsteigs ar tērpu. Ar ko pārējie?
    Jau šovakar Zviedrijā startē Eirovīzija. Kurš šogad ir galvenais favorīts starptautiskajā dziesmu konkursā, un kāpēc dažus tur negrib redzēt ne tautieši, ne citu valstu dalībnieki?

    Latvijā viņas nepamanīja…

    Ukraina

    Ukrainas pārstāves Eirovīzijā.
    Ukrainas pārstāves Eirovīzijā.

    Bukmeikeri nešaubās, ka Ukrainas duets alyona alyona&Jerry Heil būšot viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru. Lielajam notikumam dalībnieces sapucēs zīmols Gasanova, kurš rūpējas arī par Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas garderobi. Viņu tērpi būšot melnbalti kā Ukrainas noskaņojums šogad.  Dziedātāju alyona alyona uzskata par ukraiņu repa māti, un viņas talantu cildina pat prestižais amerikāņu izdevums The New York Times, bet pirms tam viņa bija vienkārša bērnudārza audzinātāja no Kijivas.  Jerry Heil ir videoblogere Jana, kura kļuva populāra, savā manierē pārdziedot ārzemju un ukraiņu hitus.  Pirms pieciem gadiem iznāca viņas debijas albums Es – Jana. Īpaši dziedātāja atzīmējās kara laikā, jo viņas hits Prom no Ukrainas, moskaļs neglītais kļuva par ukraiņu pretošanās simbolu. Kad Aļona un Jana vienojās Eirovīzijas kompozīcijā Teresa&Maria, dāmas kļuva neuzvaramas. Nacionālajā atlasē viņām bija septiņas reizes vairāk balsu nekā nākamajam populārākajam konkurentam.  

    Pirms diviem gadiem Latvijas publikai jau bija iespēja iepazīt ukraiņu duetu.

    Viņas uzstājās festivālā Baldonē. Klausītāju bijis maz, un tas mūziķes sarūgtināja.

    Taču par palīdzību, kādu Latvija sniedz viņu valstij kara laikā, abas bija ļoti aizkustinātas.

    Šveiciešu brīnums kleitā

    Šveice

    Šveicieši uz konkursu sūta mūziķi Nemo, kuru bukmeikeri jau no paša sākuma ierindoja pirmajā trijniekā. Jo tuvāk brauciens uz Malmi, jo augstāk viņš virzās. Aprīļa beigās Nemo pēc bukmeikeru prognozēm jau bija pārliecinošs līderis. Viņam ir tikai 24 gadi, bet fanu pulks dzimtenē ļoti iespaidīgs. Nemo ne tikai dzied, bet arī spēlē klavieres, vijoli un ir lielisks bundzinieks. Savu muzikālo daudzpusību spilgti demonstrē dziesmā The Code, kurā samiksēti dažādi stili – reps, roks, pops un pat opera. Sak, patiks visām gaumēm!

    Beidzamos gadus Nemo dzīvo Berlīnē un pasludinājis sevi par nebināru personu.

    «Es par to nerunāju publiski, bet daudzi jau zina, ka es sevi neidentificēju kā vīrietis vai sieviete. Esmu vienkārši Nemo. Man patīk domāt par dzimumidentitāti kā par galaktiku, un es jūtos kā maza zvaigznīte, kas peld kaut kur pa vidu. Tieši tā jūtos vislabāk,» pērnā gada rudenī sociālajos tīklos paziņoja Nemo. Uz vienu no Eirovīzijas reklāmas pasākumiem dziedātājs ieradās kleitā. «Es ceru, ka spēsiet mani pieņemt tādu, kāds esmu,» viņš uzrunāja savus fanus, un tas patiesi nav mainījis viņu attieksmi pret talantīgo mūziķi.

     

    Ūsainais jūtūberis cīņai gatavs

    Nīderlande

    Nīderlanes pārsāvis.
    Nīderlanes pārsāvis.

    Ja jau šī ir Eirovīzija, tad kādam noteikti jādzied par Eiropu, un šo misiju uzņēmies 26 gadus vecais nīderlandiešu jūtūberis Josts Kleins ar dziesmu Europapa. Kad Jostam bija 12 gadi, ar vēzi nomira viņa tētis, bet pēc gada mūžībā pēkšņi aizgāja mamma.

    Puisi audzināja viņa brālis un māsa, kuri tad jau bija pilngadīgi.

    Skolu Josts tā arī nepabeidza. Toties viņam izdevās atrast savu vietu interneta un mūzikas pasaulē. Viņš ir ražīgs mākslinieks, jau izdevis astoņus albumus, kas nonākuši nacionālajos topos. Pērn viņa dziesma parādījās Vācijas radiostacijās. Nu viņam pavērusies iespēja iepeldēt vēl dziļākos ūdeņos, un bukmeikeri sola, ka atraktīvajam ūsainim veiksies ļoti labi. 

    Publikas mīlulis

    Lietuva

    No Baltijas valstīm vislielākās izredzes paspīdēt šogad esot Lietuvai. Bukmeikeru prognozēs bieži izskan 26 gadus vecā Silvestra Belta vārds. Viņš, tāpat kā Igaunijas pārstāvis, startēs ar deju mūzikas ritmos ieturētu dziesmu dzimtajā valodā Luktelk. Uzstājoties Eirovīzijas tusiņos dažādās valstīs, Silvestrs jau kļuvis par publikas mīluli. «Tik patīkami, kā cilvēki, kuri vispār nesaprot lietuviešu valodu, pilnā balsī dzied man līdzi. Viņi saka – lietuviešu valoda šo dziesmu padara atšķirīgu un pat mazliet smieklīgu,» teic mūziķis.

    Viešņa, kuru negaida…

    Izraēla

    Izraēlu prezentēs 20 gadu vecā dziedātāja Edena Golana. Skandināvijas valstis uzskata, ka Izraēlai kara dēļ vispār nebūtu jāstartē šajā konkursā, īpaši māksliniecei, kura kopā ar Krievijas popzvaigzni Ņušu uzstājusies anektētajā Krimā. Tomēr konkursa rīkotāji pēc ilgām pārdomām lēma citādi. Viņi lika Edanai izņemt dažas rindiņas no konkursa dziesmas – «vairs nav gaisa, ko elpot» un «viņi visi bija labi bērni, katrs no viņiem,» jo tajās tiekot aizskartas kara tēmas. 

    Jauniete dzimusi Izraēlā, bet viņas māte ir ukrainiete. Pusaudžu gadus Edena pavadīja Krievijā, jo tur darba dēļ uzturējies viņas tēvs. Viņa piedalījusies vairākos Krievijas talantu šovos, arī populārākajā – Balss. Mēģinājusi startēt kā Krievijas pārstāve bērnu Eirovīzijā, taču tālāk par atlases kārtu netika. Toties pirms septiņiem gadiem nonāca Igora Krutoja rīkotajā bērnu Jaunajā vilnī, kas notika okupētajā Krimā. Kad Krievija iebruka Ukrainā, jaunā dziedātāja gan steigšus atgriezās dzimtenē.

    Īrija

    Apturiet dullo Bembiju!

    Vizuāli spilgtākā dalībniece šogad ir 31 gadu vecā Īrijas māksliniece Bembija Reja Robinsone jeb Bambie Thug.  Viņa sevi uzskata par nebināru personu un izceļ savu piederību LGBT+ kopienai. Vienā brīdī viņas tēls ir provokatīvi seksīgs, jau nākamajā – viņa ir bālais zēns uzvalkā, lateksa astoņkājis vai maģiska feja.

    Bembijas ceļš uz Zviedriju nav rozēm kaisīts. Februārī 200 Īrijas kultūras darbinieku iesniedza petīciju, lai liegtu Bembijai pārstāvēt Īriju starptautiskajā dziesmu konkursā. Viņa savā dziesmā izsmejot īru tradicionālo kultūru. Bembija ar preses starpniecību kritiķiem atbildēja: «Ja nevēlaties, jums nav jādodas kopā ar mani šajā piedzīvojumā. Neizšķērdējiet savu dzīvo, lai kādu nīstu, un nedusmojieties, ja neesmu aizmirsusi spēles un prieka garšu, jo jūs to esat aizmirsuši!» Bembiju atbalstīja mūziķis Džonijs Logans, kurš uzvarēja Eirovīzijā 1980. un 1987. gadā. Viņš norādīja, ka Bembija ir unikāla māksliniece un viņas uzstāšanās gan skanējuma, gan vizuālo efektu dēļ var nest uzvaru šajā konkursā. Īrija Eirovīzijā ir uzvarējusi septiņas reizes.

    Pagājušajā nedēļā sekoja otrais mēģinājums apturēt Bembiju. Vairāk nekā 400 Īrijas mākslinieku parakstījuši atklātu vēstuli Bembijai, kurā aicina viņu nedoties uz Malmi un nestāvēt uz vienas skatuves ar izraēlieti. «Neviens, kuram ir sirdsapziņa, Eirovīzijā šogad nepiedalītos,» uzsvērts vēstulē. Īpaši viņus satraucot tas, ka dziedātāja intervijās paudusi atbalstu Palestīnai. Vai Bembija tiešām padosies?

    Sacentīsies seriālu zvaigznes

    Beļģija un Lielbritānija

    Beļģijas pārstāvis.
    Beļģijas pārstāvis.

    Beļģija un Lielbritānija šogad uz Zviedriju sūta seriālu smukulīšus. Beļģi nobalsojuši par 33 gadus veco Tomasu Mustinu jeb Mustii, kurš dzimtenē vairāk pazīstams kā seriālu un filmu zvaigzne, bet mūziku sauc par savu hobiju. Viņš startēs ar dziesmu Before the Party’s Over.

    Lielbritānijas pārstāvis.
    Lielbritānijas pārstāvis.

    Briti turēs īkšķus par beļģa vienaudzi Oliju Aleksandru Torntonu, kurš zināms gan kā grupas Years & Years mūziķis. Viņš uzstāsies ar dziesmu Dizzi. Olijs ir sadarbojies ar tādām pasaules zvaigznēm kā Eltons Džons, Kailija Minoga un grupa Pet Shop Boys, pat ticis pie sava vaska dubultnieka Tiso muzejā Londonā. Viņš ir zināms arī kā seriāla Tas ir grēks zvaigzne. Ričija Tozera lomā Olijs bija tik lielisks, ka pat tika nominēts kā labākais aktieris Britu kinoakadēmijas balvai un Critics Choice televīzijas balvai.

    Bezkauņas apakšveļā

    Somija

    Somijas pārstāvji.
    Somijas pārstāvji.

    Lai gan profesionālā žūrija Somijā dziesmu No Rules! novērtēja samērā zemu, skatītāju balsojums Windows95man nodrošināja ceļazīmi uz Zviedriju. Grupas dalībnieku dīdžeja Temu Keisteri un dziedātāja Henrija Pīspanena trumpis esot kičs un bezkaunība. Viens uzstājas apakšveļā, otrs – pinkainā kažokā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē