• Sejas plastika: Kad un kāpēc to izvēlēties?

    Reklāmraksts
    7. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Katra sieviete ir kā unikāls stāsts, kas atspoguļojas viņas sejā – izteiksmē, līnijās un kontūrās. Katrs vaibsts, katra grumbiņa ir dzīves pieredzes, laimīgu brīžu un mīlestības pilnu mirkļu liecinieki.

    Tomēr var pienākt brīdis, kad aizdomājamies par iespēju šo atspulgu nedaudz atsvaidzināt. Kad kosmētiskās procedūras vairs nesniedz vēlamo rezultātu, vienīgais tiešām efektīvais risinājums ir sejas plastika. Kā notiek šāda operācija un kādus rezultātus varam gaidīt, stāsta plastikas ķirurgs un mikroķirurgs Arguts Keirāns.

    Kādā vecumā sievietes sāk aizdomāties par sejas plastiku, un kad ir īstais brīdis to veikt?

    Pārdomas par sejas uzlabošanu var sākties jebkurā dzīves posmā, bet biežāk tas notiek, sasniedzot 35 gadu vecumu. Šajā laikā sejā var parādīties pirmās nozīmīgās izmaiņas – apjoma zudums zem acīm un vaigu lejasdaļā, nazolabiālās krokas kļūst izteiktākas, mainās apakšžokļa līnija, mazinās ādas elastība sejā un kaklā, noslīd uzacis. Visi šie simptomi liecina par laika ietekmi, gravitāciju un dabisku novecošanas procesu.

    Nav tāda viena īstā brīža sejas plastikas operācijai. Tas ir ļoti personīgs lēmums, kas bieži ir balstīts vēlmē ne tikai atsvaidzināt izskatu, bet arī uzlabot dzīves kvalitāti, atgūt pašpārliecību un būt saskaņā ar iekšējo pasauli.

    Dr. Arguts Keirāns

    Vai sejas plastikai ir kādas alternatīvas?

    Ja sākusies audu noslīdēšana, plastiskajai ķirurģijai alternatīvu nav. Tas ir vienīgais tiešām efektīvais risinājums, kas var pagriezt laiku atpakaļ aptuveni par 10 gadiem. Ja problēma ir tikai ādas kvalitātē, labu rezultātu iespējams panākt ar dažādām procedūrām, kas uzlabo asinsriti un mikrocirkulāciju gan ādā, gan zemādā. Tas var būt tik vienkārši kā regulāra sejas un kakla masāža, pastaigas svaigā gaisā, pareizas un sabalansētas diētas ievērošana, svarīgi arī uzturēt stabilu svaru.  

    Lielisks risinājums ādas kvalitātes uzlabošanai ir aparātu procedūras, ķīmiskie pīlingi un lāzerslīpēšana, kas atjauno ādas virskārtu, stimulē šūnu atjaunošanos, kā arī uzlabo ādas tonusu un tekstūru. Protams, dažādu problēmu risināšanai plaši izmanto arī skaistuma injekcijas – botulīna toksīnu un hialuronskābes fillerus. Tās var palīdzēt aizpildīt grumbas, uzlabot sejas kontūras un atjaunot zaudēto apjomu.

    Tomēr ir jāņem vērā, ka dažas skaistumkopšanas procedūras var atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz ādas struktūru ilgtermiņā, piemēram, radiofrekvence, kas silda ādu un seklos zemādas slāņus, padara audus tvirtākus, taču ādā un taukaudos mainās šūnu struktūra un veidojas rētaudi, kas ir mazkustīgāki. Ja šīs procedūras veic ļoti bieži ilgā laika periodā, jārēķinās, ka vēlāk būs tehniski problemātiskāk veikt plastisko ķirurģiju, kā arī būs augstāks komplikāciju risks dzīšanas procesā. Labākās ir tās procedūras, kas ne tikai sniedz tūlītējus rezultātus, bet arī veicina ādas veselību ilgtermiņā. 

    Kādas ir ķirurģijas iespējas sejas atjaunošanai?

    Ar labas sejas plastikas palīdzību iespējams panākt lielisku ilgtermiņa rezultātu, saglabājot dabiskumu. Kad paciente atnāk uz konsultāciju, vienmēr izvērtēju gan seju, gan pieri, gan kaklu koptēlā. Ne visos gadījumos uzreiz jāveic pilna sejas pacelšana, svarīgi saprast, kurai daļai vajadzīga vislielākā uzmanība. Dažreiz, lai sasniegtu harmoniskāku izskatu, pietiek ar vienas zonas uzlabošanu, piemēram, tikai vaigu, acu zonas vai pieres pacelšanu. Protams, arī maciņa biezums bieži vien ir tas, kas nosaka, kurai problēmzonai pievērsties vispirms. Ja problēma ir visās sejas daļās, vispareizāk būtu risināt visu vienas operācijas laikā, lai neveidojas disharmonija, kad viena sejas zona izskatās stipri jaunāka par pārējām.

    Vēlmes un vajadzības ir ļoti dažādas, galvenais, lai tās sakrīt ar realitāti. Manā praksē nereti ir gadījumi, kad sievietes man rāda slavenību bildes kā paraugu vēlamajam rezultātam. Pārsvarā šādu iznākumu panākt nav iespējams, jo katrai sejai ir atšķirīgas proporcijas un ādas kvalitāte. Tad es skaidroju, ka varam panākt tikai labāku sievietes pašas versiju, izcelt viņas sejas skaistumu, nevis pārveidot viņu par kādu citu.

    Kā notiek sagatavošanās operācijai?

    Pirmais solis ir konsultācija, kuras laikā paciente izstāsta savas vēlmes, savukārt ķirurgs piedāvā piemērotāko risinājumu un izskaidro gan procesu, gan gaidāmo rezultātu. Plastiskā operācija ir nopietns lēmums, tāpēc svarīgi izprast, kāds ir atlabšanas process un potenciālie riski – zilumi, hematomas un tūska, kuru apjoms un ilgums nav prognozējami. Ja ir kādas asimetrijas, jāizrunā ar ķirurgu, vai tās saglabāsies, pazudīs vai, iespējams, radīsies jaunas. Jāsaprot, ka nav iespējams prognozēt precīzu rezultātu, jo nepastāv tehnoloģijas, ar kuru palīdzību varētu izveidot vizualizāciju potenciālajam iznākumam. Mēs varam tikai modelēt pie spoguļa, pabīdot audus – vaigus, plakstiņus, un aptuveni redzēt, kā seja varētu izskatīties pēc 6–12 mēnešiem. 

    Ļoti svarīga ir psiholoģiskā sagatavošanās. Pēc sejas plastikas operācijām visbiežāk ir vērojama tā sauktā pēcoperācijas depresija. Atlabšana var ilgt līdz diviem mēnešiem – būs tūska, zilumi, svaigas rētas. Seja ir tā zona, kuru ir vissarežģītāk apslēpt, tāpēc sievietei jābūt morāli gatavai pēcoperācijas periodam. Noteikti iesaku parunāt ar draudzenēm, kas veikušas šādu operāciju. Var arī palasīt pieredzes stāstus internetā. Te gan ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo, kā jau jebkurā sfērā, arī plastiskajā ķirurģijā ne mazums dīvāna ekspertu. Cilvēki, kas paši nekad nav bijuši operāciju zālē un dzīšanas procesus savām acīm nav redzējuši, var radīt deformētas ekspektācijas. Tāpēc medicīniskos jautājumus labāk izrunāt ar ārstu.

    Tikpat svarīga ir arī fiziskā sagatavošanās. Ja ir plāns zaudēt svaru, labāk to izdarīt savlaicīgi un pareizi. Atlabšanas periodā būs vajadzīgs spēks, tāpēc organisms nedrīkst būt agresīvas diētas novājināts. Noteikti jāieplāno laiks analīzēm un izmeklējumiem, kā arī vēlams atmest smēķēšanu.

    Tā kā mēnesi pēc sejas plastikas nav vēlams krāsot matus, friziera apmeklējumu vajadzētu ieplānot īsi pirms operācijas dienas. Ir vērts padomāt arī par matu griezuma pielāgošanu, lai tas nosegtu vietas, kur būs svaigas rētas.

    Pirms un pēc

    Cik ilgi saglabāsies rezultāts?

    Diemžēl sejas plastikai nav mūža garantijas, jo novecošanas process turpinās gan ādas, gan šūnu, gan skeleta līmenī. Parasti rezultāts saglabājas 5 līdz 15 gadus, bet tas ir ļoti individuāli un atkarīgs no daudziem dažādiem faktoriem: slimībām, saules ietekmes, smēķēšanas, miega kvalitātes, stresa, diētām un citiem. Vegāniem, piemēram, saistaudi ir trauslāki, tāpēc viņiem rezultāts nesaglabāsies tik ilgi. Liela nozīme rezultāta uzturēšanā ir arī stabilam svaram. Nereti gadās, ka jaunais izskats pēc facelift operācijas ļoti iedvesmo sievieti dažādām pozitīvām dzīves pārmaiņām, tajā skaitā tievēšanai. Ja tiek zaudēts daudz liekā svara, sejas āda var kļūt nokarena un, iespējams, rodas nepieciešamība pēc korekcijas. Tāpēc, pirms plāno šādu operāciju, būtu vēlams nostabilizēt vēlamo svaru. 

    Cik ilgi un kā norit atlabšana pēc operācijas?

    Agrīnajā pēcoperācijas periodā var būt nepatīkamas sajūtas tūskas dēļ, sāpes parasti nav tik izteiktas. Atpūtai būtu jāieplāno vismaz trīs nedēļas. Visbiežāk sievietes pirmajās nedēļās nejūtas komfortabli sabiedrībā tieši tūskas dēļ. Zilumi var saglabāties arī ilgāk, bet tos vieglāk nomaskēt ar kosmētikas palīdzību. Jārēķinās, ka pēc operācijas būs jāatbrauc uz pārsiešanām un vismaz trīs mēnešus stingri jāievēro ārsta norādījumi. Kā saka, skaistums prasa upurus, bet kopumā šis upuris nav tik liels pret lielisko ieguvumu.

    Vai paliks rētas?

    Tur, kur ir grieziens, vienmēr būs rēta. Nav atšķirības, vai tas izdarīts ar skalpeli, asmeni vai šķērēm, vienalga, cik pieredzējis ir ķirurgs, rēta paliks. Bezrētu ķirurģija neeksistē. Kad sieviete pieņem lēmumu par plastisko operāciju, jāapzinās, ka tā ir maiņa – kaut ko iegūsti, kaut kas ir jāupurē. Ja tas nav pieņemami, plastiskā ķirurģija nebūs īstais risinājums.

    Tomēr no rētām nav jābaidās, jo mūsdienās pieejamas dažādas metodes to korekcijai un maskēšanai. Ideālā variantā pusgada līdz gada laikā rētai būtu jākļūst milimetru platai, baltai strīpiņai. Gadu pēc operācijas rētu maskēšanai var veikt mikropigmentācijas procedūru. Tas ir līdzīgi kā permanentā grima gadījumā – ādā tiek ievadīts pigments un tā vizuāli tiek pielīdzināta apkārtējiem audiem. Pēc šādas procedūras rētas gandrīz nav manāmas.

    Ir gadījumi, kad rētošanās process nenorit tik veiksmīgi, bet arī tas ir risināms ar dažādām metodēm. Ja ir kādas bažas, noteikti jākonsultējas ar savu ķirurgu, kurš ieteiks labāko risinājumu – silikona gelu, lāzerslīpēšanu vai citu procedūru.

    Kā izvēlēties savu ķirurgu?

    Vai ārsts būs īstais, vislabāk var saprast, atnākot uz konsultāciju. Šis ir brīdis atklātai sarunai, jautājumiem un atbildēm, iespēja sajust, vai esat uz viena viļņa. Populārākais mīts, ko man nācies dzirdēt, ir par ķirurgiem ar zelta rokām vai dakteriem no Dieva, kas vienmēr garantē lielisku rezultātu. Protams, ārsta pieredzei un profesionalitātei ir liela nozīme. Tomēr nav neviena ķirurga ar ilggadēju pieredzi, kura praksē nebūtu kādi komplikāciju gadījumi. Labiem ārstiem šis procents ir pavisam neliels, tomēr ir. Risks pastāv vienmēr, un tas ir atkarīgs no daudziem dažādiem faktoriem. Pieņemot lēmumu par operāciju, visi riski ir skaidri jāapzinās. Ja kāds jums dod simtprocentīgas garantijas, tas noteikti ir pamats apšaubīt ķirurga kompetenci. Labs ārsts nekad nedos nereālas cerības un nemēģinās pārdot to, kas pacientam nav vajadzīgs. Šī tomēr ir medicīna, nevis vienkārši bizness. Ķirurga uzdevums ir vienmēr būt godīgam pret sevi un pacienti, lai palīdzētu viņai kļūt par sevis labāko versiju.

    Sadarbībā ar

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē