• FOTO: Labākās krāsaino tomātu šķirnes gardēžiem. Iesaka tomātu audzētājas

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    7. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no dārzniecības Neslinko arhīva
    Pieredzējušas tomātu audzētājas un ēdējas iesaka savas iecienītākās raibo tomātu šķirnes, kam vienā auglī redzamas divas un pat vairākas krāsas. Savās mīļākajās šķirnēs dalās saimniecību Neslinko, Zutiņi un Dobītes saimnieces.

    Elga Bražūne un Saiva Pekuse, dārzniecības Neslinko saimnieces.

    Kādēļ daudzkrāsainos?

    Divkrāsu un trīskrāsu tomātu augļi ne tikai interesanti izskatās, bet arī garša tiem ir katram sava, neatkārtojama. Katra krāsa auglī bagātina garšu ar savu niansīti, kas kopā veido saskanīgu garšas buķeti. Parasti šie tomāti ir gaļīgi un vislabāk savu skaistumu atklāj uzgriezti. Esam izmēģinājušas daudzas krāsaino tomātu šķirnes, no kurām kolekcijā iekļautas garšīgākās un Latvijas laika apstākļiem piemērotās. 

    Mūsu mīļākie

    • Divkrāsu tomāts. Katrs auglis divās krāsās. Augļa zīmējums vislabāk atklājas, sagriežot šķēlēs. Viens no skaistākajiem un garšīgākajiem tomātiem. Jāaudzē segtajās platībās ar diviem dzinumiem, garums 1,6 m. 
    • ‘Nores Ananasu’. Tumši zaļā miziņa tikai dažās vietās iekrāsojas sārta. Šīs šķirnes divas krāsas vislabāk atklājas, kad augļus sagriež, jo tad parādās to mākslinieciskais zīmējums. Augļiem ir plāna miziņa, tie ātri pārgatavojas. Var audzēt gan siltumnīcās, gan nojumītēs, augums 1,5 m.
    • ‘Mīlas Reibonis’. Šķirnei ir pievilcīgs ne tikai nosaukums, bet arī garša. Selekcionāram ideāli izdevies sabalansēt saldo noti ar vieglu skābumiņu, kas augļus padara īpaši aromātiskus. Lieliski izskatās un garšo uz sviestmaizēm. Var veiksmīgi izaudzēt siltumnīcās, augums 1,6 m. 
    • ‘Purpura Rīts’. Tik košs krāsu saskaņojums tomātu augļos patiešām ir kas īpašs! Tas patiks visiem, kas kāro savā siltumnīcā izaudzēt nepierastu krāsu tomātus. Augs 1,8 m garš.  
    • ‘Dārgums Ametists’. Katrs auglis ir dabas mākslinieka glezna. Krāsu pāreja no tumši violetā uz sārto toni izskatās pievilcīga gan siltumnīcā, gan uz galda. Augļi ilgi nepārgatavojas un saglabā labu garšu. Šķirne vidēji agra, piemērota audzēšanai zem segumiem, garums 1,6 m. 
    • ‘Seržants Pepers’. Viena no populārākajām šķirnēm. Pievilcīgs izskats un garšas nianses tik labi saskaņotas, ka gribas tos ēst visdažādākajos veidos, bet īpaši – uzgrieztus uz maizītēm. Audzē zem segumiem siltumnīcās vai nojumēs ar diviem dzinumiem, augstums 1,8 m.
    • ‘Alises Sapnis’. Daudzkrāsaini tomāti ar tumši violetu apmetnīti, vienreizējs krāsu salikums. Garšo īpaši, jo katra krāsa auglim piešķir savu garšas niansīti. Audzēt var gan siltumnīcās, gan nojumēs ar diviem dzinumiem, augums 1,8 m.
    • ‘Gargamele’. Skaistulis, grezns no visām pusēm, ar neuzbāzīgu garšu. Agra šķirne, ko siltās vasarās var izaudzēt pat atklātā laukā, tomēr drošāk stādīt siltumnīcās vai nojumītēs. Augstums 1,5 m, audzē ar diviem dzinumiem.
    • ‘Svītrotā Šokolāde’. Augļi ir īpaši skaisti tumšās krāsas un izteiksmīgā svītrojuma dēļ. Saules staros tie izskatās kā ar šokolādi glazēti. Audzējami siltumnīcās ar diviem dzinumiem, stāda augums 1,8 m.
    • ‘Purpura Zēns’. Mazs, ņiprs tomātiņš audzēšanai podos. Stādiņš drukns, pazarītes izlauzt nevajag. Gaismas mazprasīgs, piemērots telpām, terasēm, balkoniem. Auglīši kā lielas ķiršogas, tiem puse violeta, puse sarkana.
    • ‘Dāsnā Feja’. Ļoti ražīga šķirne. Auglīši ir nelieli – gan apaļīgi, gan ovāli, tumši sarkani ar zaļām svītriņām. Sasniedzot pilngatavību, augļu krāsojumā parādās violetais tonis. Labi garšo gan uzkodām tikko norauti, gan sagatavoti salātos. Augumā gari, audzē ar diviem vai trim dzinumiem. 
    • ‘Sandras Smaids’. Galvu reibinošs skaistulis. Tomātu pasaulē rets krāsu salikums. Augļi pārsvarā lieli, gludi, smagi, gaļīgi, ar neatkārtojamu garšu. Audzējami siltumnīcās vai nojumēs ar diviem dzinumiem, garums 1,5 m.
    • ‘Harvarda Skvērs’. Trīskrāsu tomāts, kur gaumīgi sakopoti oranždzeltenais, tumši sarkanais un zaļais krāsu tonis. Supergaršīgi, tikai jāseko, lai nepārgatavojas. Miziņa plāna, mēdz plaisāt. Šķirne samērā agra, jāstāda segtajās platībās vai nojumītēs, garums 1,5 m.

    Santa Meļķe, zemnieku saimniecības Zutiņi saimniece

    Kādēļ daudzkrāsainos?

    Divkrāsu jeb tā sauktie bicolor tomāti ar katru gadu kļūst arvien populārāki amatieru siltumnīcās un ne tikai. Redzot krāsu sprādzienu, kas priecē tomātu audzētājus, divkrāsu un daudzkrāsu tomātu šķirnes un hibrīdus sāk piedāvāt arī lielās selekcionāru firmas. 

    Kas šajos tomātos vērtīgs? Pirmkārt, jau prieks par skaisto izskatu. Katrs tomāts ir kā mazs pārsteigums, kas iekšpusē slēpj krāsu varavīksni. Otrkārt – garša. Dzeltenie un oranžie tomāti parasti ir saldāki un augļaināki nekā sarkanie. Sarkanajiem ir izteiktāka tomātu garša. Šos abus apvienojot, varam iegūt pavisam jaunu, īpaši patīkamu garšu buķeti. Prieks par rezultātu arī amatieru selekcionāriem liek pievērsties šo krāsaino variāciju radīšanai, tādēļ tie atrodami Breda Geitsa, Annas Kozulas un citu populāru selekcionāru piedāvājumā.

    Mani mīļākie

    • ‘Taiga’. Īsti gardēžu tomāti. No ārpuses dzeltenīgi zaļi, dupsis krāsojas rozā, bet iekšpusē spēlējas zaļie, dzeltenie un rozā toņi. Šī krāsu spēle skaisti izskatās, tomātu šķēlējot. Augļi 300–350 g smagi, pirmajos ķekaros lielāki. Sirds forma un lieliska garšas buķete. Sēklu kabatiņas mazas, tāpēc ļoti labi iederas salātos un šķēlēšanai – šķidrums netek laukā. Miziņa plāna, serde maza. Indeterminants, augumā līdz 1,8 m. Agra šķirne. Ieteicams audzēt ar divām galotnēm. 
    • ‘Dwarf Confetti’. Dwarf projekta ietvaros radīta šķirne. Augļi ļoti koši – dzelteni ar sarkani oranžām svītrām un rozā viducīti, vidēji 200 g smagi. Ļoti laba, bagāta, sabalansēta, salda garša. Siltumnīcā augums līdz 1,2 m, podos 90 cm. Dwarf (rūķu) šķirnes formē citādi nekā garos tomātus – atstāj vismaz četras galotnes. Lapas retina, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju krūmā.
    • ‘Captain Lucky’ (‘Laimīgais Kapteinis’). No ārpuses dzeltenīgi zaļš, dupsis krāsojas rozā. Skaisti izskatās, griežot uz sviestmaizes. Lielaugļu tomāts ar lielisku garšas buķeti un augļa struktūru. Augļi 300–350 g smagi. Indeterminants, augumā līdz 1,8 m. Vidēji agrs. Ieteicams audzēt ar divām galotnēm. Miziņa plāna, serde maza.
    • ‘Kozula 179’ jeb ‘Zebra Volta’. Lielaugļu brūni oranžo tomātu šķirne. Garša izteikta, patīkami augļaina un salda, augļu vidējais svars 300 g. Ražīga, vidēji agra šķirne, ko 2015. gadā radījusi slavenā poļu selekcionāre Anna Jankovska (Kozula). Augums 1,8 m. 
    • ‘Medeo Zelta Kalni’ (‘Zolotiyi Gori Medeo’). Kazahstānas tomātu šķirne. Sirds formas tomāti ar maigi saldu garšu un ļoti minimālu skābumu. Augļu vidējais svars 350 g. Raža lieliska. Augums 1,8 m.
    • ‘Tulpe’ (‘Tulip’). Šīs šķirnes augļiem ir blīvs mīkstums un piepildītas sēklu kabatiņas. Augļu vidējais svars 250 g. Īsts gardēžu tomāts. Vislabāk  iederas salātos un uz sviestmaizēm. Augums 1,7 m.
    • Sarkani zaļais ‘Jarla bicolors’ (‘Rojo-Verde ou Bicolore Jarl’). Brīnumgarda divkrāsu bifšteka tipa tomātu šķirne ar aptuveni 300 g smagiem augļiem un labu ražību. Maigi salda garša, tomāti gaļīgi, bet reizē sulīgi. Miza plāna, serde pavisam maza. Augums 1,8 m.
    • ‘Bētlemes Uguns’. Ļoti skaista tomātu šķirne ar izteikti augļainu, saldu garšu. Izteikts lāsojums – miziņai cauri spīd lieli, sārti laukumi. Tikpat skaists pārgriežot. Augļu vidējais svars ap 350 g. Vidēji agri. Ļoti laba ražība. Augums 1,8 m.
    • ‘Zebra Ezel’. Šķirne ar amizantu nosaukumu. Zebra, jo strīpaina, un ēzelis, jo ļoti ražīga. Tomātiem ir spēcīga, augļaina, saldena garša. Neplaisā. Lieliska augļu kvalitāte visas sezonas garumā. Ļoti laba ražība. Iesaku, ja audzē tomātus ne tikai pašu patēriņam, bet arī pārdošanai.  Augļu vidējais svars 250 g. Augums 1,8 m.
    • ‘Afternoon Delight’ (‘Pēcpusdienas baudījums’). Selekcionāra Breda Geitsa radīta šķirne, krustojot šķirni ‘Big Rainbow’ ar kādu zilo tomātu šķirni. Rezultāts ir tomāts, kura pleciņi krāsojas vienmērīgi violetā tonī, pats auglis ir dzeltens, bet šķērsgriezumā centrā parādās rozā krāsa. Patīkami blīvs mīkstums ar saldu, bagātu garšu. Augļi 200–300 g smagi. Kārtojas skaistos, pilnīgos ķekaros pat pa 5–7 augļiem. Augumā ap 1,7 m. 

    Sandra Marcinkēviča, dārzniecības Dobītes saimniece

    Kādēļ daudzkrāsainos?

    Ar dažādu krāsu tomātu šķirnēm eksperimentējam no 2012. gada. Daudzkrāsu tomāti kļūst arvien pieprasītāki. Pirms Covid-19 pandēmijas tie pārsvarā bija iecienīti restorānos, bet pandēmijas laikā un pēc tās tieši privātie klienti arvien vairāk meklē atšķirīgus, ne tikai sarkanus tomātus. 

    Mūsmājās tie ir cieņā savu garšas īpašību dēļ. Pārsvarā tos servējam salātos, uzkodās vai tad, kad jāpārsteidz ciemiņi, jo bieži vien garša nesakrīt ar ieraudzīto krāsu, piemēram, šķirnēm ‘Ananas Noire’ un ‘Chocolate Stripes’. 

    Diemžēl lielaugļu krāsainās šķirnes ir jutīgākas ekstrēmos laika apstākļos. Biežāk ir kroplie ziedi un veidojas neregulāras formas augļi, tāpēc vēlams šos ziedus jau laikus izkniebt. Prieks, ka parādās arī divkrāsaini hibrīdi.  

    Mani mīļākie

    • ‘Gourmansun’ F1. Mūsmājās jau divus gadus garšas, ražas un slimību izturības favorīts. Agri vērša sirds formas tomāti, 200–220 g, sākumā dzelteni, bet nogatavojoties gan iekšpusē, gan ārpusē krāsojas sarkanoranži. Augļi ir gaļīgi, ļoti garšīgi un aromātiski, ar labu konsistenci.
    • ‘Indigo Blue Beauty’. Viena no pirmajām mūsu izmēģinātajām šķirnēm. Eksotiskas krāsas un ļoti patīkamas garšas šķirne. No ārpuses tumši lillā, bet iekšpusē rozīgi. Vidēji agrīni. Augļi ap
    • 180–200 g. Izcili sviestmaižu un salātu tomāti, kurus var ēst bez papildu garšvielām. Karstā vasarā plānā miza mēdz plaisāt. Līdzīga šķirne ir ‘Amethyst Jewel’, kas mazāk plaisā, bet augļi ir mazāki. Audzē ar 1–2 galotnēm. Izaug 1,5–1,7 m.
    • ‘Chocolate Stripes’. Tomātu šķirne ar savdabīgu un skaistu krāsojumu. Atšķiras ar kartupeļu veida lapām, veido spēcīgu augu. Ļoti garšīgi uz sviestmaizēm un salātos. Ieteicams audzēt ar 1–2 galotnēm. Augums 1,5–1,7 m.
    • ‘Pineapple’. Vidēji agra tomātu šķirne, kas ir īpaša ar savu atšķirīgo krāsojumu. Izcils sviestmaižu tomāts ar izsmalcinātu garšu. Augļi samērā lieli, 250–400 g, blīvi, ar lielu masu un divās krāsās – dzeltenoranži ārpusē un ar sārtu zīmējumu iekšpusē. Vēlams audzēt ar 1–2 galotnēm. Izaug 1,4–1,8 m.
    • ‘Vintage Vine’. Lieli divkrāsu sviestmaižu tomāti. Interesants krāsojums – sarkani ar dzeltenīgām svītrām –, kas atkarībā no saules un laikapstākļiem ir intensīvāks vai mazāk intensīvs. Izcili patēriņam svaigā veidā. Vēlams audzēt uz viena galvenā un viena sānu dzinuma. Izaug 1,4–1,7 m.
    • ‘Mr. Stripey’.Vidēji agra tomātu šķirne, kas ir īpaša ar savu košo krāsojumu. Izcils sviestmaižu tomāts ar izsmalcinātu garšu. Augļi samērā lieli, 250–400 g, blīvi, ar lielu masu un divās krāsās – dzeltensarkani ārpusē un ar sārtu zīmējumu iekšpusē. Vēlams audzēt ar 1–2 galotnēm. Izaug 1,2–1,6 m.
    • ‘Ananas Noire’. Šķiet, ka tomāti nenogatavojas, jo ārpuse ilgi ir zaļa. Šo šķirni ir būtiski nepārgatavināt, jo tad garša kļūst skābena. Par gatavību liecina iekrāsošanās ar sārtām un tumši sārtām svītrām. Garša ir saldena un sākumā negaršo pēc klasiska tomāta. Visgaršīgākie. Pārsvarā lieli augļi. Ieteicams audzēt siltumnīcā ar vienu vai divām galotnēm. Izaug1,6–1,8 m.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē