• Krāšņās ziedētājas – vasaras puķes! Kuras šogad izvēlēties?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    18. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jorge Salcedo / Shutterstock
    Kad salnas beigušās, laiks piepildīt dobes, kastes un toverus ar krāšņām ziedētājām – vasaras puķēm! Vecajām mīļajām un kādu jaunu, kam līdz šim vēl neesam pievērsuši uzmanību. Kuras šogad izvēlēties?

    Krāšņās kāršrozes

    Parastās kāršrozes (Alcea rosea) ir puķes, kas daudziem raisa nostalģiskas bērnības atmiņas. Par mīļām vecmāmiņas puķu dobēm laukos un kāršrozēm kā neatņemamu dobes sastāvdaļu. Taču vecmāmiņas dobē tas bija divgadīgs augs, ko sēja vasarā, tas pārziemoja, nākamajā gadā ziedēja, briedināja sēklas, kas turpat izsējās, sāka augt, un nākamajā gadā ziedēja atkal. Tāpēc šķita, ka kāršroze, kas pati savā nodabā vairojās, ir daudzgadīga puķe. 

    Jaunās šķirnes selekcionētas tā, lai tās varētu sēt ziemā un uzziedētu jau pirmajā vasarā. Tās ir daudz krāšņākas nekā vecās, kurām bija tikai viena ziedlapiņu kārta. Modernajām kāršrozēm ziedi ir pildīti, liela krāsu bagātība – visi sārtie toņi no maigi rozā līdz tumši sarkanam, balta, aprikožu, dzeltena… Tāpat kā vecajām, tām patīk silta un saulaina aizvēja vieta. Tā kā augums ir iespaidīgs (150–180 cm), noder kāds balsts. Ne velti senāk kāršrozes stādīja gar mājas vai pirts sienu un sētu. Diemžēl, ja arī mūsdienu hibrīdās šķirnes kādu sēklu nogatavina un izkaisa, no tām izaugušās puķes visbiežāk zied ar vienkāršiem, klajiem ziediem. 

    Tāpat – jo šķirne ir smalkāka, ar bagātīgāk pildītiem ziediem un kruzuļainām ziedlapiņām, jo mazāk cerību, ka tā spēs ziemot mūsu apstākļos, tāpēc īsti nav vērts tās pa vecajai modei sēt vasaras vidū un gaidīt uzziedam nākamajā gadā. Drošāk paļauties uz tām, kas ziemā – jau decembrī un janvārī – sāktas audzēt siltumnīcā. Tad līdz pavasarim stādi ir izauguši jau apmēram 30 cm augsti, uzziedēs jūlijā un ziedēs līdz pat septembrim. Tā kā jaunstādi ir galotņoti, izaugs ne tikai viena lielā, bet arī vairākas mazākas ziedu vārpas. Īpaši ieteicama Chaters šķirņu grupa gan ar rozā, gan dzelteniem ziediem, gan šķirņu maisījums. 

    Līdzīgas mirtēm

    Izoplapu kufejas (Cuphea hyssopifolia), lai gan ir vasaras puķes, tiešām izskatās kā nelieli, kompakti miršu kociņi. 20–25 cm augstais, zarotais cers ar smalkām, tumši zaļām, spīdīgām lapiņām arī bagātīgi zied sīkiem ziediem, turklāt nepārtraukti – no maija līdz pat oktobrim. Mīl saulainu vietu, bet citādi īpaša kopšana nav nepieciešama. Visai pieticīgs un uzticams augs, var pat teikt, ka tiešām sliņķu puķe. Var stādīt gan augu kompozīcijās podos un kastēs, gan dobju malās. Šķirne ‘Myrto Pink’ ir ar gaiši rozā, ‘Myrto Purple’ ar purpurkrāsas un ‘Myrto White’ ar baltiem ziediem. 

    Lapu begonijas

    Begonija (Begonia rex) Beleaf šķirņu grupa: ‘Evening Glow’ – lapu zīmējums sudrabains ar karmīnrozā, ‘Morning Dew’ – lapu zīmējums zaļrozā lāsumots, ‘Lima Love’ – citronzaļas lapas ar tumšāku maliņu, ‘Asian Tundra’ – sudrabains ar zaļu, ‘Inca Night’ – sarkanas ar tumšu malu. Īsi lapu kāti, kompakts augum (20 cm), piemērotas audzēšanai podos laukā un istabā saulainā, daļēji noēnotā un noēnotā vietā. Šķirnes ar ārkārtīgi skaistu lapu zīmējumu, tās var izmantot ne tikai dobēs, puķu kastēs un toveros, bet arī audzēt kā telpaugu. Tā kā lapas ir krāšņākas nekā daudzām citām puķēm ziedi, jāpiedomā, ar ko kopā stādīt, lai augi cits citu izceltu, nevis noēstu. 

    Raibā petūniju ģimene

    Petūnija (Petunia) ‘Babydoll’. Ziedi rozā ar baltiem lāsumiem, noturīga krāsu kombinācija, saulē neizbalo, izturīga arī vējā un lietū. Pa pusei nokarenā auguma dēļ lieliski piemērota gan iekaramajiem puķu podiem, gan balkonkastu kompozīcijām un terašu stādījumiem. 

    Petūnija (Petunia) ‘Night Sky’. Unikāls krāsu salikums un izkārtojums – violeti ziedi ar baltiem lāsumiem kā vasaras nakšņotās debesis. Nokarenā auguma dēļ lieliski piemērota iekaramajiem podiem, balkonkastu kompozīcijām, terašu stādījumiem. Vēlos vasaras vakaros smaržo.

    Petūnijas un kalibrahojas hibrīds ‘Beautical’. Daudzsološs augs toveriem, terašu stādījumiem un apstādījumiem, tajā apvienotas labākās petūnijas un kalibrahojas īpašības. Ziedi lielāki nekā kalibrahojai, lietū daudz izturīgāks par petūnijām. Miltrasas izturīgs, zied bagātīgi līdz sezonas beigām. Lieliski aug saulainās vietās. 

    Citas krāšņas ziedētājas

    • Jaungvinejas balzamīne (Impatiens) SunPatiens Vigorous ‘Pink Pearl’ u. c. Lieliskas, liela auguma (līdz pat 70 cm augstumā) Jaungvinejas balzamīnes dažādos toņos. Piemērotas arī saulainām vietām, toveriem un bagātīgiem stādījumiem. 
    • Eklona akmeņsēkle (Osteospermum ecklonis) ‘Summer Hero’.. Bagātīgi ziedoša, lieliska puķe izteikti saulainiem dārziem, burvīgi zied visu vasaru, tikai jāatceras viena pamatlieta – jāizlauž noziedējušie ziedi, tad akmenssēkle ziedēs nepārtraukti un nebūs novērojams cikliskums. 
    • Hibrīdās salvijas (Salvia hybrida) ‘Love & Wishes’ un ‘Amistad’. Burvīgas liela auguma salvijas, zied visu vasaru, lielisks papildinājums ainaviskām dobēm, šķirne ‘Amistad’ var būt piemērota viengadīgam dzīvžogam, kas, piemēram, aizsedz saimniecības zonu vai mazdārziņa vagas. Zied no maija līdz septembrim.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē