• Siera kūka bez siera – ko var izmantot krēmsiera vietā?

    Kūkas
    Laura Cīrule
    8. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Recepte tiem, kuri nevar ēst piena produktus, bet nevēlas atteikties no siera kūkas baudīšanas! Zīdainais tofu ir izcils krēmsiera aizstājējs, pateicoties neitrālajai garšai un konsistencei, tādēļ tas labi noder bezsiera siera kūkas pagatavošanai. Nenobīsties no pagatavošanas laika, tas norādīts kopā ar 5 stundu kūkas atdzesēšanu.
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    18 cm diametra kūkas veidne
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    15m
    Pagatavošana
    5st 40m
    Kopējais laiks
    5st 55m

    Kas ir tofu siers?

    Tas tiek darīts no koagulēta sojas piena, bet tas savukārt tiek iegūts no sasmalcinātām un izmērcētām sojas pupiņām. Veikalos pieejami divu veidu tofu – cietais un zīda jeb mīkstais. Tie ir izgatavoti no vienām un tām pašām sastāvdaļām, taču apstrādāti nedaudz atšķirīgi, tādēļ to konsistence un izmantošana receptēs ir atšķirīga.

    Cieto tofu presē ar atsvariem, lai no tā tiktu izspiests liekais ūdens, tādēļ no ārpuses tas izskatās kā mums ierastais siers. Tas ir maigs pēc garšas, viegli griežams gabaliņos un galvenokārt tiek izmantots sāļiem ēdieniem. Tas ir ideāli piemērots cepšanai un grilēšanai.

    Zīda tofu netiek presēts, tādēļ tam ir mīkstāka konsistence nekā parastajam tofu, un to izmanto receptēs, kur nepieciešams krēmsiers, piemēram, siera kūkās, mērcēs, zupās.

     

    Tofu ir produkts ar zemu ogļhidrātu saturu, tāpēc tā ir populāra izvēle cilvēkiem, kuri ievēro diētu ar zemu ogļhidrātu saturu, kā arī, protams, vegāniem un veģetāriešiem. Tofu ir brīnišķīgs proteīna avots, turklāt mūsu gremošanas sistēmai vieglāk saprotams nekā neapstrādātās sojas pupiņas. Tofu satur B grupas vitamīnus, dzelzi un kalciju, un tā lietošana uzturā neveicina holesterīna rašanos. 

    Salīdzinot abus tofu veidus, jāsecina, ka zīda tofu satur nedaudz mazāk kaloriju, ogļhidrātu un tauku, savukārt cietajā ir lielāks olbaltumvielu, kalcija un šķiedrvielu daudzums – tomēr šīs atšķirības ir minimālas (galu galā abi ražoti no vienādām bāzes sastāvdaļām). 

    Gan cietajam, gan zīda tofu ir neitrāla garša, tāpēc pievienojot, piemēram, garšaugus, sojas mērci, kanēli, vaniļas pastu vai jebkuras citas sastāvdaļas, garšu var pielāgot savām vajadzībām, un tādēļ milzīga nozīme ir garšvielām, kas tiek pievienotas.

    Ievērībai!

    • Lai gan tofu garša ir neitrāla, tajā nedaudz jūt soju, tādēļ to izbalansē ar skābumu – citrona sulu. Masu pirms cepšanas pagaršo!
    • Zīda tofu nav nepieciešama uzglabāšana ledusskapī, tādēļ veikalos lielākoties tas novietots plauktos pie Āzijas produktiem, nevis ledusskapī, kur atrodami pārējie vegāniskie produkti un cietais tofu.

    Vēl idejas ar tofu:

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē