• Latvijā dzīvojošā Krievijas žurnālista Martinova sievai piespriež 9 gadus cietumā. Viņa slēpās 16 gadus…

    Skandāls
    Marta Kalniņa
    8. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šonedēļ Antoņinu notiesāja par savas meitas slepkavības mēģinājumu.
    Foto: Ekrānšāviņš
    Šonedēļ Antoņinu notiesāja par savas meitas slepkavības mēģinājumu.
    Nupat Krievijā Novgorodas apgabala tiesā tika nolasīts notiesājošs spriedums Antoņinai Martinovai. Deviņi gadi cietumā par meitas slepkavības mēģinājumu. Viņa ir uz Latviju emigrējušā avīzes Novaja Gazeta Eiropa galvenā redaktora Kirila Martinova pirms vairākiem gadiem bezvēsts pazudusī sieva.

    Baisa traģēdija Kirila Martinova pagātnē

    Šī lieta skaļi un plaši tiek atspoguļota Krievijas medijos. Sižets kanālā Rossija 24 sākās ar vārdiem, ka notiesātā sieviete Antoņina ir Kirila Martinova sieva, un viņš ir ārzemju aģents, kurš dzīvo Latvijā.  

    Kirils Martinovs strādā un dzīvo Latvijā.
    Kirils Martinovs strādā un dzīvo Latvijā.

    Kad avīzes Novaja Gazeta- Eiropa galvenais redaktors Kirils Martinovs, sākoties karam Ukrainā, pameta Maskavu un pārvācās uz Rīgu, viņš patiesi atstāja pagātnē arī kādu tumšu un tolaik pat mistisku traģēdiju. Viņa sieva Antoņina kopā ar savu meitu bija pazudusi bez vēsts. Turklāt Antoņina bija policijas meklēšanā.

    Pirms 16 gadiem viņai tika piespriests sods par meitas slepkavības mēģinājumu.

    Saprotot, ka nāksies sēdēt cietumā, jaunā sieviete ar bērnu aizbēgusi. Nu viņas ir atrastas, un Antoņina saņems sodu.

    Kas īsti notika tajā liktenīgajā dienā? Un kāda loma šajā traģiskajā notikumā bija Kirilam Martinovam? Kad atgadījās nelaime, simpātiskā krieviete Antoņina jau bija izšķīrusies ar savas mazās meitiņas Alises tēvu Pāvelu Fjodorovu, un iepazinusies ar gudro, inteliģento maskavieti Kirilu. Viss bijis lieliski, pāris jau esot pārrunājis precību plānus, kad, kā apgalvo Antoņina, notika nelaimes gadījums. Pirms dažām dienām tiesas zālē viņa atminējās, ka tās bijušas šausmīgākās minūtes viņas mūžā. Antoņina ar bērnu bija devusies apciemot māti, kad mazā pēkšņi sākusi skriet pa kāpnēm, izspraukusies caur režģim un nogāzusies lejā no trešā stāva.

    «Kad skrēju pa kāpnēm, es izjutu to, ko nebūtu jāpiedzīvo nevienam cilvēkam, nevienam vecākam. Es domāju, ka viņas vairs nav. Nevaru pat aprakstīt tās šausmas, sāpes un tukšumu,» emocionāli stāstīja Antoņina. Taču toreiz kāds 11 gadus vecs zēns paziņoja, ka redzējis notikušo kāpņu telpā. Viņš apgalvoja, ka māte pati esot nometusi bērnu lejā. Par laimi meitenīte no gūtajām traumām atveseļojās ātri, taču izmeklēšana turpinājās.

    Martinovs centies glābt

    Toreiz kā viens no iespējamiem iemesliem, kādēļ māte būtu varējusi tik nežēlīgi izrīkoties ar pašas bērnu, tika minētas Antoņinas jaunās attiecības ar Kirilu Martinovu. Tika lēsts, ka sieviete gribējusi tikt vaļā no bērna, jo tas bijis traucēklis jaunai dzīvei. Antoņina plānojusi pārvākties pie līgavaiņa uz Maskavu. Kirils noliedza šo versiju un, lai stiprinātu mīļotās alibi, izmeklēšanas laikā pat apprecēja Antoņinu. Viņš pauda apņēmību rūpēties par viņu un Alisi. Taču, kad bija skaidrs, ka no cietumsoda jaunajai sievietei neizbēgt, 2008. gadā Antoņina ar meitenīti pazuda… «Es sapratu, ka mūs izšķirs un daudziem gadiem. Nevarēju ar to samierināties.

    Sapratu, ka meitas labākie, maigākie gadi paies bez manis, ka nevarēšu par viņu parūpēties,» tagad tiesas zālē savu seno lēmumu bēgt pamato Antoņina.

    Skolojusi mājās, vedusi uz teātri

    Mātei un meitai izdevās izvairīties no likumsargiem 16 gadus. Kad Martinovs pārvācās uz Rīgu, Krievijā izskanēja versija, ka Latvijā slēpjoties arī viņa sieva. Tās gan neapstiprinājās. Antoņinu un Alisi šā gada aprīlī atrada turpat plašajā dzimtenē – Stavropoles pusē.

    Kā viņas dzīvoja visu šo laiku? Meitenei nebija dokumentu, un savu īsto vārdu viņa uzzināja tikai šogad. Taču māte bija rūpējusies par savu atvasi, vedusi uz dažādiem interešu pulciņiem, nodarbībām. Skolu gan meitene neapmeklēja, māte viņu izglītojusi pati. Meitenei nesen palika 19 gadi, un Alise piedalījās tiesas procesā. Viņa aizstāvēja savu mammu Stāstīja, ka lielākais sods, ko jebkad saņēmusi mājās, bijusi interneta atslēgšana. Māte viņu pat vedusi uz teātri Maskavā, lai meitai netrūktu nekā. Tas nelīdzēja. Nelīdzēja arī meitas rūgtās asaras tiesas zālē.

    Savu vainu neatzīst

    Antoņina uzskata, ka ir izpirkusi savu vainu, jo visu šo laiku pašaizliedzīgi rūpējusies par atvasi. Nodrošinājusi visu nepieciešamo, vedusi uz jūru, kalniem. Par laimi meitene bijusi veselīga, un ārstus nevajadzējis apmeklēt.

    «Viņa mīl mani, un es mīlu viņu. Es esmu viņai vajadzīga, un viņa man. Mēs esam ģimene. Lūdzu, nešķiriet mūs.

    Palīdziet mums,» tiesā sacīja sieviete. Meitene sēdēja sakņupusi uz sola tiesas zālē. Seju viņa bija paslēpusi jakas kapucē.   

    Ko par šo lietu domā Krievijā? Daudzi atbalsta Antoņinu, jo uzskata – pārāk bargs sods piespriests sievietei, kuras vaina tā īsti nemaz nav pierādīta. Turklāt vienīgais liecinieks tam, ka tas nebija nelaimes gadījums, no narkotiku pārdozēšanas nesen nomiris. Tad kāpēc viņai jāiet cietumā? Izskan minējumi, ka savu lomu nospēlējsi arī tas, ka Martinovs pasludināts par ārzemju aģentu, jo Krievija nepiedod nostāšanos citā pusē.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē