• Kāpēc izraēliete nepiedalījās Eirovīzijas atklāšanā? Viņas dēļ arēnu apsargās īpaši

    Eirovīzija
    Estere Jansone
    7. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Izraēlas mūziķe Īdena Golana.
    Foto: Ekrānuzņēmums no video
    Izraēlas mūziķe Īdena Golana.
    Pēc tam, kad izcēlās bruņots konflikts starp Izraēlu un palestīniešiem, izskanēja aicinājums neļaut Izraēlai piedalīties Eirovīzijas dziesmu konkursā. Tomēr konkursa rīkotāji lēma citādi. Sestdien, konkursa fināla dienā, sola iespaidīgu protestu…

    Nepiedalījās atklāšanā

    Svētdien Izraēlas pārstāve Edena Golana nepiedalījās krāšņajā Eirovīzijas atklāšanas pasākumā. Viņa jau bija ieradusies Malmē un aktīvi piedalījās visos mēģinājumos.Taču 4. maijā atturējās līksmot kopā ar ārzemju kolēģiem un konkursa faniem. Pati vēlāk sacīja, ka šī bijusi Holokausta upuru atceres diena, tāpēc Edenai šķitis necienīgi šādā brīdī piedalīties Eirovīzijas ballītē. Tā vietā viņa apmeklējusi ceremoniju kopā ar Malmes ebreju komūnu. «Šodien, Holokausta atceres dienā, mēs iedegsim sveci sešu miljonu mūsu cilvēku piemiņai,» Golana rakstīja sociālajos tīklos. Taču ne visi šo iemeslu pieņēma kā vienīgo patieso. Izskanēja versija, ka Edena Golana negrib sevi pakļaut iespējamo protestētāju uzbrukumiem.     

    Kad Krievija uzsāka militāru iebrukumu Ukrainā, par Krievijas dalību Eirovīzijas dziesmu konkursā nebija divu domu. Krievija un tās atbalstītāja Baltkrievija tika izslēgtas no dalībnieku saraksta. Tomēr Izraēlas gadījumā Eirovīzijas rīkotāji pievēruši acis un ļāvuši šīs valsts pārstāvei Golanai kāpt uz konkursa skatuves. Edenas uzstāšanās paredzēta šo ceturtdien, 9. maijā, kad startēs arī mūsu pārstāvis Dons. Un šo dienu daudzi gaida ar bažām.

    Kara situācijas dēļ vairāki Eirovīzijas dalībnieki, dažu valstu amatpersonas, slavenības un Eirovīzijas fani jau pirms vairākām nedēļām uzrunāja konkursa rīkotājus un aicināja nepieļaut Izraēlas dalībnieces uzstāšanos. Skandināvijas valstu mūziķi pat parakstīja petīciju pret Edenas uzstāšanos un draudēja boikotēt pasākumu. Turklāt ne tikai Izraēlas uzbrukumu dēļ vajadzētu apturēt šīs valsts dalību starptautiskajā dziesmu konkursā, bet arī pašas Edenas dēļ. Mūziķei esot bijušas ciešas saites ar Krieviju. Viņa pusaudžu gadus aizvadījusi Krievijā, kur piedalījusies talantu šovos un pat mēģinājusi startēt bērnu Eirovīzijā kā Krievijas pārstāve.

    Pirms septiņiem gadiem izraēliete uzstājās Igora Krutoja rīkotajā bērnu Jaunajā Vilnī, kas norisinājies tolaik svaigi okupētajā Krimā.

     Tomēr neraugoties uz šo visu, rīkotāju lēmums bija nelokāms. Izraēla kopumā iz plūkusi laurus Eirovīzijas dziesmu konkursā četras reizes un šogad bukmeikeri lēš, ka Edena varētu iegūt vismaz 10. vietu. 

    Eirovīzijā politiku «neiejauc»

    Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) ģenerāldirektors Noels Kurans uzskata, ka Krievijas un Ukrainas karš ar Izraēlas un Gazas konfliktu ir divas diametrāli pretējas situācijas. Viņš portālam BBC skaidro, ka Krievija pārkāpa vairākus konkursa noteikumus, bet Izraēla allaž visu ir ievērojusi, tāpēc dalību nav pamata atcelt. «Ja mēs sāksim izslēgt dalībniekus no konkursa, balstoties uz ģeopolitisko situāciju pasaulē, tad katru gadu nāktos uzklausīt lūgums izslēgt konkrētas valstis, piemēram, Azerbaidžānu vai kādu citu,» teic Kurans.

    «Mēs mēģinām Eirovīzijā neiesaistīt politiku,»

    turpina EBU ģenerāldirektors. Jāteic, ka EBU iepriekš lūdza izraēliešu mūziķei mainīt pieteiktās dziesmas nosaukumu. Iepriekš viņas kompozīcijas nosaukums bija «October Rain», kas tiešā veidā sasaucās ar «Hamās» uzbrukumu Izraēlai 7. oktobrī.    

     Gaidāmi grautiņi un uzbrukumi izraēliešu faniem

    Iespējams, ka Eirovīzijas rīkotāju lēmums ļaut piedalīties Izraēlas pārstāvei padarīs šī gada konkursu par absolūtu fiasko. «Mēs visticamāk redzēsim protestus pie arēnas, kas izsvilps izraēliešu dziedātāju,» portālam BBC stāsta Eirovīzijas bijušais komunikācijas speciālists Pols Džordans.

    Zviedrijas pilsētā Malmē mitinās arī viena no lielākajām musulmaņu un palestīniešu komūnām. Plānots, ka Eirovīzijas fināla dienā, 11. maijā jeb šajā sestdienā, arēnas pievārtē noritēs plaša mēroga protests, kurā dalību pieteikuši jau vairāk kā 20 000 cilvēku. Tas licis sarosīties arī vietējai policijai, jo protests draud izvērsties arī grautiņos. Zviedru policijas pārstāvji portālam BBC paziņojuši, ka

    uz Eirovīzijas norises laiku, it īpaši fināla dienu, sākta īpaša operācija, kurā piesaistīti arī likumsargi no Dānijas un Norvēģijas.

    Vēl nupat Izraēlas Drošības dienests aicināja vietējos iedzīvotājus atturēties no Eirovīzijas apmeklēšanas un atcelt ceļojumu plānus uz Malmi. «Pastāv bažas, ka teroristi var izmantot valdošo atmosfēru un protestus pret Izraēlu, lai veiktu uzbrukumus pret izraēliešiem,» teikts Drošības dienesta paziņojumā.  

    Pati Golana gan medijiem ziņojusi, ka centīsies distancēties no palestīniešu atbalsta demonstrācijām. «Esmu ieradusies šeit, lai izrādītu savu balsi, dalītos mīlestībā, manā dāvanā no Dieva un, cerams, liktu cilvēkiem izjust kaut ko īpašu, atstāt viņu dvēselēs nospiedumu, un vienotu viņus ar mūziku,» vakardien ziņu aģentūrai Reuters teikusi Edena. 

    VIDEO: Izraēliešu dziedātājas Īdenas Golanas pieteikums: 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē