• Gatavojamies 9. maijam: Rīgā padomju režīma un agresorvalsts slavināšana netiks pieļauta

    Krievijas agresija
    Estere Jansone
    8. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rīgā padomju režīma un agresorvalsts slavināšana netiks pieļauta, uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola («Kods Rīgai»).

    Viņa skaidroja, ka gan Valsts policija, gan Pašvaldības policija strādās pastiprinātā režīmā, uzraugot notiekošo vietās, kas iepriekš bijušas saistītas ar 9.maija simboliem. Tostarp tiks uzraudzīts Uzvaras parks, kas pēc padomju simbola nojaukšanas ir labiekārtots un atvērts apmeklētājiem. Viņa pauda cerību, ka diena paies bez lieliem sasprindzinājumiem un provokācijām. 

    Ja tiks fiksēti gadījumi, kad kāds mēģinās slavināt totalitāro režīmu, padomju laikus, lietot simbolus apģērbā, zīmēt tos uz ēkām, tiesībsargājošās iestādes tūlīt reaģēs.

    Iedzīvotājiem ir jāapzinās, ka par šiem pārkāpumiem paredzēta atbildība, tostarp kriminālatbildība, uzsvēra politiķe. Viņa piebilda, ka ir meklētas arī tehnoloģiskās iespēja, kā fiksēt pārkāpumus un saukt pie atbildības pārkāpējus. Atskatoties uz iepriekšējiem gadiem, esot redzams, ka gan Valsts, gan Pašvaldības policija ir apliecinājusi, ka galvaspilsētā jebkādi pārkāpumi saistībā ar agresorvalsts slavināšanu tiks stingri uzraudzīti un fiksēti.

    Jau ziņots, ka Valsts policija un Valsts drošības dienests (VDD) 9.maijā pastiprināti uzraudzīs drošību visā Latvijā

    un sola «nepārprotamu un izlēmīgu» reakciju uz provokācijām, kad tiks fiksēta Krievijas agresijas un kara noziegumu slavināšana.

    Ko uzskatīs par pārkāpumu?

    9.maijā Latvijā nav atļauts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti uz Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudēšanu, tostarp sabiedrības šķelšanu, kara, militārās agresijas, totalitārisma vai vardarbības slavināšanu, kā arī nepatiesu vēsturisko notikumu atspoguļošanu. Tas attiecas uz tā saucamo «uzvaras dienu» un tās simboliku, ko slavina un plaši izmantot Kremļa režīma propagandā. Aizliegumu rīkot pasākumus 9.maijā paredz Saeimā 2023.gadā pieņemtais likums «Par atsevišķu publisku pasākumu rīkošanas aizliegumu 9.maijā».

    Ziedu nolikšana vietās, kur Latvijā atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi, tiks uzskatīta kā šo objektu un militāras agresijas slavināšana,

    šādas darbības netiks pieļautas. Lai gan individuāla ziedu nolikšana apbedījumu vietās nav aizliegta, Valsts policija vērš uzmanību, ka policijas pastiprināta klātbūtne šajās vietās nebūt nenozīmēs, ka tādējādi iedzīvotājiem tiks nodrošināta ērta un koordinēta pieeja. Policijas mērķis un uzdevums ir nepieļaut sabiedriskās kārtības apdraudējumu un jebkādu agresijas slavināšanu.

    Vienlaikus likumsargi atgādina, ka atbilstoši sabiedriskās kārtības un drošības plānam var tikt ierobežota un regulēta gan satiksmes, gan cilvēku plūsma. Tai skaitā, atbilstoši likumam «Par policiju», ja tiks konstatēts sabiedrības drošības, personu dzīvības, veselības un mantas aizsardzības apdraudējums, iespējamas provokācijas un saasinājumi, Valsts policija var liegt piekļuvi konkrētiem objektiem.

    Tāpat 9.maijā visu diennakti un 10.maijā laikā līdz plkst.7 ir aizliegta pirotehnisko izstrādājumu izmantošana.

    Dienesti atgādina, ka par totalitāro režīmu simbolu (arī stilizētu), kā arī jebkāda militāro agresiju un kara noziegumus slavinošu un attaisnojošu simbolu izmantošana publiskās vietās ir aizliegta un sodāma.

    Arī Krievijas karoga publiska lietošana vai karu slavinošu dziesmu publiska atskaņošana tiks uzskatīta kā agresora un tā režīma slavināšana,

    attiecīgi vērtējot personas atbildību.

    Savukārt par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā vai etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu draud kriminālatbildība. Dienestu rīcība un reaģēšana uz šādiem pārkāpumiem būs tūlītēja un strikta, pausts policijas izplatītajā paziņojumā.

    Iedzīvotājus aicina nepakļauties provokācijām

    «Ņemot vērā, ka 9.maijs jau ilgstoši ir datums, kas šķeļ Latvijas sabiedrību, šajā dienā pastāv paaugstināti konfrontācijas riski starp atšķirīgus uzskatus pārstāvošām sabiedrības grupām. Tāpēc dienesti aicina kritiski vērtēt provokatīvus paziņojumus informatīvajā telpā, kā arī izvairīties no reaģēšanas uz tiem un ziņot atbildīgajiem dienestiem, ja šāds saturs tiek pamanīts. Aicinām iedzīvotājiem neiesaistīties provokācijās vai pretlikumīgās darbībās ne pret personām, ne apkārtējo vidi – nepakļauties provokācijām un nepieļaut mūsu sabiedrības šķelšanu,» teikts dienestu paziņojumā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē