• Kur palikušas garšīgās ābolu šķirnes – Dzidrie, Trebu, Cukuriņi un citi?

    Dārzs
    Laila Ikase
    25. augusts, 2020
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības žurnāls Santa arhīva
    Atceries no bērnības tādas ābolu šķirnes kā Dzidrie, bumbierāboli un citas? Vai tagad stādu audzētavās nopērkami tikai hibrīdi, bet garšīgās šķirnes nodotas aizmirstībai? Atbild Dārzkopības institūta vadošā pētniece Laila Ikase.

    Laikam mums visiem bērnības āboli šķiet visgaršīgākie. Baltie dzidrie ar suliņu serdē, maigie, sārtie Suislepas rožu (Maļinovka), saldie Rēveles bumbierāboli, aromātiskie Mālāboli (Serinka), gleznie, baltie Trebū (tautā saukti par zaķpurniem), sīkie, bet saldie un kraukšķīgie Cukuriņi (Raņetka)…

    Nekur jau šīs šķirnes nav pazudušas, bet turpina augt daudzos dārzos un tiek pavairotas kokaudzētavās!

    To kociņus var iegādāties no audzētājiem (piemēram, stādaudzētavās Pīlādži, Heimanis, Liepas…) un stādu gadatirgos, bet augļus – tirgū. Lielveikalos gan šos ābolus nenopirksi, jo tie nav ilgi uzglabājami.

    Arī ražība un izturība pret slimībām vecajām šķirnēm ne vienmēr ir laba – Suislepas rožu, Bumbierābele un Mālābele slimo ar vēzi un jaunībā kūtri ražo. Savukārt Baltie dzidrie un Trebū ir ļoti mīksti un viegli sasitas. Tāpēc tirgum Latvijā tagad tiek audzētas citas šķirnes, ne viena vien ar patiešām gardiem augļiem – saldskābiem ar salduma pārsvaru, aromātiskiem un sulīgiem. Visiecienītākā ir Auksis, ko bieži redz gan veikalos, gan tirgū – tās garša nekad nepievils. Ļoti garšīgi ir rudens šķirņu Rubin, Orļik, Zaiļijskoje āboli.

    Ziemā gardākie ir sarkanie Spartan un dzeltenie Zarja Alatau augļi. Saldumu mīļotājiem var ieteikt Konfetnoje, kas augustā ir gatava, un rudens šķirni Tiina.

    Vēl iesaku iestādīt arī jaunās Latvijas rudens šķirnes Dace un Gita – abas ne tikai ar garšīgiem, lieliem āboliem, bet arī izturīgas pret kraupi un ražo katru gadu. Katru gadu ražo un piedevām ziemā labi glabājas jaunā Latvijas šķirne Laila, kuras tumšsarkanie augļi ir izskatīgi un ar labu garšu. Tiesa, šo jauno šķirņu stādi bieži ir izpirkti. Kas attiecas uz hibrīdiem, tos selekcionāri pagaidām iesaka tikai pārbaudei, bet paši labākie nākotnē varbūt iegūs šķirnes nosaukumu.

    2 komentāri

    Gunbox
    Skumji, ka autoram no garšas nav ne mazākās nojausnas. Visas jaunās sķirnes garšo tik pat neizteiksmīgi un prasti, kā jebkura veikala ārzemju šķirne. Izņemot Konfetnoje dēļ sava salduma un garšas izmaiņām nogatavošanās laikā, neviena no visādām Auksis veidīgajām nav garšīgi āboli. Ja saldskāba masa kādam liekas garšīga tikai saldskābuma dēļ, nevis unikālas, savas garšas dēļ, tad arī viņš lopbarības kartupeļus sauks par labiem. Nu tos... kurus šodien "augstās virtuves" kultūra Maximā sauc par salātu kartupeļiem. Tādas šķirnes kā Serinka, Trebū nevienai no jaunajām šķirnēm nepārspēt. Ehh... kur vēl Okero, kura vispār ir zudusi. Tirgus ir nožēlojams un visādi pašpasludināti ābolu eksperti to vēl vairāk čakarē. Paredzu, ka drīz vecās šķirnes drīz pasniegs tikai dārgos restorānos kā unikālu delikatesi un tikai garšas pazinēji to spēs novērtēt.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē