• Vai drīkst ēst paprikas sēkliņas? Un arbūzu sēklas?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    22. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kaprisova/Shutterstock.com
    Augļi ir jāēd! Tie ir ne tikai uzturvielām bagāti, bet arī lieliski cukura aizstājēji. Bet vai viss auglis ir ēdams? Vai sēkliņas un kauliņi nenodara skādi veselībai? Pierasts domāt, ka sēkliņas ir veselīgas, jo tajās sakoncentrēts viss auga dzīvības spēks…
    • Ābolu sēkliņās ir vitamīni (īpaši E vitamīns), bet to vislielākā vērtība ir jods. Sēklās ir eļļa, nedaudz olbaltumvielu un rūgts glikozīds amigdalīns, kas, organismā noārdoties, atbrīvo zilskābi. Apēdot dažus ābolus ar visām sēklām, jūtams ļaunums organismam neradīsies. Tomēr speciāli ēst ābolu sēkliņas, it īpaši, rūpīgi sakošļājot, gan nevajadzētu.

    • Arbūzu sēkliņās ir taukskābes, ēteriskās olbaltumvielas un daudz minerālvielu. Tās labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus. Dažās Āzijas un Tuvo Austrumu valstīs arbūzu sēklas vāc, žāvē un grauzdē ēšanai. Arbūzu sēklas izmanto arī zupās vai lai pagatavotu citus derīgus produktus – eļļu, tēju un sēklu ekstraktu.
    • Ķirbju sēklas ir bagātas ar minerālvielām (magniju, cinku, dzelzi, fosforu), olbaltumvielām un antioksidantiem. Sēklām ir hormonāli regulējoša iedarbība, tās izmanto dažādos uztura bagātinātājos. Ķirbju sēklas arī labi palīdz pret zarnu parazītiem.
    • Plūmju kauliņi. Tajos esošā eļļa satur E vitamīnu un nepiesātinātās taukskābes – linolskābi un oleīnskābi, kas nodrošina veselīgu ādas šūnu atjaunošanos. Taču kauliņos ir arī amigdalīns, kas organismā var pārveidoties par zilskābi, tāpēc speciāli košļāt kauliņus nav ieteicams.

    • Paprikas sēklās ir neaizvietojamās aminoskābes, tāpēc, tīrot un griežot papriku salātiem vai citiem ēdieniem, nevajag pārāk centīgi atbrīvoties no sēkliņām.
    • Vīnogu kauliņi satur aktīvās vielas, kas palīdz saistīt brīvos radikāļus. Zinātniskie pētījumi liecina, ka vīnogu kauliņu eļļa palīdz stiprināt imunitāti un var būt līdzeklis pret ļaundabīgu veidojumu rašanos organismā. Kauliņus izmanto alerģiju ārstēšanai, kā arī pārtikas piedevu ražošanā, kas samazina sirds un asinsvadu slimību risku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē