Vai zināji?
- Zaļā pierīte kāļiem ir normāla pazīme – citreiz zaļa, citreiz violeta, tas atkarīgs no šķirnes. Tāda tā ir tāpēc, ka kāļiem raksturīgi augt daļēji ārā no zemes. Tas ir hlorofils, kas ir pilnīgi miermīlīgs un veselībai nekaitīgs, ja salīdzina ar solanīnu, kas ir indīgs un veidojas zaļos, gaismā uzglabātos kartupeļos.
- Rāceņu garša ir maigāka, salīdzinot ar kāļiem. Bet abās saknēs ir sēra savienojumi, kas piešķir raksturīgo mazliet rūgteno garšu, – cilvēku veselībai šie savienojumi, glikozinolāti un tiocianāti, ir pat ļoti vēlami. Kad kāļus un rāceņus rīvē un griež (tas attiecas arī uz citiem kāpostaugiem!), šīs vielas pastiprināti izdalās, tāpēc noteikti vēlams ēst arī svaigā veidā.