• 3 svarīgi jautājumi par podagru

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Paisit Teeraphatsakool/Shutterstock.com
    Podagra ir kaite, ko atklāj arvien vairāk cilvēkiem. Tā nav diez ko patīkama. Kas ir svarīgākais, kas tev par podagru jāzina? Lūk, trīs būtiski jautājumi, kas jāņem vērā, lai atvieglotu savu situačiju.

    Kā lai zinu – man draud podagra vai tomēr ne?

    Nav nekādu specifisku analīžu, lai saņemtu precīzu atbildi. Tiesa, ir iespēja noteikt urīnskābes līmeni asinīs, bet tas tiešā veidā nenorādīs uz podagras risku.

    Ko lai ēd cilvēks, kuram ir podagra?

    • Izvairies no alkohola un ierobežo uzturā sarkano gaļu – cūkgaļu, liellopu, medījumu, jēru, arī zoss gaļu, tītara kājas, nieres un citus subproduktus. Neēd gaļas buljonu, atsakies arī no aukstās gaļas jeb galerta.

    Gaļas zupu ieteicams vārīt divos ūdeņos – pirmais buljons kādam citam, otrais – tev.

    Cūkgaļu un liellopa gaļu var lietot pa 100 gramiem pāris reižu nedēļā. Var ēst vistas fileju (bet noteikti ne vistas ādu!), tītara fileju, truša gaļu. Desas, cīsiņus, žāvējumus un speķi – nē! Noteikti izslēdz no ēdienkartes aknas – gan mērcē, gan pastētē.

    • Izvairies lietot jūras produktus – garneles, mīdijas, austeres, arī nēģus un šprotes. Mazsālītas siļķes, sardīnes, lasi, foreli var lietot pa 100 ­gramiem pāris reižu nedēļā. Drošāk ēst saldūdens zivis – asari, līdaku, līni.
    • Garšvielas – droši, sojas produktus – droši. Samazini uzturā cukuru un sāli.
    • Skaties, vai izvēlētais produkts nesatur fruktozes-glikozes sīrupu. Noteikti padomā, pirms dzert saldās augļu sulas, saldinātos dzērienus, ēst medu un konditorejas, īpaši rauga mīklas, izstrādājumus. Izpēti sastāvu, izvēloties saldos jogurtus, arī tomātu mērci un gatavās salātu mērces. Ja produkts satur fruktozes-glikozes sīrupu, labāk ne.
    • Nepārspīlē ar citrusaugļiem, bumbieriem, žāvētiem augļiem un ogām. Pietiks ar pāris augļiem dienā. Ieteicami ķirši un to sula. Ēd nesālītus riekstus.
    • Bietes, kartupeļus, kāļus labāk mazāk un tikai vārītus.
    • Droši vari ēst piena produktus – sieru, biezpienu, kefīru ar zemu tauku saturu, dārzeņus, zaļos salātus, gurķus, tomātus, pākšaugus, olas, nesaldos jogurtus, tumšo maizi ar samazinātu cukura daudzumu, graudaugus.
    • Dzer daudz ūdens, laba ir arī kafija – pāris tasītes kafijas samazina urīnvielas daudzumu organismā.

    Ko darīt lēkmes laikā?

    Uzliec uz sāpošās vietas ledu. Sāpošās vietas nedrīkst sildīt, jo tas var veicināt iekaisuma izplatīšanos. Iedzer pretsāpju līdzekli – to, kas tev parasti vislabāk palīdz pret sāpēm.

    Pārrunā ar ģimenes ārstu, ko darīt nākamajā podagras lēkmē.

    Ārsts izrakstīs līdzekli, ko glabāt mājas aptieciņā vai makā. Podagras lēkmes kupētāji (nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, kolhicīns un kortikosteroīdi) ir recepšu medikamenti, kurus labāk iegādāties laikus, nevis tad, kad jau sāp.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē