Kas ir tofu siers?
Tas tiek darīts no koagulēta sojas piena, bet tas savukārt tiek iegūts no sasmalcinātām un izmērcētām sojas pupiņām. Veikalos pieejami divu veidu tofu – cietais un zīda jeb mīkstais. Tie ir izgatavoti no vienām un tām pašām sastāvdaļām, taču apstrādāti nedaudz atšķirīgi, tādēļ to konsistence un izmantošana receptēs ir atšķirīga.
Cieto tofu presē ar atsvariem, lai no tā tiktu izspiests liekais ūdens, tādēļ no ārpuses tas izskatās kā mums ierastais siers. Tas ir maigs pēc garšas, viegli griežams gabaliņos un galvenokārt tiek izmantots sāļiem ēdieniem. Tas ir ideāli piemērots cepšanai un grilēšanai.
Zīda tofu netiek presēts, tādēļ tam ir mīkstāka konsistence nekā parastajam tofu, un to izmanto receptēs, kur nepieciešams krēmsiers, piemēram, siera kūkās, mērcēs, zupās.
Tofu ir produkts ar zemu ogļhidrātu saturu, tāpēc tā ir populāra izvēle cilvēkiem, kuri ievēro diētu ar zemu ogļhidrātu saturu, kā arī, protams, vegāniem un veģetāriešiem. Tofu ir brīnišķīgs proteīna avots, turklāt mūsu gremošanas sistēmai vieglāk saprotams nekā neapstrādātās sojas pupiņas. Tofu satur B grupas vitamīnus, dzelzi un kalciju, un tā lietošana uzturā neveicina holesterīna rašanos.
Salīdzinot abus tofu veidus, jāsecina, ka zīda tofu satur nedaudz mazāk kaloriju, ogļhidrātu un tauku, savukārt cietajā ir lielāks olbaltumvielu, kalcija un šķiedrvielu daudzums – tomēr šīs atšķirības ir minimālas (galu galā abi ražoti no vienādām bāzes sastāvdaļām).
Gan cietajam, gan zīda tofu ir neitrāla garša, tāpēc pievienojot, piemēram, garšaugus, sojas mērci, kanēli, vaniļas pastu vai jebkuras citas sastāvdaļas, garšu var pielāgot savām vajadzībām, un tādēļ milzīga nozīme ir garšvielām, kas tiek pievienotas.
Ievērībai!
- Lai gan tofu garša ir neitrāla, tajā nedaudz jūt soju, tādēļ to izbalansē ar skābumu – citrona sulu. Masu pirms cepšanas pagaršo!
- Zīda tofu nav nepieciešama uzglabāšana ledusskapī, tādēļ veikalos lielākoties tas novietots plauktos pie Āzijas produktiem, nevis ledusskapī, kur atrodami pārējie vegāniskie produkti un cietais tofu.