Pirms ēšanas sparģeļi jāblanšē vai īsi jānovāra – seko aprakstam soli pa solim, tas ir ļoti vienkārši. Tā kā sparģeļi samērā ātri sažūst, ieteicams tos gatavot, kamēr svaigi un tvirti. Tas jāpēta jau veikalā!
Ja sparģeļiem ir stiegraini un koksnaini kātu gali, tie jānogriež, jo nav ne garšīgi, ne saēdami. Lai zinātu, cik liels gabals no kāta gala jānogriež, sparģeli, ar katru roku turot savā galā, tuvāk resanajam galam saliec, līdz tas lūst – lūzuma vieta ir pareizā griezuma vieta. Pārējos sparģeļus var droši griezt aptuveni šajā vietā.
Foto: No izdevniecības SIA «Žurnāls Santa» arhīva
Mazie, jaunie sparģelīši nav jāmizo, bet lielākiem un resnākiem stiegrainā miziņa jānomizo, īpaši tas attiecas uz baltajiem sparģeļiem. Lielos zaļos sparģeļus, ja tie ir svaigi un nav pārauguši, arī var nemizot vai plāni nomizot tikai kātiņa apakšējo trešdaļu. Ja nav īpašais sparģeļu mizojamais nazis, to labi aizvieto parastais dārzeņu mizojamais nazītis.
Šādi sagatavotus sparģeļus liek dziļā pannā vai katlā nelielā daudzumā uzvārīta sālsūdens vai pārlej tos ar uzvārītu ūdeni, pievienojot sāli, var arī nedaudz sviesta vai eļļas. Sparģeļus vāra atkarībā no to augšanas gatavības pakāpes un resnuma. Zaļos sparģeļus parasti vāra 3–5 minūtes, baltie jāvāra mazliet ilgāk. Gatavību var pārbaudīt, iedurot sparģelī ar dakšiņu vai nazi, kātam ir jābūt mīkstam, bet vēl stingram, kā saka, al dente, lai vēl kraukšķīgs.
Foto: No izdevniecības SIA «Žurnāls Santa» arhīva
Gatavus sparģeļus tūlīt atdzesē, izņemtus no karstā ūdens pārlejot ar ledusaukstu ūdeni, tad notecina un nosusina. Vārītos sparģeļus tālāk var apcept pannā sviestā vai uz grila. Mazos, tievos sparģelīšus var cept tāpat bez vārīšanas, pārlaistot ar eļļu, pārkaisītus ar sāli un pipariem.
Izskatās, ka Tu izmanto reklāmu bloķēšanas rīku (ad-blocker)?
Mūsu portāla lasītājiem bez maksas ir pieejami kvalitatīvi raksti. Reklāmas ir vienīgais veids, kā mēs varam turpināt piedāvāt bezmaksas saturu. Lūdzu, izslēdz savu reklāmu bloķēšanas rīku (ad-blocker)!