Vari apēst puskilogramu?
Ikdienas ēdienkartē svarīgi, lai šķīvī būtu dažādība, turklāt dienu no dienas tā atšķirtos. Diētas ārsti ik dienas rekomendē apēst vismaz 400 gramu dārzeņu un augļu dažādos veidos – svaigus, tvaicētus, krāsnī ceptus.
Izklausās daudz? Nav tik traki – piemēram, sarīvējot salātiem nelielu kāpostgalviņu un pāris burkānu, būs ap 800 gramiem. Četru cilvēku ģimenē apēst šādu salātu daudzumu nieks vien ir – katram ap 200 gramu porcija.
Tikpat dārzeņu iekļaujot arī brokastīs vai vakariņās, dienas ieteicamā norma būs apēsta! Un nav jau visi jāēd svaigā veidā, skaitās arī zupā ieliktie, krāsnī izceptie, izvārītie. Protams, arī augļi, tikai jāatceras, ka nevajadzētu visus dārzeņus aizstāt ar augļiem.
Un iedvesmai neliels uzskaitījums – ko ēst tagad, vēlā rudenī. Burkāni – ja nav pagrabā, tad nopērkami katrā veikalā, turklāt diezgan lēti un acīmredzami veselīgi.
Tāpat arī bietes, kāposti (iespējami dažādi – baltie un sarkanie galviņkāposti, Briseles kāpostiņi, Ķīnas kāposti, lapu kāposti, ziedkāposti, brokoļi u. c.), puravi. Protams, sīpoli un ķiploki.
No augļiem noteikti ieteicami mūsu pašu āboli un dzērvenes – tirgū var vēl dabūt purva dzērvenes, veikalos vairāk pieejamas lielogu kultivētās, bet abas ir labas. Vēl paprikas, vīnogas un plūmes (patlaban gan jāiztiek ar importēto produkciju, bet tas nekas – labāk tā nekā nekā!). Nevajag aizmirst arī par riekstiem – tie ir labs antioksidantu avots!