Kur meklēt antioksidantus?
Vispirms īsi par to, kāpēc antioksidanti ir būtiski un ko tie organismā īsti dara. Jau pati vārda nozīme pauž to, ka antioksidanti pret kaut ko cīnās. Un visdrīzāk ir dzirdēts arī, pret ko tieši, – jā, pret brīvajiem radikāļiem.
Pēdējo loma mūsu dzīvē ir gana svarīga, taču antioksidantu uzdevums organismā ir neļaut brīvajiem radikāļiem par daudz brīvības, tāpēc radikāļus vajag neitralizēt un nedrīkst ļaut veidoties arvien jauniem.
Starp vērtīgākajiem antioksidantiem jāmin E vitamīns – īpaši kopā ar C vitamīnu tas organismā paveic lielu darbu cīņā pret brīvajiem radikāļiem. Tikpat nozīmīgs ir arī A un K vitamīns, kā arī A vitamīna svīta – bēta karotīni, karotinoīdi, likopēns, luteīns u. c.
Vērtīgie antioksidanti visvairāk un plašākajā klāstā meklējami tieši dārzeņos un augļos – jo krāsaināki tie ir, jo labāk.
- Zaļās krāsas dārzeņi un augļi (kāposti, brokoļi, kabači, āboli u. c.) satur hlorofilu, karotinoīdus, kā arī K vitamīnu un folijskābi.
- Sarkanie dārzeņi, augļi un ogas ir bagāti ar likopēnu.
- Dzeltenās un oranžās krāsas pārstāvji (burkāni, ķirbji, smiltsērkšķi u. c.) satur flavonoīdus, karotīnus.
- Violetās krāsas dārzeņos un augļos (baklažānos, mellenēs, upenēs, sarkanajos kāpostos u. c.) atrodami vieni no spēcīgākajiem antioksidantiem – antociāni.
- Bālajos, šķietami bezkrāsainajos arī ir vērtīgas vielas. Piemēram, sīpoli un ķiploki ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielas, kā arī polifenoliem, kas arī ir vērtīgi antioksidanti.