• Ko jaunā ārlietu ministre domā par Latvijas vīriešiem? 10 maz zināmi fakti par Baibu Braži

    Personības
    Marta Kalniņa
    Klubs
    Klubs
    19. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Šodien Latvija tikusi pie jaunas ārlietu ministres – ilggadējās diplomātes Baibas Bražes. Lai gan sarunās par savu privāto dzīvi politiķe allaž bijusi lakoniska, nupat žurnālam «Klubs» Braže atkājusi vairākus interesantus faktus par savu personību un ikdienu.

    1. Studējusi Taizemē un prot trīs svešvalodas

    Jaunajai ārlietu ministrei ir juridiskā izglītība, kā arī maģistra grāds komunikācijas zinātnē. Interesanti, ka diplomāte ir mācījusies arī Dienvidaustrumāzijas studiju maģistra programmā Čulalongkornas universitātē Taizemē. Baiba Braže pārvalda trīs svešvalodas – angļu, nīderlandiešu un krievu.

    2. Slavē Stoltenberga humoru

     Baiba ir bijusi Latvijas vēstniece Nīderlandē un Lielbritānijā un strādājusi par vienu no pašreizējā NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga vietniekiem. Vaicāta, kāds tad īsti ir Stoltenbergs, viņa žurnālam Klubs sacīja: «Lielisks, prasmīgs vadītājs, kurš izjūt pārējo valstu vadītājus. Zina, ko grib sasniegt, un izvēlas īsāko ceļu. Ļoti pārliecināts par NATO. Ļoti atbalstošs Ukrainai. Ar izcilu ­humora sajūtu.» Stoltenberga jokus gan viņa atstāstīt nepiekrita.

    3. Lieliska peldētāja un šķēpmetēja

    Intervijā žurnālam Klubs Baiba Braže atklāj, ka vienmēr bijusi fiziski aktīva. «Vairākus gadus trenējos peldēšanā. Labi peldu visādos stilos. Rīgas 2. vidusskolā jebkurā brīdī varēja iet uz sporta zāli. Vakaros sētā Rūpniecības ielas galā ar puikām spēlēju hokeju. Biju vienīgā meitene. Sportošanas ziņā nekad neesmu domājusi – esi sieviete vai vīrietis, vienkārši ej un dari! Tāpat arī diplomātijā,» uzsver jaunā ministre. Pusaudžu vecumā Baiba sāka trenēties šķēpmešanā. Bijusi gan Latvijas jaunatnes, gan junioru čempione.

    4. Skries pusmaratonu

    Patlaban jaunā ārlietu ministre aktīvi gatavojas pusmaratonam. «Līdz šim vairāk par trim kilometriem neesmu spējusi noskriet. Man riebjas skriet, bet zinu cilvēkus, kuri iemācījušies skriet un tas ir iepaticies. Man jāatjauno labāka fiziskā kondīcija!» apņēmusies Braže. 19. maijā viņa skries savu pirmo pusmaratonu.

    5. Patīk Latvijas vīrieši

    Braže labi jūtas politika, kur dominē vīriešu pārsvars. «Samulsuma runāt vīriešu auditorijai man, protams, nav! Kad vadīju NATO stratēģiskās komunikācijas bloku, vairākums militāro kolēģu un padoto bija vīrieši,» atzīst viņa. «Es par vīriešiem domāju ļoti labi. Man bijusi laba privātās dzīves pieredze un arī ar kolēģiem, draugiem. Vīrieši ir forši! Neesmu sieviešu burbuļos, kur vīriešus šķiro,» Klubam saka Baiba. «Latvijas vīrieši ir gudri, kopti, zinoši. Viss, kā nākas! Protams, runāju par vidi, kurā esmu, un pieņemu, ka man ir laimējies,» teic Braže.

    6. Nesaprot tādus tēvus…

    Ārlietu ministri sanikno tēvi, kas neuztur savus bērnus. «Tas, ka mums ir virs 40 000 uzturlīdzekļu nemaksātāju, ir šokējoši. Kritika ir ļoti pamatota. Lai kādas attiecības būtu ar bērnu māti, saviem bērniem nevari iedot uzturlīdzekļus? Tas ir pašcieņas jautājums!» norāda Baiba Braže.

    7. Iestājusies Zemessardzē

    «Esmu iestājusies Zemessardzē. Atgriezos Latvijā un uzrakstīju iesniegumu, izgāju pārbaudes. Tagad gaidu pielaidi. Mežā vēl neesmu bijusi. Par Zemessardzi domāju jau sen, vēl tad, kad Graube bija Bruņoto spēku komandieris. Bet to nevarēja savienot ar darbu,» žurnālam Klubs atklāja Baiba.

    8. Sirdī liepājniece

    Lai gan Baiba Braže ir dzimusi Rīgā, daļa viņas sirds vienmēr piederējusi Liepājai, no kurienes nāk politiķes vecāki. «Saikne sajūtu un DNS ziņā ar Liepāju un Bārtu man ir ļoti cieša. Liepājā tā smarža un skaņa… pilnīgi cita sajūta. Bērnībā uz Bārtu braucu labprāt, jo man tur bija ģimene un draugi. Bija gan darbs, gan atpūta,» atminas viņa.  

    9. Pirmo naudu iztērē par … kucēnu!

    Jau bērnībā Baiba no darba neesot baidījusies un centusies kabatas naudu nopelnīt pati. .«Man bija kādi 12 gadi, kad saņēmu pirmos 20 rubļus,» atminas ministre.
    par savu pirmo naudu viņa nopirkusi sunīti. «Vecākiem nezinot, nopirku tirgū kucēnu un atnesu mājās. Vecāki bija šokā, lēnām arī es sapratu, ka nav tik vienkārši. Suns bija uz dažiem mēnešiem, tad tēvs to aizveda uz Bārtu,» atminas viņa.

    10. Ir sava lauku mājiņa

    «Sasaiste ar laukiem latviešiem ir ģenētiskā līmenī. Katra ģimene grib savu lauku īpašumu,» spriež Braže. «Arī mums ir vasaras mājiņa. Neteikšu, kur. Negribu par privāto dzīvi runāt. Pietiek, ka dāmas ierauga sporta kluba ģērbtuvēs un uzdod jautājumus,» atklāta ir jaunā ministre.  

    Plašu un interesantu sarunu ar Baibu Braži lasi žurnālā «Klubs» un digitālajā žurnālā «Santa+»!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē