• Audzēsim kabačus! Kas jāzina par sēšanu, stādīšanu un kopšanu?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    2. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LinnB / Shutterstock
    Kabači sastopami gandrīz katrā dārzā un ne velti tā – tie ir viegli audzējami, ļoti ražīgi un izskatās gana dekoratīvi, lai tos droši varētu stādīt arī puķu dobē. Kas jāzina par to audzēšanu? Konsultē agronome Mārīte Gailīte.

    Kabaču sēšana un stādīšana 

    • Cik stādīt? Ja vietas dārzā nav daudz, ģimenei, kurā ir 3–5 cilvēki, pilnīgi pietiks ar diviem kabaču stādiem – katrs augs aizņem gandrīz kvadrātmetru, vasaras beigās pat vairāk.
    • Lielražošanā kabačus mēdz audzēt gan no dēsta, gan ar tiešu sēju, bet mazdārzā tos drošāk audzēt no dēsta, tad ātrāk būs gatava raža, un arī ar nezālēm būs vieglāk cīnīties.
    • Vienu vai divus dēstus vienkāršāk iegādāties pie profesionāliem dēstu audzētājiem, bet var izaudzēt arī mājās.
    • Sēklas sēj tieši podiņos (to diametrs –5–10 cm) aptuveni 3 nedēļas pirms plānotas izstādīšanas.
    • Kabačus var audzēt arī siltumnīcā, ja tā ir pietiekami liela. Tur tos var arī uzsiet, bet tad konstrukcijai jābūt izturīgai (augi ir smagi) un stieplei vismaz 2 metru augstumā virs grīdas. Kabačus var audzēt arī lodžijā spainī vai podā, vienam augam pietiks ar 10 litriem kūdras substrāta.
    • Īstais brīdis, kad laiks dēstu stādīt zemē, ir tad, kad tam izaugušas 1–3 īstās lapas.
    • Atklātā laukā kabačus var droši izstādīt jūnija pirmajās dienās, bet, lietojot agrotīkla segumu, pat agrāk – jau maija vidū. No vienas puses, jo lielāku (vecāku) augu stāda, jo agrāk ir gaidāma raža, bet, no otras puses, lielākie augi vairāk cieš pēc pārstādīšanas, jo lielāka lapu virsma iztvaiko vairāk mitruma, bet saknes vēl nespēj to piegādāt.
    • Pirms stādīšanas augsnē vajadzētu iestrādāt komplekso mēslojumu (YaraMila cropcare, Novatec Classic vai citu) 30–50 gramus uz kvadrātmetru.
    • Ieteicams arī bagātināt augsni ar mikrobioloģisko mēslojumu, labāk ar Biomiksu vai vismaz ar Trihodermīnu.
    • Dēstus stāda tikpat dziļi, cik tie ir auguši podā.
    • Mazdārzā augus labāk stādīt vienā rindā, apmēram 80 cm atstatumā citu no cita 50–60 cm tālu no citiem augiem. Lielražošanā parasti stāda dubultrindās, tā ir vieglāk apkopt augus un novākt ražu.
    • Uzreiz pēc izstādīšanas ir vērts apsegt augus ar balto agrotīklu, tas mazinās mitruma iztvaikošanu un nodrošinās augiem labvēlīgākus apstākļus. Lai vējš neaizpūš segumu projām, agrotīkla malas pierok vai piespiež ar akmeņiem vai ķieģeļiem. Agrotīklu noņem, kad tas sāk traucēt augiem vai uzplaukstot pirmajiem ziediem.

    Kabaču kopšana 

    • Kopšanas darbu nav daudz, pārsvarā tā ir ravēšana un sausā laikā arī laistīšana.
    • Kabaču apputeksnēšanai ir nepieciešamas bites, lapsenes, kamenes vai vismaz mušas, bet parasti nav īpaši jārūpējas, jo kukaiņi paši atrod ziedus.
    • Pirmie augļi mēdz būt deformēti, tāpēc tos labāk novākt jau ziedu laikā.
    • No izstādīšanas līdz ziedēšanai paiet 3–4 nedēļas (atkarībā no tā, cik lieli dēsti iestādīti), aptuveni pēc vēl divām nedēļām var sākt ražas vākšanu. 
    • Siltā laikā mēdz būt periodi, kad kabači ir jāvāc katru dienu. Ja tik daudz nav iespējams apēst, labāk novākt pavisam jaunus augļus vai pat ziedus, bet neļaut augļiem pāraugt. Lielākie augļi atņem jaunākiem barības vielas un mitrumu, tāpēc vairāki nākamie augļaizmetņi iet bojā, kamēr lielākais pieņemas svarā. Beigu beigas tādu milzeni nevienam nevajag, bet līdz nākamajai ražai jāgaida ilgāku laiku.
    • Vācot ražu, augļus ieteicams akurāti nogriezt ar nazi, var arī noskrūvēt no auga. Nevajag mēģināt tos vienkārši noraut, tā var sabojāt ne vien augli, bet arī visu augu.
    • Laikā, kad intensīvi tiek vākta raža, augiem noderēs papildmēslošana ar komplekso mēslojumu (20 g vienam augam), to var veikt 1–3 reizes ar 10–14 dienu intervālu.
    • Kabači (un arī patisoni) neslimo ar neīsto miltrasu (Pseudoperonospora cubensis), ja vien tos neinficēs saslimušie gurķi. Savukārt ar īsto miltrasu (Podosphaera xanthii) gurķi slimo maz (gandrīz visi hibrīdi ir izturīgi), toties kabačiem un patisoniem Latvijā tā ir gandrīz vienīgā slimība. Tā inficē augus augusta vidū vai beigās, bet arī saslimušie turpina ražot. Kabači pat spēj pārdzīvot pirmās rudens salnas – lapas apsalst, bet pats augs paliek dzīvs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē