
Aukstā zupa ir tradicionāls vasaras ēdiens, kas īpaši iecienīts Baltijas valstīs, tostarp Latvijā. Tās atsvaidzinošā garša un vieglā pagatavošana padara to par lielisku izvēli karstās dienās. Aukstās zupas recepte parasti ietver bietes, gurķus, olas un zaļumus, kas tiek sajaukti ar kefīru vai ūdeni atkarībā no receptes varianta. Klasiskā aukstā zupa visbiežāk tiek gatavota ar kefīru, taču pastāv arī aukstā biešu zupa ar kefīru un aukstā zupa bez kefīra tiem, kas dod priekšroku citām garšām. Dažkārt tiek pagatavota arī aukstā zupa ar desu, kas piešķir tai sātīgāku garšu. Auksto zupu receptes var atšķirties, taču galvenais ir līdzsvars starp skābumu, svaigumu un krēmīgumu, kas šo zupu padara tik iecienītu.