Virtuvē
Kitchen Aid mikseris. Pirku, kad vēl maksājām latos, izmantoju intensīvi, bet joprojām kalpo. Ik pa laikam piepērku jaunus uzgaļus dažādām vajadzībām – gan dārzeņu griešanai, gan gaļas malšanai.
Victorinox nazis ar robotu asmeni. Ar to griežu visu, perfekti var sagriezt arī gurķus rasolam.
WMF Gourmet mizotājs. Vislabākais pasaulē! Viegls, ar kustīgu asmeni, ļoti ērti iegulst plaukstā, var plāni nomizot pat tomātus.

Garšvielu plauktiņā
Manā virtuvē tiešām ir garšvielu paradīze – lietoju daudzas dažādas. Īpaši iesaku garšaugu maisījumu Zaļā sāls, kā arī veikalā Avokado nopērkamos garšvielu maisījumus Čurkstošā forele zivīm un Monreālas gaļai.

Dārzā
Rožu cimdi un šķēres. Man ir daudz rožu. Savulaik nācu uz darbu kā kaķa saskrāpēta, bet tad atklāju garos ādas cimdus tieši rožu kopšanai. Tagad rokas veselas.

Plānošana. Par to, ko pavasarī stādīšu dārzā, domāju jau rudenī. Lielajos podos stādu pelargonijas – maijā iestādu, zied līdz oktobrim. Savulaik tās biju nolūkojusi Jūrmalas pilsētas apstādījumos, noskaidroju, ka stādus audzē Bulduru kokaudzētavā, un braucu tur pasūtīt – tieši tādas pašas šķirnes. Gadu gaitā jau esmu sapratusi, kas man patīk un aug vislabāk. Precīzi saskaitu, cik stādu vajag, un pasūtu jau septembrī, lai ir droši, ka maijā man tiks tieši tas, ko vēlos.
Sīpolpuķes. Pasūtu no Nīderlanes – bulbi.nl. Plaša izvēle, labas cenas, var izvēlēties konkrētu piegādes termiņu. Pasūtām vairākas draudzenes kopā – jo vairāk pērk, jo lielāka atlaide. Pērn dārzā ļoti labi izskatījās lielie lillā dekoratīvie sīpoli – kad lapas sāka izskatīties nesmuki, nogriezu, bet ziedkopas palika dārzā līdz vēlai vasarai, beigās tās saliku vāzē.

Veļu mazgājot
Man ir veļas žāvētājs, un bieži izmantoju tvaika režīmu. Neciešu gludināt, tāpēc sausas drēbes ielieku šajā programmā, un pēc 20 minūtēm man ir pilnīgi gludas drēbes – T kreklu uzreiz var vilkt mugurā, galdautu klāt uz galda, bet dvieļi ir tik mīksti!
Žāvējot dūnu jakas, ielieku tvertnē dažas tenisa bumbiņas. Ja tomēr šķiet, ka dūnas izskatās saplakušas, izvēlos visvājāko vilnas žāvēšanas režīmu, jo zinu, ka tajā bumbiņas vienmēr dūnas padarīs pūkainas.
Zīmolam Dr. Beckmann ir super puper traipu tīrīšanas līdzekļi – ogu un dzērienu, kosmētikas, zāles un dubļu, kā arī pildspalvas un flomāstera traipu tīrīšanai.


Māju tīrot
Man nav putekļsūcēja robota, bet vairs nevarētu iztikt bez sava Dyson bezvadu putekļsūcēja. Tikko kas jāsavāc, ātri paķeru un satīru.

Gaidot viesus
Man patīk uzņemt tuviniekus un draugus pie galda ar spodru galdautu, pasniedzot ēdienus vairākās kārtās. Lai visu pagūtu bez stresa, ļoti sīki saplānoju, kad ko darīšu. Protams, iespējami daudz izdaru iepriekšējā dienā, bet svinību dienai laiku saplānoju pa minūtei atpakaļgaitā. Ja pulksten 15 nāk viesi, rēķinu, ka 14.45 izņemu no saldētavas rožu ledus trauku, 14 eju dušā, ieveidoju matus un sapucējos, pirms tam ieplānoju laiku, kad mizoju kartupeļus un lieku šmorēties gaļu. Tā atpakaļgaitā nonāku līdz brīdim, cikos ceļos. Svētku dienā atliek vien sekot plānam – viss notiek laikā!
Kosmētikas plauktiņā
Pārsvarā lietoju aptiekas jeb dermatoloģisko kosmētiku, jo man ir jutīga āda. Institut Esthederm Photo Regul sejas krēms noder pret pigmentācijas plankumiem, vasarā to izmantoju pirms darba dārzā saules pusē un nekad neesmu apdegusi. Sejas eļļa Dabas pērles gan atpūtina ādu, gan piešķir tai tikko nosauļotas ādas krāsu. Vita Pos acu ziedi man ieteica dermatoloģe, lietoju, ja jūtu kņudēšanu vai ir apsārtums. Mans atklājums ir ErthSkin London skropstu tuša. Superīga! Nebirst, nesaķep, kuplina un perfekti atdala skropstas. Pasūtu Best Secret – iznāk daudz lētāk nekā veikalos nopērkamās skropstu tušas.




Ledusskapī
Līdzās sagrieztiem garšaugiem kastītēs un ZIP maisiņos sasaldētam buljonam man saldētavā vienmēr glabājas kāds vasarā gatavots rožu trauks.

Ņem divas bļodas – lielāku un mazāku, liek vienu otrā. Lielajā bļodā ielej dažus centimetrus dzidra ūdens un sasaldē – tā būs pamatne. Tad ledum uzlej mazliet ūdens, ieliek mazāko bļodu un to piesaldē, drošībai tajā var ielikt kaut ko smagu. Virs ledus liek rindu ziedu, ielej nedaudz ūdens un sasaldē, tad ūdeni papildina un atkal sasaldē, liekot rozes, līdz trauks pilns.
Liela trauka sasaldēšanai vajag pat trīs dienas. Gaidot viesus, trauku laikus izņemu no formas – mazajā bļodā ieleju remdenu ūdeni, bet lielo bļodu iegremdēju ūdenī. No traukiem izņemto rožu trauku līdz celšanai galdā lieku atpakaļ saldētavā. Ledum lēni kūstot, būs tik skaisti!
! Labāk izvēlēties rozā un sarkanās rozes, baltās un dzeltenās ledū zaudē toni. Visskaistāk rožu traukos izskatās šķirnes ‘Leonardo da Vinci’ ziedi – tie it nemaz nezaudē spilgto krāsu.
Pašas cepta maize
Maizi, protams, var nopirkt veikalā, bet mājās ceptas maizes ģimeniski svētīgo smaržu nevar nopirkt nekur. Jau gadiem draudzējos ar savu maizes ieraugu – pārāk nelutinu, bet regulāri pabaroju, lai uzšpuhtelē un dzīvo tālāk. Reizi nedēļā cepu maizi ar sēkliņām. Vakarā iejaucu mīklu, ielieku formā un no rīta izcepu. Silta sēkliņu maize kopā ar sviestu ir īsta bauda – labāka par jebkuru kūku.
Sastāvdaļas
• 500 grami miltu
(es lieku 2/3 smalkos rudzu un 1/3 kviešu)
• Kārtīga pusglāze
(es pat lieku vairāk –
ap 2/3) dažādu sēkliņu (ķirbju, saulespuķu, gaišās, tumšās linsēklas, sezama sēklas), piešauju arī kādu ēdamkaroti ķimeņu – jo dažādāk, jo bagātīgāka garša
• Kārtīga sauja pilngraudu auzu pārslu (var nelikt, receptē nav, bet šī ir mana interpretācija)
• 1 pilna tējkarote sāls
• 1/4 glāzes brūnā
cukura (var arī balto)
• Puslitrs mēreni silta ūdens
• Aktivizēts ieraugs – divas ēdamkarotes
Cepšanai izmantoju Gemosā pirktu Städter taisnstūra metāla formu (30 × 13 × 8 cm), kurā ieklāts cepampapīrs. Sastāvdaļas kārtīgi sajaucu, mīkla sanāk pamitra, nav jāmīca ar rokām. Lieku ar cepampapīru izklātajā formā, ar samitrinātu plaukstu nolīdzinu augšpusi, var arī vēl uzkaisīt pa virsu nedaudz linsēklu, uz nakti uzraudzēju. No rīta lieku līdz 200 grādiem uzkarsētā krāsnī, cepu apmēram stundu. Ja augša sāk pārāk apbrūnēt, uzklāju foliju, durvis lieki nevirinu.