Vai šīs zemenes, kas lielākoties tiek vestas no Grieķijas, vispār ir veselīgas un vai tās nav pilnas ar ķīmiju?
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) mierina visus zemeņu mīļus, ka ogas ir droši lietot uzturā. PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova uzsver, ka katrā Eiropas Savienības dalībvalstī ir kompetentās iestādes, kuru pienākums ir kontrolēt, kā zemenes tiek audzētas, kā tās tiek novāktas, kā uzglabātas, transportētas un realizētas.
Realizācijas laikā ir jābūt norādītai izcelsmes valstij, līdz ar to jebkuram patērētājam, kas vēlas iegādāties zemenes, ir tiesības zināt, kurā valstī tās augušas. Tāpat, PVD katru gadu pārbauda gan importa, gan vietējas zemenes.
Viens produkta paraugs tiek pārbaudīts uz vairāk kā 150 pesticīdu atliekvielām, un pēdējos gados zemenēs šīs atliekvielas nav konstatētas.
“Grieķijā siltā laika sezona sākas ātrāk, līdz ar to arī raža tiek novākta agrāk. Bez tam ir iespēja zemenes audzēt arī siltumnīcās, taču garša atšķirsies, vai zemenes augušas gruntī vai siltumnīcā. Protams, ka visos laikos mūsu pašu vietējās zemenes ir visgaršīgākās, īpaši, kad ir siltā, karstā laika sezona pie mums Latvijā,” raidījumam Pārtikas revidents piebilst PVD pārstāve.