• Vai gela laka kaitē veselībai? Skaidro ārste

    Skaistums un mode
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Pirmo reizi mūžā uzklāju gela laku kāju nagiem un dabūju nagu sēnīti! Tagad baidos vēlreiz to izmantot. Vai arī – mana piesardzība ir pārspīlēta?» Ievas Veselībai jautā Linda. Atbild Dr. Laura Freiberga, Derma Clinic Riga dermatoloģe un veneroloģe.

    Vai no gela lakas nagi var kļūt trausli?

    Jā, no lakas spēcīgajām ķīmiskajām sastāvdaļām mēdz rasties nagu izmaiņas un to bojājumi. Laika gaitā, šādu laku bieži uzklājot, tā var bojāt naga plātnīti, kas savukārt izraisa nagu trauslumu, tie var kļūt plāni, sākt šķelties. Tomēr biežākais iemesls, kāpēc rodas nagu bojājumi, ir tieši lakas traumatiskais noņemšanas process, vairākas minūtes pirkstus turot stiprā šķīdinātājā, kā arī pats manikīrs. Manikīra meistare var pārlieku novīlēt naga plātnīti, pārāk samazinot tās biezumu un tādējādi veicinot naga trauslumu. Ir izpētīts, ka pēc gela lakas noņemšanas naga plātnītes biezums var samazināties par 0,03 centimetriem. Ja tev nagi jau tāpat ir plāni un trausli, tad gela laku noteikti nevajadzētu lietot.

    No otras puses – ja tu stresā apzināti vai neapzināti knibini nagus vai arī tavs darbs saistīts ar nagu mehānisku bojāšanu, tad teorētiski gela laka tos pasargās, taču tas nesamazina risku, ka lakas sastāvā esošās ķīmiskās vielas var bojāt naga plātnīti.

    Nagu trauslums nav vienīgā nelaime. Uz nagiem gela lakas ietekmē mēdz rasties arī šķērsvirziena vai garenvirziena rievas. Esmu novērojusi arī nagu krāsas izmaiņas – tie kļūst dzeltenīgāki vai parādās balti plankumi, kas var atgādināt virspusēju sēnīšu infekciju. Gadās, ka nagi zem lakas pārklājuma iegūst zaļu nokrāsu, ko var radīt bakteriāla infekcija, precīzāk, baktērija Pseudomonas aeruginosa. Šī infekcija rodas pēc nagu traumatiskas apstrādes mitras vides apstākļos. Taču viena no kosmētiski neglītākajām komplikācijām ir oniholīze jeb naga plātnītes atdalīšanās no naga gultnes un pacelšanās uz augšu. Tomēr labā ziņa ir tā, ka lielākoties tas ir pārejoši, ja gela laka netiek lietota atkārtoti.

    Vai tiesa, ka sēnīšu infekcija gela lakas ietekmē biežāk attīstās tieši uz kāju, nevis roku nagiem? 

    Praksē pierādījies, ka gela laka patiešām var būt viens no nagu sēnīšu slimības veicinošiem faktoriem! Lakas pārklājums ir labvēlīga vide infekcijas straujākai attīstībai, un tā var turpināt izvērsties. Kad laka pēc vairākām nedēļām tiek noņemta, jau ir acīmredzami nagu sēnītes izraisītie bojājumi. Tādēļ noteikti nedrīkst klāt laku uz jebkādi izmainītiem nagiem, ja ir aizdomas par nagu sēnītes infekciju. Protams, pastāv iespēja, ka manikīra veikšanas laikā, pareizi nedezinficējot instrumentus, var iegūt sēnīti no iepriekšējā klienta. Taču par to, ka infekciju varētu pārnest tieši caur nagu lakām, ir ļoti maz apstiprinātu pētījumu.

    Ja ir visi veicinošie faktori, sēnīte var attīstīties gan uz roku, gan kāju nagiem. Vēl jāņem vērā, ka kāju nagi aug lēnāk, tāpēc gela laku var noturēt ilgāku laiku un sēnītes parādīšanos pamanīt vēlāk. 

    Vai no gela lakas mēdz būt alerģiskas reakcijas?

    Jā, reizēm novēro alerģisku kontaktdermatītu, kas var izpausties gan uzreiz, gan pēc atkārtotas gela lakas lietošanas vai intensīvas vairāku gadu izmantošanas. Uz roku ādas kādreiz parādās apsārtums, izsitumi, lobīšanās, pūslīši, nieze, sūrstēšana un dedzināšana.

    Ņemot vērā, ka lakas akrilātu daļiņas iespējams pārnest no pirkstu galiem, kā arī tās nonāk gaisā, alerģisks kontaktdermatīts kā iekaisums var izpausties arī uz tām ķermeņa daļām, kas nav tiešā saskarsmē ar laku, piemēram, uz sejas vai acu plakstiņiem.

    Vai gela laka var veicināt ādas vēža veidošanos? 

    Lai gela nagu laka sacietētu, nepieciešams lietot UV lampas. Biežāk tiek izmantotas UVA lampas, retāk LED lampas. Galvenā atšķirība ir tā, ka LED lampām nepieciešams īsāks iedarbības laiks, jo tās izstaro augstākas intensitātes viļņu garumu, un attiecīgi tās ir dārgākas.

    Lampas izstaro UVA viļņu gaismu, kura iekļūst ādas dermas slānī un izraisa šūnu bojājumus, kas palielina ādas fotonovecošanas un ādas vēža risku. Protams, lielāks risks ir lampu atkārtotas un regulāras lietošanas gadījumā. Pētījumi liecina – ja simtiem tūkstošu sieviešu regulāri izmantotu UV lampu, tikai vienai no viņām attīstītos ādas plakanšūnu audzējs. Tomēr ir arī tādi gadījumi, kad tikusi atklāta plakanšūnu karcinomas attīstība roku virspusējā daļā pēc biežas
    UV lampas lietošanas nagiem. Spilgts piemērs tika aprakstīts 2019. gadā – kāda sieviete 18 gadu garumā ik pa trim nedēļām bija uzklājusi gela laku, un viņas plaukstu ādā tika atklātas divas plakanšūnu karcinomas un 25 aktīniskās keratozes, kas nozīmē pirmsvēža stāvokli un kuru iemesls bija UV starojums. 

    Kā mazināt gela lakas nodarīto kaitējumu?

    Lai novērstu gela lakas izraisītos nagu bojājumus, pirms UV lampu izmantošanas ieteicams rokām uzklāt saules aizsargkrēmu vai arī aizsargāt ādu, uzvelkot nitrila cimdus, kuriem nogriež pirkstu galus.

    Un vēl – nevajag ļaut manikīra meistarei noņemt kutikulu, kas lielākoties tiek darīts. Tas nav pareizi, jo kutikula veic aizsargfunkciju – izolē naga gultni un sakni no ārējās vides faktoru iedarbības. Un, ja tā tiek savainota manikīra laikā, tie var būt kā ieejas vārti dažādām infekcijām – baktērijām un sēnītēm, kas var iekļūt nagu krokās. 

    Vai nagus no gela lakas vajag atpūtināt?

    Pasaulē rekomendē, lai nagus atpūtinātu, nelietot laku vienu vai divas nedēļas, vai pat ilgāk. Ņemot vērā, ka roku nagi vidēji ataug sešu nedēļu laikā (jo sieviete vecāka, jo tas notiek lēnāk), uzskatu, ka jāievēro vismaz pusotru mēnesi ilga pauze. Es personīgi iesaku lietot gela laku tikai pēc nepieciešamības, piemēram, kad jāsapošas svarīgiem pasākumiem, bet ne ikdienā.

    Lai atpūtas laikā nagus stiprinātu, var izmantot eļļas ar reģenerējošām īpašībām nagu stiprināšanai un atjaunošanai, kuru sastāvā ir, piemēram, A un C vitamīns, andirobas riekstu eļļa, aļģes spirulīnas, mandeļu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa.

     Kā zināt, ka manikīrs tiek veikts droši?

    Manikīra meistarei pēc katra klienta apkalpošanas ir jāapstrādā instrumenti – jāmazgā (mehāniski vai automātiski ar ultraskaņas tīrīšanas iekārtu) un tad jādezinficē. Var arī izmantot sterilizācijas iekārtas, un pēc tam instrumentus ir jāiepako, piemēram, papīra vai plastikāta iepakojumā vai speciālos maisiņos. Diemžēl pārliecināties, vai manikīre sterilizē instrumentus, ir ļoti grūti.

    Pēc noteikumiem jeb Vadlīnijām skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem manikīra piederumiem sterilizācija nav obligāta, jo vadlīnijās rakstīts, ka tie rada vidēju inficēšanās risku. Taču rekomendē izmantot vienreizējas lietošanas vīlītes, tātad iepakojumu vēlams atvērt, klientam redzot.

    Tīrie dezinficētie piederumi ir jāuzglabā atsevišķi no lietotajiem tīrā vietā, kur nepiekļūst putekļi, netīrumi un saules gaisma, – tīros, slēgtos traukos –, taču arī to, kā tas ievērots, pārbaudīt grūti. Teorētiski manikīra meistarei jābūt darba piederumu dezinfekcijas uzskaites žurnālam, kurā norādīts datums, laiks, dezinfekcijas ilgums, izmantotais dezinfekcijas līdzeklis un koncentrācija. Šādu žurnālu tu vari lūgt uzrādīt.

    Protams, svarīgi, lai arī manikīra meistare pati izvairītos no inficēšanās darba procesā un lietotu individuālos aizsardzības līdzekļus. Procedūras laikā ir iespējams kontakts ar bojātu ādu un klienta asinīm, tādēļ jāizmanto vienreizējas lietošanas cimdi. Turklāt, pulējot nagus, izplatās putekļi, tāpēc manikīrei jālieto arī sejas maska. Ja manikīra meistare ir gana atbildīga, lai rūpētos par sevi, tad visdrīzāk parūpēsies arī par tavu drošību.

    Gela laku nedrīkst izmantot:

    ja tev ir sēnīšu infekcija;

    ja tev bijusi alerģiska reakcija, veicot gela lakas manikīru;

    ja tu lieto fotosensibilizējošus medikamentus, piemēram, doksiciklīnu, tetraciklīnu, diurētiķus, nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus un citus, kas pastiprina ādas jutību pret UV starojumu;

    ja tev ir gaismas jutības traucējumu slimības, piemēram, sarkanā vilkēde, dermatomiozīts, porfīrija. Atceries – pirms sāc lietot kādu medikamentu, izlasi, vai zāļu lietošanas instrukcijā nav norādes par fotosensitivitāti!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē