• Sausi mati pēc vasaras. Kā tos ātri atkopt?

    Skaistums un mode
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasarā vislielāko kaitējumu matiem nodara saules ultravioletais starojums (UVS) – tas, sabojājot mata struktūru, sagrauj mata saitītes, noārda pigmentu, tā paātrinot matu nosirmošanu un novecošanu.

    Ja mati pēc vasaras kļuvuši sausi, trausli un lūst, būtu labi aiziet pie friziera, lai aplīdzinātu matu galus. Pārējo matu kvalitāte no tā vien nemainās, tomēr bojāto galu apgriešana acīmredzami uzlabo matu vizuālo izskatu un atvieglo tālāko kopšanu. Kamēr vēl spīd spoža saule, matus ieteicams krāsot retāk vai arī to darīt ar saudzējošām krāsām, jo jebkura ķīmiskā apstrāde padara matus trauslākus. Intensīvas saules staros noteikti vajadzētu aizsargāt matus no tiešas saules iedarbības, valkājot vieglu galvassegu un/vai lietojot matiem paredzētos līdzekļus ar filtriem pret UVS, vides kaitīgo ietekmi un gaisa piesārņojumu.  

    Ikdienišķas rūpes

    Mitrini. Matiem, kas veļas, ķeras un lāgā neķemmējas, trūkst mitruma, tāpēc pirmais uzdevums ir mitruma līdzsvara atjaunošana. Ja mati ir tikai mazliet sausāki, izvēlies savam galvas ādas tipam piemērotu mitrinošu šampūnu, noteikti arī kondicionieri un masku. Daudzi kosmētikas ražotāji piedāvā speciālas mitrinošās līnijas matu kopšanai. Papildus var noderēt matu eļļa, ko lieto divas reizes nedēļā, vai kāds cits kopjošs līdzeklis, kas mitrina un nogludina matus, aizver, nogludina zvīņas un aizsargā matus, piešķirot tiem mirdzumu. Ja mati ir ļoti sausi, gandrīz kā salmi, tiem nepieciešama intensīvi atjaunojoša matu kūre, un tai noder matu kosmētika ar atjaunojošu iedarbību. Tās sastāvā ir vielas, kas mitrina un baro matus, aizpilda bojātos slāņus un nogludina mata zvīņas, un tikai tad mats spēs uzņemt un noturēt sevī mitrumu. 

    Mazgā pareizi. Šam­pūna uzdevums ir attīrīt galvas ādu un matu saknes no liekā sebuma, netīrumiem utt. Tas atver mata zvīņas. Matiem, kas ir sausi un šķeļas, šampūnu maigi ar pirkstu galiņiem iemasē pie matu saknēm, viegli saputo matus visā garumā, neberzējot ne vidusdaļā, ne galos, lai nesaplēstu atvērtās zvīņas. Galvas ādu nekasi ar nagiem – pietiek, ja to viegli izmasē ar pirkstiem. Pēc matu mazgāšanas tos maigi nosusini ar dvieli un noteikti lieto kondicionieri. Tas paredzēts mata zvīņu aizvēršanai, tāpēc to klāj matu vidusdaļā un uz galiem. Taukainiem matiem kondicionieri nelieto uz galvas ādas, jo tas var lieki to kairināt, sataukot, pieplacināt matus pie galvas ādas un nostiept lejup. Smalkiem un trausliem matiem vasaras nogalē var izvēlēties tādu kondicionieri, kas nav jāizskalo. Reizi nedēļā papildus lieto matu masku, lai tā atjauno un palīdz noturēt matos vajadzīgo mitruma līmeni. 

    Netraumē. Slapji mati ir ļoti trausli, ātri lūst, tāpēc tos nevajadzētu mehāniski traumēt, piemēram, izgriezt vai slaucīt ar dvieli, ķemmēt, karsēt. Ieteicams pēc iespējas retāk izmantot karstās ierīces matu veidošanai – lokšķēres, taisnotāju u. c. Ja tomēr izmanto, lieto termoprotektoru jeb karstuma aizsardzības līdzekli. Matus siltā laikā nevajadzētu žāvēt un fēnot ar karstu gaisu, taču, ja bez tā nekādi nevar iztikt, vēlams izmantot vēso režīmu un fēnu turēt apmēram 30 centimetru attālumā no matiem. Matu ķemmēšanai un ieveidošanai lieto tikai saudzīgas ķemmes un matu sukas, jo mehāniski saplēstas zvīņas nav iespējams atjaunot.

    Pabaro no iekšpuses. Ēd gudri, apzināti izvēlies veselīgu pārtiku, lai tajā būtu pietiekami daudz olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu, kas atbalsta matu augšanu. Papildus lieto multivitamīnu kompleksus, kas satur B grupas vitamīnus, folijskābi, biotīnu, cinku, silīciju, selēnu, dzelzi, omega 3, 6, 9 un kolagēnu. 

    Vēl pāris problēmiņu

    Jutīga galvas āda, sausums, nieze, blaugznas. Vispirms vajadzētu saprast, vai jutīgā galvas āda ir sausa vai taukaina. Mazas, baltas, birstošas plēksnītes, kas redzamas uz tumša apģērba, nav blaugznas, bet gan sausas ādas lobīšanās. Blaugznas ir lielas, dzeltenīgas plēksnes, kas veidojas taukainā galvas ādā un saķep matos visā garumā. Lai novērstu galvas ādas jutīgumu un ādas lobīšanos, ieteicams to mitrināt un līdzsvarot, lietojot tās tipam pielāgotu mitrinošo šampūnu un kondicionieri. Meklē uz etiķetes norādes jutīga āda, balance, sensitive. Papildus var izmantot speciāli šim nolūkam paredzētās matu maskas, serumus, losjonus, ampulas, kas jāklāj tieši uz galvas ādas vai arī visā matu garumā, – šie līdzekļi labi novērš diskomfortu. Galvas ādas niezes iemesls visbiežāk ir kādas konkrētas vielas nepanesība, ko satur lietotais šampūns vai cits kosmētikas līdzeklis, kas tiek likts matos. Saules UVS un karstums ir būtiski izmainījis ādas mitruma līmeni, tāpēc arī āda kļūst stipri jutīgāka un reaģē uz jebkuru kairinājumu. Lai mazinātu velkošo, niezošo sajūtu, galvas ādu ieteicams mitrināt, un tam noder līdzekļi ar nātres ekstraktu – tas regulē mitrumu galvas ādā. 

    Pastiprināti izkrīt mati. Ja krīt daudz par daudz, konsultējies ar ģimenes ārstu, trihologu vai dermatologu, lai veiktu analīzes un pārliecinātos, vai organismā nav radies dzelzs un D vitamīna deficīts, hormonu līdzsvara traucējumi, kāds iekaisums. Lai mazinātu matu izkrišanu un veicinātu jaunu matu augšanu, lieto galvas ādai paredzētos serumus, ampulas un losjonus matu augšanas veicināšanai. Šādus līdzekļus ar vieglām kustībām iemasē tieši galvas ādā un neizskalo. Tie satur iedarbīgus antioksidantus un stimulējošas sastāvdaļas, kas pabaro mata folikulu, papildina izsīkušās enerģijas rezerves, neitralizē brīvo radikāļu kaitīgo iedarbību, palīdz nostiprināt cilmes šūnas, lai tās atkal sāk veidot jaunos matus. Jau pēc mēneša varēsi just, ka matu stāvoklis normalizējas, un pēc 2–3 mēnešiem tie kļūs biezāki. 

    Ņem vērā!

    Sausus un trauslus matus nevajag saņemt ciešā matu kārtojumā, piemēram, astē, copē, izmantojot sprādzes vai gumijas, kas traumē matus. Ļauj, lai mati ir brīvi, lai tie jūtas viegli!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē