Kas ir GARĀS un kas – ĪSĀS ķēdes omega 3?
Omega 3 ir polinepiesātinātās taukskābes, kuras ir neaizvietojamas un nepieciešamas, lai organisms normāli veidotos un funkcionētu. Pats organisms tās nespēj sintezēt, tāpēc omega 3 jāuzņem ar uzturu. Augu izcelsmes omega 3 ir īsās ķēdes taukskābes, pamatā – alfa linolēnskābe (ALA). Jūras produktu omega 3 ir garās ķēdes taukskābes, pamatā – eikosapentaēnskābe (EPS) un dokosaheksaēnskābe (DHS), kas ir būtisks celtniecības materiāls nervu audiem, jo īpaši smadzenēm. Garo ķēžu taukskābes lielā koncentrācijā ir ne tikai galvas smadzeņu pelēkajā vielā, bet arī acs tīklenē, sevišķi fotoreceptoru šūnās – nūjiņās un vālītēs.
Garo ķēžu nepiesātinātajām taukskābēm ir arī cita loma. Piemēram, novērst slimības attīstību, uzturot veselu organismu, samazināt alerģisku procesu attīstības risku un iekaisuma atbildes reakcijas attīstību. Protams, organismā noritot dažādiem sarežģītiem ķīmiskiem procesiem, īsās ķēdes alfa linolēnskābe arī pārvēršas svarīgajās garo ķēžu taukskābēs – eikosapentaēnskābē un dokosaheksaēnskābē. Taču – tad nepieciešams šis garais pārtapšanas process.