Ko ēst tiem, kas neēd zivis?
Kam ir klasiska alerģija pret zivs olbaltumu vai arī stingri turas pie pārliecības, kas neļauj ēst zivis, būtu ļoti jāpiedomā, kā organismu nodrošināt ar garo ķēžu polinepiesātinātajām omega 3 taukskābēm. To uzņemšana organismam ir vesels process!
Labās taukskābes, kas ir zivīs, tomēr atšķiras no tām, kas atrodamas augu valsts produktos.
Turklāt pētījumi vairāk veikti par jūras produktiem, līdz ar to pierādījumi tieši par zivīs esošo omega 3 garo ķēžu taukskābju labajiem darbiem organismā ir pārliecinošāki… Bet no augu valsts produktiem īso ķēžu omega 3 taukskābes visvairāk ir linsēklās, kaņepēs, valriekstos. Šiem produktiem ir arī citi labumi, piemēram, alfa-linolēnskābe, pierādīta pretiekaisuma iedarbība. Tāpēc nevar teikt, ka veselības ziņā cilvēks būs zaudētājs, ja neēdīs zivis. Veselību lielā mērā nosaka tas, kā katrs iemācās sabalansēt savu ēdienkarti.
Vēl viens no omega 3 avotiem – ar šīm taukskābēm īpaši bagātinātas olas (tas tiek norādīts uz iepakojuma). Vistas speciāli piebaro ar linsēklām, jo izpētīts, ka putnu organisms daudz labāk pārvērš linsēklās esošās omega 3 nekā cilvēka organisms.