• Noslīdējuši vaigi, noslīdējis ovāls. Ko varam darīt lietas labā?

    Skaistumkopšana
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ernests Dinka
    Man jau labu laiku pa galvu maisās doma: ko darīt, kad tas jau ir noticis? Ak, šis nepielūdzamais gravitācijas spēks! Lai rastu atbildi, dodos uz tikšanos ar Veselības centra 4 Anti-Aging Institute ādas ārsti Alisi Lindermani un Dermatoloģijas klīnikas plastikas ķirurģi Nonnu Tomiševu.
    Foto - Ernests Dinka
    Foto - Ernests Dinka

    Kāpēc vēlējos uzzināt tieši šo ārstu viedokli?

    Dermatoloģe Alise Lindermane

    • Jo ir ļoti ieinteresēta savā darbā, rūpīga, pacientus pieņem  Veselības centra 4 filiālē Anti-Aging Institute.
    • Jo tuvs ir prevencijas lauciņš, veic dažādas aparātprocedūras, plazmas injekcijas, biorevitalizāciju un kolagēna injekcijas.

    Plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa

    • Jo viņai ir teju 20 gadu pieredze, strādā gan Veselības centra 4 filiālē Dermatoloģijas klīnika, gan Latvijas Mikroķirurģijas centrā.
    • Jo veic arī filleru un botulīntoksīnu injekcijas.

    Kā skaisti novecot?

    Manuprāt, teiciens – skaisti novecot – nozīmē realitātes akceptēšanu. Es ļoti labi apzinos, ka pēc 60 gadiem, lai cik tas šokējoši izklausītos, darbspējas mazinās, vizuālais tēls mainās, fiziskās iespējas arī iet mazumā, bet vienlaikus es to labprāt pieņemu, dzīvojot šeit un tagad, nevis domājot par to, cik būtu labi, ja man tagad būtu trīsdesmit… Nepavisam! Jo, pieņemot realitāti, parādās spēja arī saskatīt – nav jau tikai mīnusi tajā, ka, tieši tā, novecoju. Kopā ar gadiem nāk dzīves pieredze un izpratne par pasauli. Cilvēks dzīvē nemēdz iegūt, ja kaut ko nezaudē… Tagad skatos uz jauniem cilvēkiem (man viņi ārkārtīgi patīk!) un redzu, ka daudz kur viņi ir zinošāki par mani, bet – vai dzīves gudrāki? Un, raugoties no šāda aspekta, mani gadi var būt mana bagātība. (Tikko uzsitu sev uz pleca – malacīte!)

    Vai es varu, spēju, gribu sev uzsmaidīt, arī paskatoties spogulī? Teikšu godīgi – kā kuru dienu. Citreiz es sev ieskatos acīs un saku: «Nemaz jau tik traki nav!», bet citreiz: «Kādas šausmas…» Izmaiņas tajā, ko kosmetologi un plastikas ķirurgi sauc par sejas ovālu un kontūrām, ir jaušamas: vaigi pamazām noslīd (kā buldodziņam), parādās tītara kakla pazīmes… Kā vīrs man reiz mīļi aizrādīja: «Tu arvien vairāk līdzinies savai mammai!» Es to neuztveru ar sliktām emocijām. Jo zinu, cik ļoti labs, izpalīdzīgs, sirsnīgs cilvēks mana mamma bija, lai gan ar nevieglu dzīvi, un tas, protams, ar gadiem atspoguļojās viņas sejā. Bet, kā esot teicis kāds man nezināms B. Fontenels (šos viņa vārdus mīl tiražēt visi, kam vien nav slinkums un kam tie izdevīgi), ka – nav nekā nožēlojamāka par tās sievietes dzīvi, kura sava mūža laikā ir pratusi būt vienīgi skaista.

    Pēc sešiem mēnešiem man paliks tik gadu, cik viss manas mammas mūžs, un, lai gan viņa man vienmēr būs pati labākā un pati skaistākā uz pasaules, es tomēr ļoti labi saprotu, ka tagad ir citi laiki, ir citas prasības pret vecumu, novecošanu un arī citas iespējas ko lietas labā darīt. Bet tieši ko?

    – Nesen žurnāls Nature Aging publicējis pētījumu, kurā noskaidrots, ka ir divi vecuma periodi, kad ikviena no mums piedzīvo straujāku novecošanu, un tie ir ap 44 un 60 gadu vecumu. Stenforda Universitātes pētnieki esot analizējuši vairāk nekā 11 tūkstošu molekulu mērījumus pieauguša cilvēka ķermenī, un atklājies, ka 81 procentā no tiem šajos divos vecumos piedzīvo dramatiskas pārmaiņas…

    Nonna: – Ja runājam par izskatu un ne tikai, visvairāk šajos dzīves posmos to ietekmē hormonālais disbalanss: mainās estrogēna, progesterona, testosterona attiecības… Tas sākas ap četrdesmit gadu vecumu un finišē ap sešdesmit. Un āda to jūt. Īpaši negatīvi ādas izskatu ietekmē sievišķā hormona estrogēna līmeņa samazināšanās organismā. Āda kļūst sausāka, muskuļi vājāki, un zonās, kur nekad nav bijuši tauciņi, var veidoties liekas rezervītes. Estrogēnam ir nozīme arī citos procesos mūsu organismā. Tas sievieti pasargā no holesterīna uzkrāšanās uz asinsvadu sieniņām, regulē ūdens un sāļu apmaiņu organismā, tauku dziedzeru darbību, uztur ādas un kaulu blīvumu. Līdztekus estrogēnam samazinās arī progesterona līmenis. Tā deficīta rezultātā var veidoties šķidruma aizture un attiecīgi arī lielāks ķermeņa svars. Arī menopauzes laikā samazināts testosterona daudzums var veicināt svara pieaugumu.

    Alise: – Patiesībā ir divu veidu novecošana. Fizioloģiskā jeb dabiskā, kas notiek neizbēgami, lēnām, skaisti, eleganti. Un ir iegūtā, dažādu dzīves faktoru rosināta novecošana, kuras rezultātā kolagēns un elastīgās šķiedras degradējas ātrāk un mēs novecojam daudz straujāk, agrīnāk un, teiksim tā, – ar raibāku ainu. Tas ir tas, ko mēs negribam! Līdz ar to šeit prevencijai ir milzīga nozīme. Saules ultravioletais starojums ir tikai viens no faktoriem, kas ietekmē paātrināto novecošanu, – ļoti daudz ko nosaka mūsu dzīvesveids, uzturs, kortizols, kas ir hroniskā stresa hormons. Kad mūsu organisms ir ilgstošā stresā, kolagēns noārdās daudz ātrāk, un ādai tas ļoti nāk par ļaunu. Piemēram, apzināti ejot gulēt ļoti vēlu vakarā pēc vienpadsmitiem, lietojot nekvalitatīvu uzturu, strādājot naktsmaiņās.

    Nonna: – Katrs novecošanu izprot citādāk, bet mēs, ķirurgi, redzam šīs problēmas arī drusciņ dziļāk. Noveco ne jau tikai āda, bet arī samazinās muskuļu masa un zemādas tauku slānis, palielinās grumbiņas. Pirmais, kas jebkurai sievietei nepatīk, kā viņas konsultācijās saka – vairs neesmu savākta. Sejas ovāls nav pareizs, ķermeņa formas izplūdušas. Viņai gribas, lai būtu tvirtāka pēcpuse, kājas, seja, un, lai to panāktu, dažādi speciālisti apvienojas komandā un strādā.

    Es savas pacientes daudz izvaicāju par ģenētiku, jo uzskatu, ka gēni ir svarīgi, kāpēc vienai ap piecdesmit būs patīkama, gluda seja ar jaukām smaida krunciņām ap acīm, bet citai sejā jau redzamas dziļākas grumbas. Bet – to ietekmē arī dzīvesveids! Viens dzīvo lustīgi, otrs lustējas, bet ar pieticību, zinot mēru.

    – Ja kārojas savu sejas ovālu uzlabot, pie kā būtu prātīgāk doties – pie dermatologa vai uzreiz pie plastikas ķirurga?

    Nonna: – Te nav vienas atbildes. Pieņemsim, sieviete vecumā pēc 50, ap 60… Viņa jau iepriekš ir daudz ko savā labā darījusi. Vispirms viņa apmeklēja kosmetologu, pēc tam pārgāja pie dermatologa, sākumā bija mezoterapija, pēc tam filleri, lāzera un citas aparātprocedūras. To darot, šī sieviete gribēja aizkavēt savu dabisko novecošanu, bet tagad tas vairs nepalīdz. Sieviete atnāk pie plastikas ķirurga, bet vienalga viņas āda ir tvirtāka un labāka. Līdz ar to šī sieviete pie plastikas ķirurga atnāk ar citādāku bagāžu nekā tā, kura savos 60 gados nekad neko sejas pretnovecošanas virzienā nav darījusi. Dažādu iemeslu dēļ, bet viens no tiem varētu būt tas, ka viņa uzskata: dabiski novecot ir feini, viņai patīk sirmi mati. Bet pēkšņi šī sieviete saprot, ka matus tomēr vajag nokrāsot! Tāpēc, ka pasaule mainās. Ja agrāk varēja strādāt līdz 55 gadiem un tad devās pensijā, tagad viņa apzinās, ka būs jāstrādā vismaz līdz 65 gadiem, un, lai to izdarītu, viņai vajag iederēties darba kolektīvā un labi izskatīties. Šādu sievieti, kas iepriekš savas ādas labā neko nav darījusi, es vispirms sūtu pie dermatologa, lai viņš novērtē ādu, lai pārbauda visas dzimumzīmes. Kā es saku: cilvēkam vispirms jābūt veselam un pēc tam skaistam! Palūdzu, lai dermatologi veic ādas mitrināšanu ar preparātiem vai citādi, lai plastiskās operācijas rezultāts būtu labāks.

    Alise: – Mana pieredze rāda: jo agrāk sieviete uzsāk prevenciju un rūpējas par savas ādas kvalitāti un veselību, jo ilgāk viņa var būt dermatologa uzraudzībā. Tad mēs varam strādāt pie tā, lai ādas jaunību maksimāli pagarinātu un novecošanas procesus palēninātu, vai varam censties ķirurģiju drusciņ attālināt. Tās ir stimulējošās procedūras, intensīvi pulsējošās gaismas, dažādi lāzeri, radiofrekvence, ir skaistuma injekcijas, ir biorevitalizācija, kad ar injekcijām tiek ievadīti dabiskās hialuronskābes preparāti, ir plazmas terapija.

    Mums Anti-Aging Institute ir aparāts EMFACE. Ar to var pastimulēt sejas muskuļus, lai tie nostiprinātos, uzlabojas asinsrite un limfodrenāža sejas zonā, kas var uzlabot sejas tonusu un izskatu. Mums ir arī pavisam jauna iekārta EXION, kas apvieno monopolāro radiofrekvenci un mākslīgo intelektu, lai precīzi un mērķēti ar nepieciešamajiem kosmētiskajiem līdzekļiem apgādātu ādas dziļākos slāņus. Ļoti labi iedarbojas uz sejas ovālu, ādas savilkšanos, bet tas ir arī stāsts par to, kādu rezultātu sieviete vēlas iegūt. Mums katrai ir sava uztvere par to, kā vajadzētu izskatīties, un mēs pielāgojamies tam, ko vēlas šī sieviete.

    Ir ALMA Harmony lāzers, kas ļauj samazināt sīkās krunciņas ne tikai sejas un kakla ādā, bet jo īpaši jutīgajās zonās ap acīm un lūpām. Savukārt Exilis Elite ir iekārta, kas apvieno radiofrekvences un ultraskaņas iedarbību. Izmanto, lai savilktu nokarenu ādu, kad noslīd sejas ovāls un parādās tītara kakla iezīmes, un lai izlīdzinātu grumbiņas. Iespēju ir ārkārtīgi daudz. Mēs lielākoties strādājam komandā ar kolēģiem no citām Veselības centra 4 filiālēm. Zinot, kādas iekārtas katrā vietā ir, varam izveidot kompleksu plānu.

    Iespējas, kā panākt, lai āda dabiski novecotu lēnāk, ir plašas. Tas viss ietver prevenciju un dzīvesstilu. Āda kļūst mirdzošāka, parādās mirdzums arī acīs –
    tas ir pirmais, ko mēs pacientēs ieraugām. Sievietes ir priecīgas par sevi, un tas tiešām ir vēl svarīgāk nekā kāda grumbiņa vai noslīdējums kādā vietā.

    Savukārt, ja par savas ādas kvalitāti sāk aizdomāties, kad jau ir redzami izteikti ādas novecošanas simptomi, tad visdrīzāk risinājums ir plastiskā ķirurģija.

    Nonna: – Piekrītu. Nemelosim ne sev, ne citiem: ja ir lieka āda, tā nesarausies. To var novērst tikai operācija. Bet – ķirurģijai, protams, ir gan savi plusi, gan savi mīnusi. Kā pirms jebkuras ķirurģiskas iejaukšanās, tai vajag sagatavoties un jāsaprot, ka būs jāiet uz pārsiešanu, būs ilgāka sadarbība ar ārstu.

    Runājot par sejas ovālu, sejas nostiepšana, protams, zināmā mērā ir kaprīzīte. Estētika. Taču tas nenozīmē, ka mēs, plastikas ķirurgi, tikai par skaistumu rūpētos – mēs likvidējam arī defektus, ko citi neredz. Nesen pie manis ieradās kundze,
    86 gadi. Oftalmologi viņai izoperējuši kataraktu, bet kundze uzreiz pa taisno atnākusi uz Dermatoloģijas klīniku, jo acu ārsts bija pateicis, ka kataraktas operācija nebūs viņai lietderīga, tā kā redzeslauku aizsedz noslīdējušo plakstiņu āda.

    Norunājām, ka kundzes problēmu atrisināšu – izoperēšu plakstiņus.

    Alise: – Brīnišķīgi! Es uzskatu, ka tā ir mūsu iespēja šajā gadsimtā – unikāla iespēja – izlabot lietas, kas traucē dzīves kvalitātei un pašvērtējumam.

    – Bet, ja atgriežamies pie sejas ovāla un 50, 60 gadiem… Vai labāk plastisko operāciju veikt agrāk vai pagaidīt, kad vaigi noslīdēs vēl vairāk un tad pie reizes visu pievilkt un uzlabot?

    Nona: – Man pēc pāris mēnešiem būs piecdesmit. Vai veikt sejas liftingu jeb sejas kontūras korekciju tagad vai gaidīt sešdesmit? Ņemot vērā, ka man ir nedaudz noslīdējusi kakla āda, varbūt es jau tagad padomāšu par šādu iespēju… Jo – kāpēc man vēl desmit gadus būtu jāgaida?! Tagad es no narkozes izietu vieglāk, manā organismā tomēr ir vairāk balstvielu, minerālvielu un visa pārējā, līdz ar to arī ādas kvalitāte ir labāka tagad, nekā tā būs 60 gadu vecumā. Vēlākajos gados operācijas rezultāts vairs nebūs tik labs – ādas saraušanās spēja būs mazāka un dzīšanas procesi lēnāki. Ap sešdesmit mēdz arī parādīties hroniskas kaites… Ir jārēķinās ar realitāti. Līdz ar to ir lietas, ko var laicīgāk izoperēt. Nesaku, ka tas jādara 40 gados, bet, ja jums sejas un kakla leņķis nepatīk un ir noslīdējuši vaidziņi, protams, ka to vajag koriģēt. Te nav vecuma ierobežojumu. Uzlabot sejas ovālu nenozīmē, ka operē tikai seju. Sejas plastiskās operācijas jeb nostiepšanas laikā sejas un kakla āda tiek izlīdzināta, izņemti liekie taukaudi, nostiprināta sejas muskulatūra. Gadās, ka sievietei sejas ovāla korekcija nemaz neprasās, nepieciešama tikai kakla ādas nostiepšana.

    – Vai jūs pēc sejas operācijas dodat darbnespējas lapu?

    Nona: – Pirmajām dienām jā. Bet visbiežāk sievietes šādas operācijas ieplāno atvaļinājuma laikā vai izmanto garās Ziemassvētku brīvdienas. Šogad, domāju, mums tāpēc ap Ziemassvētkiem būs daudz darba.

    Alise: – Mums arī. Jo lielu daļu aparātprocedūru labāk veikt tieši rudenī un ziemā.

    Lūk, LifeViz diagnostikas izmeklējums!

    Mans uzdevums ir vienkārši neko nedarīt, stāvēt. Pirms tam jāsavāc mati zem cepurītes, citādi tie traucēs – aparāts domās, ka tās ir grumbiņas. Acis jātur vaļā, neitrāli jāskatās taisni – kā fotografējoties pasei. Kamerai jābūt manu plecu augstumā. Top bildes no priekšpuses, katra sāna un no apakšas. Tonālo krēmu uz sejas pirms šis diagnostikas klāt nedrīkst.

    Bildes ielādē datorā, un pēc tam ārsts var izanalizēt visus ādas parametrus līdz sīkākajām niansēm – krunciņas, grumbas, ādas gludumu un tvirtumu, poras, ādas sausumu, taukainību, asinsvadu tīklojumu, pigmentāciju, visas anatomiskās iezīmes. Savukārt simulācija parāda, ko iespējams izdarīt, lai uzlabotu ādas stāvokli, piemeklēt ādas kopšanas pasākumus un kā situācija mainīsies pēc veiktajām procedūrām.Var salīdzināt, kāda bija ādas situācija PIRMS un kāda ir PĒC procedūrām.Var veikt arī mērījumus sejas ovāla noslīdējumam.

    Foto - Ernests Dinka.
    Foto - Ernests Dinka.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē