• Moderni un veselīgi apavi. Vai to var apvienot?

    Skaistums un mode
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    2. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kura sieviete gan neatdotu pusi karaļvalsts par skapi, pilnu ar moderniem un skaistiem apaviem? Taču vai visi apavi, kurus iekārojam un valkājam, ir arī pēdai veselīgi? Vai modi un veselīgumu apavu pasaulē vispār var apvienot? Konsultē Darja Ņesteroviča, tehniskā ortopēde, RSU Sabiedrības veselības institūta pētniece.

    Daudzas no mums savulaik noteikti ir apbrīnojušas Kerijas Bredšovas slavenās zīmolu kurpes seriālā Sekss un lielpilsēta. Un ideja par apavu skapi, pilnu ar kurpēm-skaistumiņiem, joprojām mājo daudzu sieviešu prātā visur pasaulē. Kas gan vēl tā spēj uzlabot garastāvokli kā iespēja uzvilkt kājās ko patiešām interesantu? Taču – vai mūsdienās, kad veikali pilni ar masu produkciju, apavos vispār ir iespējams apvienot modi, skaistu izskatu, ērtumu un veselīgumu? Tehniskā ortopēde Darja Ņesteroviča saka: speciālistu sniegtā atbilde uz šo jautājumu mums varētu nepatikt. Bet kādiem tad jābūt apaviem, kas tiešām atbilst visām mūsdienu steidzīgā dzīvesveida prasībām?

    Skaistums tomēr nav primārs

    «Vēsturiski cilvēks apavus sāka valkāt, lai pasargātu pēdu. Mūsdienās, izvēloties apavus, nez vai vispirms domājam par to, ka pēda ir jāpasargā no slodzes, asiem un bīstamiem priekšmetiem, karstuma, dzīvās radības kodumiem, virsmas nelīdzenumiem, paslīdēšanas. Mums svarīgākas šķiet citas apavu funkcijas,» saka ortopēde. «Ja izvēlētā kurpe der labi, tā samazina slodzi uz pēdas locītavu, cilvēks var vairāk un tālāk nostaigāt, ilgāk nostāvēt vai ātrāk paskriet. Birojos sēdētājiem slodze uz pēdām nav liela, līdz ar to prasības pret apaviem nav tik nopietnas, un tas arī saprotami. Tad svarīgāks, iespējams, ir smukums. Taču ir noteiktas profesijas (skolotājas, pārdevējas, frizieres, pavāres, oficiantes u. c.), kurās strādājot visu dienu ir jāstāv vai jāstaigā. Tad jautājums par apaviem iegūst pavisam citu nozīmi – ir jābūt aizsardzībai, lai samazinātu slodzi.»

    Protams, ražotāji mūsdienās primāri domā par peļņu, par to, lai varētu pārdot daudz un lēti, nevis par to, lai apavi būtu ērti un atbilstoši pēdas anatomijai. Ja ražotājs tiešām domā par to visu, tas vairs nemaz nebūs lēti. «Jebkura kurpe, pat visvienkāršākā, ir diezgan sarežģīts veidojums. Kopumā to veido kādas desmit sastāvdaļas, sarežģītākiem apaviem to ir jau vairāk, sporta apaviem – vēl vairāk.» Līdz ar to atbilde uz jautājumu, vai apavu modi var savienot ar veselīgumu, ir: var, bet tad šie apavi nebūs lēti. Turklāt jāņem vērā vēl virkne nosacījumu.

    Kam pievērst uzmanību

    Apavi, kas tiešām apvieno modi un pēdu veselību, ir sporta apavi – botas. Tie nu jau vairākus gadus tiek piedāvāti ļoti plašā klāstā ne tikai sportam, bet arī ikdienas valkāšanai, turklāt tagad tos izgatavo arī tādi ražotāji, kas vēsturiski vienmēr ražojuši tikai klasiskus apavus. Piemēram, Ecco kādreiz ražoja tikai kurpes, zābakus un sandales, taču nu piedāvājumā ir arī botas. «Šie apavi tiešām iemieso laikmetu, kad vēlamies būt ātri, mobili un rūpēties par savu veselību, nostaigāt tos 10 000 soļus katru dienu, un to visērtāk izdarīt, ja kājās ir botas,» uzsver ortopēde.

    Pētījumos noskaidrots, ka apavi var nodarīt pāri pēdu veselībai, ja…

    Tiem nav ortopēdiska augstuma papēža (2,5–4,5 cm).

    Tātad – jā, gandrīz visiem apaviem, ka domāti aktīvai ikdienas lietošanai, nepieciešams neliels papēdis, izņemot tos, kas paredzēti sportošanai zālē, spēka treniņiem. Papēdis atslogo muguras jostas daļu un dod pēdai lielāku stabilitāti. Starp citu, arī darba apģērbu veikalos visiem apaviem ir pacēlums papēža daļā. Ja apavi domāti, lai ar tiem visu dienu sēdētu birojā vai brauktu ar auto, tad papēdim nav nozīmes. «Vai šis papēdis ir pilns vai daļējs, tas nav būtiski, bet labs augstums sākas ar 2,5 cm – tad ķermenis uzreiz jūt, ka ir atslodze mugurkaulam. Papēža augstuma otra robeža ir tāda, lai netiktu pārslogots pēdas spilventiņa rajons – tie ir 4–4,5 cm. Augumā ļoti garai sievietei ar garu pēdu (42. vai lielāks izmērs) tie varētu būt pat 5 cm. Tad tas ir stabils, ērts papēža augstums, tādi apavi parasti ir, piemēram, stjuartēm. Ja sieviete valkā klasiskas augstpapēdenes ar 11 cm papēdi, visa slodze koncentrējas uz nelielu pēdas daļu, ko sauc par spilventiņu, un tas var provocēt dažādas pēdu problēmas,» uzsver Darja Ņesteroviča.

     Ja izraudzīts nepareizs izmērs – garumā vai platumā.

    Visām kurpēm – tiklab spor­tiskajām, kā augstpapēžu – jābūt tik lielām un platām, lai tajās visu dienu varētu justies ērti. Jāņem vērā, ka, daudz staigājot, pēda dienas laikā kļūs lielāka – tā ir normāla fizioloģiska reakcija. Ne velti pārgājieniem rekomendē iegādāties apavus, kas ir pat par diviem izmēriem lielāki nekā ikdienas apavi, jo kājas piepamps, tām vajadzēs vairāk vietas. Ja apavi ir pārāk šauri, neatbilstošā izmērā, rodas arī nagu ­problēmas, pēdu ādas sabiezējumi – arī sēžot nagi kurpē tiek nospiesti. Piemēram, karstā vasaras dienā nostaigājot kādus 3 kilometrus, pēdas apjoms var mainīties pat par 100 ml – pēda acīmredzami kļūst lielāka. Ja kājās ir apspīlēti, šauri apavi, pēdai vairs nav gana vietas. Ar laiku pēdas sāk sāpēt. Starp citu, ortopēdiem visbiežāk iznāk strādāt tieši ar sievietēm, kas pārvietojušās apavos, kuros nav bijis adekvāts apjoms pēdai. Apavi ir bijuši par mazu, par šauru vai nav bijuši piemēroti konkrētajai aktivitātei.

    Ķermenis mainās!

    Jāņem vērā – tas, kas tev derēja pirms pieciem gadiem, var galīgi vairs nederēt šodien, jo ķermenis mainās, lai arī sievietes nereti to atsakās pamanīt. Tāpēc kurpju arsenāls regulāri ir jāpārskata un no apaviem, kas kļuvuši par mazu vai šauru, jāatsakās, lai arī cik skaisti un dārgi tie būtu.

    Kāpēc tā notiek?

     Ar gadiem mainās estrogēnu aktivitāte, to ietekmē arī menstruālais cikls, grūtniecības, un rezultātā mainās arī pēda – visbiežāk tā kļūst lielāka.

     Ar laiku tiek iegūtas pēdu deformācijas, arī tas ir viens no iemesliem, kāpēc kurpe, kas vēl pērn derēja, nu vairs nav ideāla.

     Notiek deģeneratīvas izmaiņas pēdās, ķermenim novecojot. Tieši tāpat kā uz sejas parādās krunkas, mainās arī locītavu, saišu elastība, dzīšanas procesu ātrums, vielmaiņa kļūst lēnāka utt.

    Kuri apavi ir pēdai saudzīgi, kuri ne?

    Botas

    Pēdai vissaudzīgākā izvēle!

    Botās ir iestrādāts pacēlums papēža daļā, kas padara tās par ideālajiem apaviem mūsdienu dzīvesveidam. No ārpuses šo pacēlumu neredz, taču tas tur ir 2­–3 cm vai 3,5 cm augstumā. Botas noder visur un vienmēr. Ir pilnīgi pieņemami, ja pat visa apavu garderobe sastāv tikai no botām, kas ir piemērotas dažādām aktivitātēm un nodarbēm un atbilstoši tām tiek mainītas – darbam, brīvajam laikam, dažādiem sporta veidiem. Protams, tām jāder ideāli.

    Kedas un tenisčības

    Nesaudzīga izvēle (izņemot – ja ir papēdis).

    Kedām nav pacēluma papēža daļā, varbūt pazolē iestrādāti vien kādi 0,5 cm, un tāpēc tā nav laba izvēle. Arī, piemēram, daudzu tik iecienītajām Converse kedām vispār nav iestrādātā papēža, tie ir arī diezgan šauri apavi – ja tādos ir jāiet tālu un ilgi, būs problēmas. Savukārt Palladium tipa kedas jau ir krietni labāka izvēle, jo tajos ir iestrādāts papēdis.

    Balerīnas, laiviņas

    Nesaudzīga izvēle.

    Pēdu veselības kontekstā šie abi ir problemātiski apavi, jo ir šaurs purngala apjoms, kas nepasargā pēdas pirkstu locītavu. Klasiskām balerīnām arī nav papēža, precīzāk – tas ir ne augstāks par 0,5 cm. Šie apavi vispār nav domāti staigāšanai, tie der kā ofisa apavi vai braukšanai auto, vai īsam veikala apmeklējumam (bet ne kārtīgai tūrei pa iepirkšanās centru).

    Krokši

    Nesaudzīga izvēle.

    Klasiskās Crocs iešļūcenes sākotnēji tika izgudrotas, lai tās valkātu uz jahtas, kur apavi mēdz pielīt ar ūdeni. Tie tiešām ir ļoti labi piemēroti aktivitātēm uz ūdens, bet ikdienā ar krokšiem nevajag staigāt. Materiāls, no kura tie izgatavoti, ir diezgan mīksts, purngals plats, tas nenodrošina stabilitāti un aizsargfunkciju. Pēda iekšā gāzelējas, izpilda liekas kustības. Jā, Crocs iešļūcenēm ir neliels pacēlums papēža daļā, bet tiešām niecīgs. Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar pēdām, bērniem, senioriem, kam ir problēmas ar līdzsvaru un kas nekontrolē savu ķermeni tik labi, šī nebūs laba izvēle. Crocs sandales jau ir nedaudz labāka izvēle par iešļūcenēm, taču arī to pazole nav pēdai saudzīga. Noteikti krokšus nevajadzētu valkāt cilvēkiem, kuriem ir plakanā pēda.

    Baskāju apavi

    Nesaudzīga izvēle.

    Staigāšanas baskāju apavi šobrīd ir ļoti populāri, tie tiek reklamēti kā brīnišķīgs izgudrojums, jo ļauj pēdai kustēties dabīgā veidā, iesaista vairāk muskuļu grupu un muskuļu aktivitāte ir lielāka, turklāt šie apavi ir ļoti plati. Tomēr – ja pēda ir kaut nedaudz nevesela (kaut kas nav labi ar pirkstiem, ir plakanā pēda, papēdis grib šķiebties uz kādu no pusēm), tā nav gatava tik lielai slodzei, kāda ir, staigājot baskāju apavos. Pēda, kas nav pilnīgi vesela, šādi neko labu neiegūs.

    Loferi

    Saudzīga izvēle.

    Loferiem ir augsta izgriezuma forma pēdas virspusē, kas ļoti labi pasargā pēdas locītavu, sevišķi, ja pēdās jau ir sākusies kāda deformācija. Loferi arī nenospiež pirkstu locītavu, jo apaviem ir dziļš purngals, tāpēc šie apavi ir pēdai visai saudzīgi. Loferos arī ir iestrādāts ortopēdisks papēdis, kas ļauj ilgi stāvēt, tālu iet. Taču arī loferi var kļūt par sliktu izvēli, ja izvēlēts pārāk šaurs modelis.

    Mājas čības

    Saudzīga izvēle, ja ar papēdi.

    Arī mājas čībām ir liela nozīme, jo tajās pavadām daudz laika, īpaši svarīgi izvēlēties labas čības ir, dzīvojot lielā mājā, kur jāstaigā no viena stāva uz otru. Ortopēdu rekomendācija ir iegādāties čības ar pacēlumu papēža daļā. Mīkstās čības derēs tikai tad, ja mājās tik vien pārvietojaties kā dažus soļus līdz virtuvei un tad atpakaļ dīvānā.

    Spicpurnu kurpes

    Nesaudzīga izvēle.

    Tās jau pēc būtības ir šauri apavi, un, ja apavi ir šauri, pirkstiem nav vietas, tas veicina dažādas dermatoloģiskas un nagu problēmas, var arī izraisīt locītavu bojājumus un ortopēdiskas pro­blēmas, pirkstu deformācijas. Viss atkarīgs no slodzes – ja šīs kurpes uzvilksi uz operu, kur vairākas stundas sēdēsi, nekas ļauns nenotiks. Ja šādos apavos vēlēsies izstaigāt iepirkšanās centru, paķert vēl ko smagu iepirkumu somā, tad jau slodze krietni pieaugs un pēdai kļūs grūti.

    Sandales             

    Saudzīga izvēle.

    Tikai jāievēro tās pašas prasības: jābūt pacēlumam papēža daļā un pērkot vizuāli jānovērtē purngals – vai tas ir  pietiekami plats, vai uz atbalsta laukuma pietiek vietas visiem pirkstiem utt.

    Sāpes nav jācieš!

    Pēdās nekādos apavos nekas nedrīkst sāpēt. Jebkurš sāpīgums ir veids, kā ķermenis signalizē par iespējamo bojājumu – iekaisums varbūt vēl nav sācies, bet priekšnoteikumi cīpslas vai locītavas iekaisumam jau ir. Cilvēks, ignorējot sāpes, var nonākt situācijā, kad daudz ko jau vairs nevarēs tā vienkārši izlabot. Ja rodas problēmas, jāvēršas pie kaulu un muskuļu sistēmas speciālista – tehniskā ortopēda (neoperē, bet noskaidro, kas notiek ar pacienta gaitu, un iesaka piemērotākos – parastos vai ortopēdiskos – apavus) vai ķirurga traumatologa (vajadzības gadījumā operē).

    Padoms!

    Vieglāk piemērotus apavus būs atrast, ņemot vērā tā saucamo platuma norādi, ko apzīmē ar burtu blakus izmēra ciparam – tie var būt burti B, C, D, G, H, kas apzīmē purngala apjomu, var būt arī rakstīts wide fit.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē