• Ko ēst, lai āda būtu mirdzoša un veselīga?

    Padomi
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    19. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: A.D.S.Portrait/Shutterstock.com
    Nav noslēpums, ka tas, ko ēdam, ietekmē mūsu pašsajūtu, veselību un arī izskatu. Lūk, špikeris, ko ēst, lai uzmundrinātu mūsu pēc saules un vasaras izslāpušo ādu un liktu tai mirdzēt.  
    • Treknas zivis

    Lasis, forele, makrele, siļķe, bute, āte – visas šīs ir tavas ādas labākās draudzenes. To galvenā bagātība ir omega 3 taukskābes, kas palīdz uzturēt ādas mitruma līmeni, kā arī samazina iekaisumus, bet tas nozīmē – mazāk apsārtuma, aknes un arī noguruma pazīmju.

    Jūras veltes ir arī labs proteīna avots, bet proteīns, kā zināms, ir mūsu organisma galvenais būvmateriāls – tas palīdz ādai būt stingrai un tvirtai.

    E vitamīns, ko satur šīs zivis, darbojas kā antioksidants, un tie pasargā ādu no brīvo radikāļu iedarbības.

    Tomāti palīdz papildināt mūsu C vitamīna un B grupas vitamīnu rezerves, taču to galvenais trumpis ir likopēns – spēcīgs antioksidants, kas palīdz palēnināt ādas novecošanu. Interesanti, ka karsēšana likopēnu vēl vairāk aktivizē, tāpēc sasutināti mērcē tie ādai sūtīs īpaši karstus sveicienus.

    Ziemas mēnešos konservēti tomāti satur ievērojami vairāk likopēna (jo ražošanas procesā tiek karsēti) nekā svaigie. Vēl viena piezīme – taukvielas organismam palīdz likopēnu uzsūkt, un tomātu labākais draugs ir ar omega 3 taukskābēm bagātā olīveļļa.

    • Olīvas un olīveļļa

    Arī olīvas ir bagātīgas E vitamīna krātuves, turklāt tajās ir arī oleīnskābe, kas stiprina šūnu sieniņas un palīdz tajās uzturēt mitrumu.

    • Saldie kartupeļi

    Saldie kartupeļi satur labi daudz bēta karotīna, kas organismā pārvēršas A vitamīnā. Tas ādu pasargā no vides iedarbības radītajiem bojājumiem, kā arī uzlabo ādas krāsu. Bēta karotīnu satur arī burkāni un spināti.

    • Paprika

    Līdzīgi kā saldie kartupeļi, arī paprika satur bēta karotīnu, turklāt tā ir arī brīnišķīgs C vitamīna avots. C vitamīns stiprina mūsu imunitāti, palīdz cīnīties pret brīvo radikāļu uzbrukumiem, kā arī palīdz organismam ražot kolagēnu. Starp citu, E vitamīna iedarbība pastiprinās, ja to uzņemam kopā ar C vitamīnu.

    • Sezama sēklas

    Sīciņās sēkliņas ir īstas dārgumu krātuves – tajās slēpjas daudz vērtīgu vielu, tostarp B6 vitamīns, kas stimulē olbaltumvielu sintēzi un aizkavē organisma novecošanu. Sezama sēklas satur arī tādas ādai un veselībai kopumā būtiskas minerālvielas kā cinku, selēnu, dzelzi un E vitamīnu.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē