• Kāpēc cīsiņiem un desām pievieno nitrītus jeb e-vielas?

    Uzturs
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ražošanas procesā vārītajām desām un cīsiņiem itin bieži pievieno dažādas e-vielas – visbiežāk tie ir nitrīti un fosfāti. Nitrīti desām un cīsiņiem piešķir patīkami rozīgo krāsu, bet tā ir arī potenciāli kancerogēna viela.

    Izrādās, ka nitrīti desām un cīsiņiem ne tikai piešķir rozīgo krāsu, bet arī kavē dažādu mikroorganismu augšanu dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, gaļā, zivīs un sierā.

    Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnoloģe Ilze Grāmatiņa skaidro, ka nitrīts darbojas kā konservants tieši pret tādu bīstamu mikroorganismu kā Clostridium botulinum:

    «Tā ir ļoti spēcīga inde un, ja mēs saindēsimies ar šo mikroorganismu, tad diemžēl arī sekas var būt diezgan bīstamas, tāpēc nitrīta sāli joprojām izmanto tieši gaļas pārstrādē.»

    Tehnoloģe piebilst, ka zinātnieki vēl nav atraduši nevienu tikpat efektīvu vielu, kas kavētu šīs baktērijas attīstību, tāpēc produktiem joprojām tiek pievienots nitrīts.

    Dānijā, piemēram, jau kopš 1995. gada ir spēkā noteikumi, kas nosaka, ka dažādiem veikalos pieejamiem gaļas produktiem drīkst pievienot uz pusi mazāk nitrīta nekā ES ražotajiem produktiem.

    Citviet pasaulē, tostarp arī Latvijā, desām un cīsiņiem aizvien biežāk pievieno nevis nitrītu, bet gan nitrītsāli: «Kas attiecas uz gaļas pārstrādi, tad jūs pēdējā laikā redzēsiet, ka atsevišķi netiek pievienots nātrija nitrīts. Tas tiek pievienots kopā ar sāli, sajaukts noteiktā attiecībā, un to sauc par nitrītsāli.»

    Tas savukārt nozīmē, ka gaļas apstrādē tiek izmantots sāls ar nitrīta īpašībām. Un, ja šī viela produktam pievienota par daudz, tas būs jūtams – desa garšos tā, it kā būtu pārsālīta.

    Bet, kā veikalā atpazīt gaļas produktus, kas satur jo īpaši daudz nitrīta? Sertificēta uztura speciāliste Tatjana Tepo skaidro, ka uzmanība jāpievērš produkta krāsai. Tepo stāsta, ka visbiežāk patērētāji kļūdīgi par nekvalitatīviem produktiem uzskata gaļas produktus pelēcīgā krāsā: «Nitrīta sāls piešķir sarkano krāsu, un, ja tā daudzums ir mazināts vai nemaz tur nav, desa kļūst pelēcīga.»

    Uztura speciāliste papildus uzsver, ka nitrīta pievienošana atspoguļojas arī produkta derīguma termiņā. Ja netiek likti klāt konservanti, tad produkta derīguma termiņš ir mazāks un cena līdz ar to – lielāka. Patērētājs visbiežāk prāto, kāpēc viņam jāpērk pelēka desa par dārgāku cenu, ja ir iespējams paņemt sarkanu, divreiz lētāku gaļas izstrādājumu.

    Ministru Kabineta noteikumi nosaka, ka ēdināšanas uzņēmumiem izglītības iestādēs jānodrošina desas un cīsiņi, kuriem nav pievienoti nitrīti. Tas tikai pierāda, ka ražotāji šo iespēju var nodrošināt, bet, protams, tas saīsina derīguma termiņu un ietekmē produkta garšu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē