• Kā skaistumkopšanā visefektīvāk izmantot vasaras ogas

    Skaistums un mode
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ogu sastāvā esošie vērtīgie vitamīni un minerālvielas ne tikai labvēlīgi ietekmē veselību, bet arī spēj uzlabot ādas stāvokli. Uzzini, kā pašai sevi palutināt, sarīkojot mājās īstu ogu spa kūri.

    Mūsu platuma grādos sastopamajām ogām ir augsta aktīvo vielu un antioksidantu koncentrācija, kas padara tās par ļoti vērtīgām izejvielām arī sejas kopšanas kosmētikā. Īsās vasaras dēļ pie mums un tālāk uz ziemeļiem augošās ogas iemantojušas izdzīvošanas spējas tumsas un aukstuma apstākļos, kas tās padarījušas īpaši bagātas ar dažādām cilvēka organismam noderīgām vielām. Ādas novecošanas procesa pamatā ir brīvo radikāļu veidošanās, kas izraisa šūnu bojājumus un negatīvi ietekmē ādas struktūru. Galvenās vielas, kas palīdz aizsargāt organismu no šiem procesiem, ir antioksidanti, kurus lielā daudzumā satur tieši ogas. Dažādu ogu sastāvā esošās vielas palīdz ādai dabiski atjaunoties. Jo agrāk mēs palīdzēsim ādai pašai uzveikt tās bojājumus, jo ilgāk spēsim saglabāt savu skaistumu!

    Kā gatavot sejas maskas?

    Taisot sejas maskas pašas spēkiem, vispirms pārbaudi savas ādas reakciju, ogas sulu uzklājot uz rokas un pagaidot 10 minūtes. Ja reakcijas nebūs, vari droši ļaut vaļu fantāzijai un palutināt sevi ar īstu ogu spa. 

    Gatavojot sejas maskas mājas apstākļos, ņem vērā savu ādas tipu. Sausai ādai labāk ieteicamas saldākas ogas – avenes un zemenes, kas sajauktas ar krējumu, medu, olas dzeltenumu vai biezpienu. Jauktai un normālai ādai piemērotas ir skābās ogas, bet taukainai ādai ieteicamas maskas, kurās ogas sajauktas ar saputotu olas baltumu. Ādas attīrīšanai ieteicams izmantot ogas, kuras satur augstāku organisko skābju koncentrāciju (zemenes, jāņogas). No tām vari gatavot skrubjus, izmantojot maltas auzu pārslas, kafijas biezumus vai brūno cukuru. Tā kā ogas ātri zaudē savas vērtīgās īpašības, masku lieto uzreiz pēc tās pagatavošanas. Ieteicamā kūre ir aptuveni 10 reizes, tad arī jutīsi reālu rezultātu. Ar pašas gatavotām maskām nevajadzētu eks­perimentēt kuperozas un ļoti jutīgas sejas ādas īpašniecēm. Sejas maskām nekādā gadījumā neizmanto lielveikalos pirktas ogas, kurām nav zināma izcelsme. Šādu ogu sastāvā esošie nitrāti vai pesticīti var kaitēt tavai ādai. Vislabākā sejas maksas konsistence būs ogām, kas izspiestas caur sietiņu.

    Ogu toniki

    Ogu sula ir lielisks ādas attīrītājs un tonizētājs. Vari sasaldēt sulu un ar ledus kubiņiem no rītiem veikt uzmundrinošu sejas masāžu vai arī iemērkt ogu sulā marlīti un paturēt to uz sejas, līdz nožūst.

    > Pret ādas pūtītēm efektīvs būs upeņu uzlējums. Aplej ogas ar verdošu ūdeni proporcijā 1:10 un pēc 20 minūtēm izkās. Pēc tam novārījumā samitrini salveti vai marlīti un paturi uz sejas 15 minūtes. Efekts būs tad, ja šo procedūru atkārtosi 20 dienas pēc kārtas.

    > Pret vasaras raibumiem un pigmentāciju efektīvs līdzeklis ir tīra zemeņu ogu sula, kas vienlaikus atsvaidzina ādu.

    Sejas skalošanai lieliski noderēs dažādi novārījumi, kuros vari izmantot ogu (zemeņu, aveņu, upeņu) lapas. Ādas tonizēšanai un poru sašaurināšanai ieteicams ir zemeņu lapu novārījums.

    > Recepte ādas tonizēšanai: 50 gramus izvēlēto ogu sulas (labāk izvēlēties zemenes vai avenes) sajauc ar 50 gramiem gurķu sulas un 150 gramiem sausā vīna. Izmanto kā losjonu no rītiem un vakaro­s.Va

    Vasaras vērtīgāko ogu tops

    Upene

    Upenēs ir īpaši augsta C vit­amīna koncentrācija – 5 reizes augstāka nekā zemenēs un 8 reizes augstāka nekā citrusaugļos. Upenes satur arī vērtīgo A provit­amīnu (karotīnu), kas atbild par ādas elastību.

    Mellene

    Mellenē ir vislielākā zināmā antioksidantu koncentrācija starp ogām, augļiem un arī dārzeņiem. Tie veicina kolagēna sintēzi, aizsargā ādas šūnas pret UV starojuma negatīvo iedarbību. Mellenēm piemīt arī pret­iekaisuma iedarbība, tās tonizē, piešķir sejas ādai svaigu toni.

    Kazene

    Kazenes sēkliņu eļļa satur 70% vērtīgās polinepiesātinātās taukskābes, kas palīdz atjaunot ādas mitruma līmeni un uzlabo tās dabiskās aizsargspējas. Ogas sastāvā esošie organiskie savienojumi palēnina novecošanas procesus un palīdz efektīvi atjaunot ādu.

    Jāņoga

    Jāņogai piemīt augsta AHA augļskābju – ābolskābes un citronskābes – koncentrācija, kas palīdz attīrīt ādu un līdzsvarot tās pH līmeni.

    Lācene

    Satur daudz C vitamī­na, tai ir arī liela antioksidantu koncentrācija, kas palīdz ādai uzveikt ārējās vides kaitīgo iedarbību. Lācenes sastāvā ir arī flavonoīdi un antocianīni, kam piemīt pretiekaisuma iedarbība.

    Avene

    Avenēs ir augsta organisko skābju koncentrācija, tāpēc tās iesaka lietot problemātiskas ādas kopšanā. Avenes palīdz arī paplašinātu poru sašaurināšanai.

    Zemene

    Zemenēs ir ādai noderīgā alfa hidroksīdskābe un salicilskābe, kas lieliski attīra, balina, mīkstina un mitrina ādu. Zemenēm pH balanss ir ļoti līdzīgs kā ādai, tāpēc tās iesaka problemātiskas ādas kopšanai.

    Idejas gardām sejas maskām

    > Sausai ādai. Vienu ēdamkaroti zemeņu vai aveņu putriņas samaisi ar ēdamkaroti krējuma un ēdamkaroti medus. Pēc 15–20 minūtēm noskalo ar viegli siltu augu novārījumu.

    > Taukainai ādai. Pusglāzi jāņogu izspied caur sietiņu, pievieno saputotu olas baltumu un nedaudz augstvērtīgas augu eļļas. Paturi aptuveni 15 minūtes un noskalo.

    > Poras savelkoša sejas maska. Dažas ēdamkarotes aveņu sulas samaisa ar vienu ēdamkaroti kartupeļu cietes. Ļoti labi savelk poras taukainai ādai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē