• Kā nopirkt labu fēnu, neiztērējot daudz naudas?

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Elektropreču veikalos fēnu pilni plaukti – visi rūc un pūš, bet cenu robežas ir no padsmit eiro līdz pat vairākiem simtiem. Tiec nu gudrs, kuru ņemt! Ja rūpīgi pameklē, itin labu mantu var nopirkt arī par saprātīgu naudu.

    Motors. Fēniem izmanto divu veidu motorus, ko apzīmē ar burtiem DC un AC. DC motori ir vieglāki, skaļāki, ar mazāku jaudu, un to mūžs ir maksimāli 700 darba stundu. Fēni ar šādu motoru parasti ir lētāki nekā tie, kuros iebūvēts AC motors, ko izmanto profesionālajiem fēniem. AC motora mūžs ir 700–1200 darba stundu, tas gan ir smagāks, toties klusāks, izturīgāks un spēcīgāks, bet – dārgāks. Tātad – ja blakus ir divi fēni, viens ar AC, otrs ar BC motoru, ņem to, kam ir AC motors.

    Jauda. Parasti fēna aprakstā norādīta motora jauda, kas var būt no 1200 W līdz pat 2300 W un vairāk. Droši vien arī tu domāsi, ka nešauboties jāizvēlas tas, kuram ir vislielākā jauda, bet – nesteidzies. Jaudīgs fēns automātiski nenozīmē, ka tas radīs spēcīgu gaisa plūsmu.

    Gaisa plūsma. Un nu būs sliktā ziņa – ne visi fēnu ražotāji norāda gaisa plūsmas ātrumu un apjomu. Turklāt, ja norāda, tad atšķirīgās mērvienībās: ātrumu viens uzrāda metros sekundē, cits kilometros stundā, savukārt apjomu vēl kā citādi, īsāk izsakoties – gudrs netiksi. Praksē gadās, ka fēnam ar mazāku motora jaudu gaisa plūsma mēdz būt ātrāka un labāka nekā krietni jaudīgākam. Tāpēc izmēri fēna gaisa plūsmu ar sajūtām – ieslēdz vislielāko un izmēģini to pret plaukstu. Ņem to, kam gaisa plūsma ir visspēcīgākā un apjomīgākā. Ne vienmēr izmantosi tikai un vienīgi to, bet, ja vajadzēs, izžāvēsi matus ļoti ātri.

    Žāvēšanas režīmi. Izvēloties fēnu, raugies, lai tam ir atsevišķa siltuma regulēšanas un atsevišķa gaisa plūsmas stipruma regulēšanas poga. Ņem to fēnu, kam ir visvairāk gaisa plūsmas un siltuma variāciju.

    ZINI!

    Noteikti pieskati, lai fēnam ir arī aukstā gaisa poga, kas lieti noderēs matu veidošanā: ar karsto gaisu uzsildīsi, ar auksto atdzesējot nostiprināsi.

    Vads. Profesionālajiem fēniem mēdz būt pat trīs metrus garš vads. Ņem fēnu ar iespējami garāku vadu.

    Jonizācija. Šī ir štelle, ko fēnu ražotāji mēdz uzsvērt, sakot – jonizācijas funkcija ļauj saglabāt matu mitrumu un novērš elektrizēšanos, jo negatīvie joni ūdens pilienus sadala sīkāk, līdz ar to mati ātrāk ir sausi, tāpēc žāvēšanai var izmantot zemāku temperatūru. Jonizāciju var panākt divējādi: fēnā ievietojot nelielu elektronu paātrinātāju vai arī izmantojot materiālu, kas paaugstinātā temperatūrā dabīgi izdala elektronus. Ja fēnā ievietotais elektronu paātrinātājs savu laiku ir nokalpojis, jonizācija nenotiks, bet to pārbaudīt nav iespējams. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc fēnu pēc dažiem gadiem vajadzētu mainīt. Ja tev šķiet, ka mati pēc žāvēšanas ar veco fēnu ir sliktāki nekā iepriekš, pērc jaunu.

    Apkope. Daudzi nezina, ka fēns ir jātīra, – tam aizmugurē ir sietiņš, kur sakrājas putekļi. Ir fēni, kam šis sietiņš noņemams pavisam viegli, bet ir arī tādi, kuriem noņemšanai vajadzēs skrūvgriezi. Pērkot jaunu fēnu, pārbaudi, cik viegli to būs tīrīt.

    Svars un skaņa. Jo vieglāks fēns, jo vieglāk ar to strādāt. Pētot svaru, salīdzini fēnus ar viena tipa motoriem, jo profesionālo fēnu AC motori ir smagāki nekā parastie DC. Noteikti pārbaudi skaņu visos žāvēšanas režīmos, izvēloties klusāko.

    Debesu brīnumi. Reizēm ražotāji preču aprakstos izmanto pārgudras frāzes un terminus par sazin kādiem megaatklājumiem, kas tavus matus izžāvēs kaut kā īpaši. Neuzķeries uz pārāk saldiem solījumiem, pērkot salīdzinoši lētu mantu.

    Veidošanas uzgaļi. Ja gribi matus tikai žāvēt, pietiek ar fēnu, bet parasti komplektā ir vairāki uzgaļi matu veidošanai. Ja tu tādus jau izmanto, vari pētīt un pirkt fēnu ar piemērotāko komplektu, bet, ja neizmanto, tiem nav izšķirīgas nozīmes fēna izvēlē.

    Friziera padoms: labs fēns = veseli mati

    Matiem vislabāk patīk, ja tiem ļauj izžūt dabiski – bez fēna –, bet dzīvojam pārāk steidzīgā pasaulē, lai to varētu atļauties. Prātīgāk būtu konsultēties ar savu frizieri un izvēlēties profesionālos fēnus, jo tā ir daudz drošāk nopirkt labu mantu.

    Arī tev droši vien kādreiz bijusi sajūta, ka pēc frizētavas apmeklējuma mati ir pilnīgi citādi – daudz veselīgāki un mīkstāki, nekā tos mazgājot un žāvējot mājās. Tiesa, savs nopelns noteikti ir frizētavā izmantotajiem matu kopšanas līdzekļiem, bet vēl lielāka nozīme ir fēnam. Pat efektīvāko šampūnu, kondicionieru un masku izmantošana būs bezjēdzīga, ja matus nepareizi žāvēsi. Tiesa, žāvēšanas īpatnības nosaka arī matu garums un struktūra – kas vieniem matiem patiks, citiem galīgi nepatiks. Noteikti apjautājies savā frizētavā, kas tev būtu jāzina par savu matu žāvēšanu! Piemēram, pilnīgi slapjus, spēcīgus, garus matus var sākt žāvēt arī ar karstāku gaisa plūsmu, bet, kad žāvēšana pusē, pāriet uz vēsāku gaisu.

    Frizētavās izmanto profesionālus fēnus, kas ar spēcīgu gaisa plūsmu ātri izžāvē matus, tos nepārkarsējot, – mats ir dzīvs un veselīgs. Matu žāvēšanas šausmas ir tā dēvētie viesnīcu fēni – vāja gaisa plūsma un liels karstums. Jo ilgāk darbojas fēns, jo karstāku gaisu tas pūš, bet sieviete tikai žāvē un žāvē – mats zaudē mitrumu, kļūst nepaklausīgs, pūkojas. Tieši tādēļ sievietes, kas pārliecinājušās par fēna nozīmi, pat ceļojumos mēdz ņemt līdzi savējo. Ja nu kādreiz iegadās, ka tomēr jāizmanto slikts fēns, ieplāno matu mazgāšanu tā, lai tiem ir iespējami daudz laika izžūt pašiem un fēnu izmanto, tikai lai žāvēšanu pabeigtu.

    Pirms izmanto fēnu, noteikti lieto matu aizsardzības līdzekli pret karstumu – tas palīdzēs saglabāt mata dabīgo mitrumu.

    Visvairāk matiem kaitē ilga un karsta gaisa plūsma nepareizā virzienā. Noteikti esi dzirdējusi, ka matiem ir zvīņas gluži kā zivij. Izmantojot fēnu, gaiss jāpūš pa zvīņai – tā, lai tā nogludinās, nevis paceļas. Tātad – mati jāžāvē, virzot gaisa plūsmu no saknēm uz matu galiem, nevis otrādi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē