• Kā izbalināt brūnos plankumus uz ādas?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    28. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock, no publicitātes materiāliem
    Nav jau nekāda mirstamā vaina, un tomēr – ļoti, ļoti gribas, lai to tumšo pleķu uz ādas nebūtu! Skaidro Dr. Anna Bērziņa, dermatoloģe Dr. Annas Bērziņas Ādas klīnikā.

    Tu jau zini, ka ultravioletā starojuma ietekmē ādā notiek pigmenta melanīna sintēze un tāpēc tā kļūst brūna. Jaunākie pētījumi liecina, ka līdzīga ietekme ir arī zilajai gaismai, ko izstaro viedtālruņi, televizori un datori. Pastiprinātas izdales dēļ melanīns nogulsnējas epidermā, dermā vai arī abos ādas slāņos, piešķirot tai tumšāku nokrāsu. Pastiprinātu tumšāka pigmenta veidošanos sauc par hiperpigmentāciju. Tā kā visintensīvākais ultravioletais starojums ir vasarā, hiperpigmentācija bieži vien parādās tieši vasaras beigās, īpaši tām dāmām, kas daudz uzturējušās ārā. Taču pastiprinātu pigmentāciju var veicināt arī virkne citu faktoru. Piemēram, novecošanas process – nereti hiperpigmentāciju novēro perimenopauzē un menopauzē. To var radīt ādas traumatiski bojājumi, tai skaitā ķirurģiskas operācijas un apdegumi. Tāpat brūni plankumi uz ādas mēdz veidoties, uzpūšot smaržas un pēc tam uzturoties saulē. Vēl viens variants: medikamentu kombinācija ar ultravioleto starojumu. Īpaši jāuzmanās, ja lieto kortikosteroīdus saturošu krēmu, serumu vai šķīdumu. No Fastum gela biežāk veidojas alerģiska reakcija, bet, ja saskarsme ar aktīvo vielu turpinās, mēdz rasties hiperpigmentācija. To var veicināt arī iekšķīgi lietojami medikamenti, piemēram, hormonālā kontracepcija vai hormonaizstājterapija (HAT), antibiotikas un antidepresanti. Tāpēc, lūdzu, izlasi medikamentu lietošanas instrukciju un ievēro piesardzību saulē, it īpaši, ja jau bijusi novērota tendence uz pigmenta plankumu veidošanos.

    Hiperpigmentāciju mēdz izraisīt iekaisīgas ādas slimības, visbiežāk akne, atopisks dermatīts un psoriāze. Nedrīkst arī aizmirst par vēlīnu akni, kas veidojas pēc sešpadsmit gadu vecuma hormonālu iemeslu dēļ. Bieži vien, kad pūtītes plēš, spaida un neļauj tām sadzīt, parādās zilgani sārti pleķīši.

    Pigmenta plankumi mēdz rasties arī pēc dažādām kosmētiskām un terapeitiskām manipulācijām, piemēram, vaksācijas un lāzerprocedūrām. Lai tas nenotiktu, pēc tam nepieciešams uz ādas uzklāt saules aizsargkrēmu.

    Sāc ar plānu!

    Ideāli būtu vispirms noskaidrot, kāpēc plankumi veidojušies, un tad piemeklēt visatbilstošāko ārstēšanu. Tātad tas nozīmē, ka bez dermatologa neiztikt. Lai atšķirtu pigmenta plankumus, ādas jaunveidojumus un dažādas iekaisīgas ādas slimības, dermatologs izmanto dermatoskopiju. Tā ir ātra, pilnīgi nesāpīga diagnostikas metode. Jaunākajās dermatoskopijas ierīcēs ir ietverta arī tā dēvētā Vuda gaisma, ar ko visvieglāk diagnosticēt, vai ādas virspusē nav sēnīšu infekcijas pazīmes, ar ko arī nereti saistīta hiperpigmentācija.  

    Būtu vērts veikt arī asins analīzes, lai izvērtētu dzelzs, feritīna un B12 vitamīna līmeni, jo nereti šie rādītāji mēdz būt pazemināti, un veiksmīgākai ārstēšanai nepieciešama šo preparātu iekšķīga lietošana.

    Labāka efekta sasniegšanai vēlams kombinēt dažādas metodes, veicot procedūras gan kosmētiskajā kabinetā, gan pie dermatologa. Bet sākumā mēs vienmēr izveidojam rīcības plānu – pārrunājam, kā kopt ādu un par procedūrām, kas varētu palīdzēt. 

    Kā likvidēt

    Var izmantot gan mājās lietojamus līdzekļus ar balinošu iedarbību, gan procedūras skaistuma salonā un klīnikā pie dermatologa. Ja vien plankumus neveido ļaundabīgas šūnas, ārstēšanas mērķis ir kosmētisks, bet reizēm tie ir tik traucējoši, ka kļūst par psihoemocionālu slogu, un tad gan ārstēšanu jau var uzskatīt par medicīnisku.

    Sīkāk par metodēm…

    Pīlings ar augļskābēm. Tās mēdz atšķirties pēc koncentrācijas un vielu kombinācijas. Nereti vienā procedūrā izmanto gan alfa, gan bēta hidroksiskābes. Alfa hidroksiskābes, piemēram, pienskābe un glikolskābe, maigi noloba, mazina pigmentāciju un arī krunciņas. Savukārt bēta hidroksiskābes tipisks piemērs ir salicilskābe, kas vairāk piemērota kombinētai un taukainai, raupjākai ādai, iedarbojoties uz to gan virspusējos, gan dziļākos slāņos. Tā ir taukos šķīstoša skābe – pretēji alfa hidroksiskābēm, kas ir ūdenī šķīstošas. Augļskābes izvēlas, ņemot vērā ādas tipu, jutīgumu un pigmentācijas dziļumu. Procedūru skaits un biežums atkarīgs no ādas tipa, izmantotās skābes stipruma, vēlamā mērķa un citiem faktoriem. Viena procedūra maksā ap 65–70 eiro.

    Mikrodermabrāzija. Ādas virsējā slāņa atlobīšanai izmanto speciālu aparatūru ar dimanta uzgaļiem. Metode īpaši piemērota, ja ir virspusēja hiperpigmentācija. Procedūra nav sāpīga, tās laikā ir sajūta, ka āda tiek apstrādāta ar adatiņām vai smilšpapīru. Dažkārt plankumi kļūst gaišāki jau pēc 2–3 reizēm, bet citreiz būs vajadzīgas aptuveni 10 procedūras, viena maksā ap 65–70 eiro.

    Hidrokvinons. Šis ir ārīgi lietojams, kairinošs medikaments, kuru izraksta dermatologs un ko 2–4 procentu koncentrācijā iestrādā krēmā. Tas kavē melanīna sintēzi, ādas virskārtas šūnas pamazām nolobās un kļūst gaišākas.

    Līdzekļi, kas satur tiamidolu. Tam piemīt melanīna veidošanos samazinoša iedarbība. Var iegādāties bez receptes un lietot mājas apstākļos. Tiamidolu satur, piemēram, Eucerin Anti-Pigment dienas krēms ar SPF 30 hiperpigmentācijas mazināšanai. Tas ir drošs lietošanai un nerada kairinājumu. Svarīgi izmantot pietiekami regulāri, lai redzētu efektu. Kļūda ir papildus nelietot saules aizsarglīdzekli ar SPF 30–50.

    Krēmi ar dažādām balinošām vielām. Tās var būt arbutīns, ko dabā satur lācenes, dzērvenes, mellenes, bumbieri, E vitamīns – tokoferols,
    C vitamīns, retinols, bakučiols un citi antioksidanti. Piemēram, var izmantot Pharmaceris W Albucin SPF50+ dienas krēmu, La-Roche-Posay Retinol B3 serumu, Uriage Depiderm Corrective serumu. Šos līdzekļus svarīgi lietot atbilstoši ražotāja instrukcijām, lai neradītu kairinājumu ādā. Paralēli jālieto saules aizsargkrēms ar SPF 30–50.

    Lāzeri un IPL – intensīvi pulsējošas gaismas ierīces. Lāzera gaisma atpazīst melanīnu un sašķeļ sīkākās daļiņās, kuras sagremo šūnas makrofāgi. Lāzera iedarbības rezultātā arī nolobās ādas virsējā kārta. Pigmenta plankumu likvidēšanā izmanto dažādus lāzerus, piemēram, aleksandrīta lāzeru, frakcionēto CO2 lāzeru, ar kuru var veikt ādas virsējā slāņa slīpēšanu, vai Q-switched lāzeru, kas iedarbojas uz melanīnu dažādos ādas līmeņos. Savukārt IPL izdala dažādu gaismas viļņu garumu, iedarbojoties ne tikai uz pigmentu, bet arī uz paplašinātiem asins kapilāriem un porām, tāpēc vienā procedūrā var iegūt vairākus efektus. Tās veic apmēram reizi mēnesī, un nepieciešamas 3–4 procedūras. Vai tas būs sāpīgi? Mums katrai ir atšķirīgs sāpju slieksnis. Protams, ka pirms lāzera procedūrām var uzklāt anestezējošu krēmu, taču pirms IPL nav jēgas to darīt. Kāpēc? Ar IPL mēs iedarbojamies arī uz virspusējiem asinsvadiem, kas mēdz būt paplašināti un radīt nevienmērīgu ādas toni, bet atsāpinošais līdzeklis sašaurinās asinsvadus un IPL tik labi neiedarbosies. Lai gan vispār efekts ir ļoti labs, tā ka – ir vērts paciesties!

    Viena IPL procedūra visai sejai maksā ap 180 eiro. Lāzeru procedūru cenas atkarīgas no izmantotās iekārtas un apstrādājamā laukuma. Vidēji tās ir 200–400 eiro visai sejai.  

    Zini! Brūni plankumi uz ādas var veidoties, arī uzpūšot smaržas un pēc tam uzturoties saulē. Tāpēc ideāli būtu vispirms noskaidrot, kāpēc plankumi veidojušies, un tad piemeklēt visatbilstošāko ārstēšanu.

    Hiperpigmentācija atšķiras!

    Vasaras raibumi. Pierādīts, ka vasaras raibumus izraisa specifisks gēns MCR1. Visbiežāk tos novēro 1. un 2. fototipa ādas īpašniekiem ar gaišu ādas, acu un matu krāsu. Parasti tie parādās saulei pakļautās vietās, taču reizēm arī uz ķermeņa ādas. Izteiktāki tie ir vasarā, bet rudenī un ziemā kļūst blāvāki. Visbiežāk vērojama tendence, ka novecojot vasarraibumi mazinās. Daudzas sievietes tos vēlas mazināt ar visdažādākajām metodēm, taču jāpatur prātā, ka ģenētiku nevar ietekmēt un raibumiņi ar laiku atjaunosies.

    Melazmas. Pastiprinātu melanīna sintēzi veicina hormonu un saules ultravioletā starojuma kombinācija. Tipiskākās vietas, kur rodas melazmas, ir seja – piere, vaigu gali, virslūpa, deguns, bet tās mēdz parādīties arī uz dekoltē zonas, kakla un citur uz ķermeņa. Nereti melazmas novēro grūtniecēm gan bērniņa gaidīšanas laikā, gan pēc dzemdībām. Tipisks melazmas provocējošs faktors ir iedzimtība, kā arī hormonālās kontracepcijas un hormonaizstājterapijas lietošana. Pārtraucot lietot hormonus, melazmas ne vienmēr pazūd. Pozitīvi, ka melazma nemēdz kļūt ļaundabīga.

    Brūnie plankumi acanthosis nigricans. Izpaužas kā sabiezēti pastiprinātas pigmentācijas pleķi padusēs, ceļu locītavās, elkoņu locītavu iekšējās virsmās, kā arī kakla mugurpusē, kur ir ādas krokas. Šādas izmaiņas var liecināt par endokrīnās sistēmas darbības traucējumiem, piemēram, cukura diabētu vai policistisko olnīcu sindromu. Viens no riska faktoriem ir liekais svars, un biežāk šie plankumi ir tumsnējas ādas īpašniekiem.

    Saules plankumi (lentigo solaris). Tos bieži mēdz dēvēt par vecuma plankumiem, bet es parasti uzsveru, ka vecums nav pats būtiskākais iemesls. Svarīgāka ir ilgstoša atrašanās ultravioletajā starojumā. Visbiežāk veidojas saulei pakļautās vietās – uz sejas, kakla, dekoltē, plaukstu virsmas un muguras augšējās daļas. Te ļoti svarīga ir dermatoskopija – ādas izmeklēšana, ko veic dermatologs, lai atšķirtu, vai tas ir labdabīgs process un vai šūnās tomēr nav kādas atipiskas izmaiņas. Salīdzinot ar melazmām, saules plankumiem ir asākas robežas. Ja nepieciešams, diagnozes precizēšanai veic biopsiju, izmeklējot ādas materiālu histoloģiski.

    Lentigo maligna. Brūns plankums, kas lielākoties rodas vecāka gadugājuma cilvēkiem vietās, kur ir vislielākā saules iedarbība, – visbiežāk uz sejas. Tā kā veidojumā ir ļaundabīgas šūnas, to uzskata par melanomas jeb ādas vēža pirmsstāvokli. Šajā gadījumā ir absolūti nepieciešama dermatoskopija un ķirurģiska vai cita veida ārstēšana. Šis ādas audzēja veids aug ļoti lēni, vairāku gadu laikā pakāpeniski palielinoties un mainot krāsu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē