Karambola
- Dēvēta arī par zvaigznes augli – kad karambolu sagriež šķēlītēs, patiešām veidojas zvaigznītes. Karambolas ir kraukšķīgas, ar svaigu garšu, tāpēc kā dekora elements labi iederas krēmīgos desertos un tortēs. Karambolu pievieno arī augļu salātiem, izmanto kokteiļu noformēšanai. Valstīs, kur šo augli ēd tikpat daudz kā mēs vasarā ķiršus, to pievieno arī garneļu un citu jūras velšu ēdieniem, putnu un citai gaļai.
- Kvalitatīvai karambolai ir pievilcīgi zaļa krāsa, ar nelielu dzeltenīgu atspīdumu, augļa maliņas var būt mazliet brūnganas – arī tas pieder pie lietas. Virskārtiņas dzeltenīgums norāda uz augļa gatavību. Jo lielāka karambola, jo, visticamāk, tā būs arī saldāka. Negatavas karambolas ledusskapī iespējams glabāt pat 3–4 nedēļas. Zvaigznes auglis nav jāmizo, vienīgi pirms ēšanas var nogriezt pašus galiņus.
- Karambolās ir ļoti augsta skābeņskābes koncentrācija, kas traucē kalcija un dzelzs uzsūkšanos. Taču Latvijā karambolu ēdam tik reti, ka par šo faktu nav jāraizējas. To vērts atcerēties vienīgi, dodoties ceļojumā uz eksotiskām zemēm, kur karambolas ir ierasts viesis ēdienkartē. Eiropas valstīm lielākais karambolas daudzums tiek piegādāts no Malaizijas. Ražo visu gadu.