Fizālis
- Oranžajām bumbiņām piemīt uzmundrinoša, rūgteni saldskāba garša. Fizāļus to draiskā izskata dēļ daudz izmanto ēdienu, īpaši kūku, dekorēšanā. Piemēram, var izmēģināt mazos auglīšus līdz pusei iemērkt kausētā šokolādē, atdzesēt un tad pārklāt kūku. Fizāļi labi garšo arī desertos vai vienkārši kā uzkoda pie siera plates.
- Fizāļu čaumaliņa gan nav ēdama – tā mazajam auglim kalpo kā bruņas, kas atveras tikai tad, kad fizālis ir gatavs. Gatavs fizālis ir koši oranžs, taču šos augļus, līdzīgi kā tomātus, – var ēst gan mazliet negatavākus, gan jau pavisam gatavus. Ja gadījies nopirkt pazaļus fizāļus, tos pāris dienas ieteicams paturēt istabas temperatūrā, jo fizāļi nogatavojas arī pēc novākšanas. Taču trauks nedrīkst būt pavisam noslēgts – fizāļiem patīk elpot. Pirms ēšanas vērts apskatīties, vai auglīši nav iepelējuši.
- Eiropā fizāļus pārsvarā ieved no Kolumbijas. Fizāļus (turklāt garšīgus!) iespējams izaudzēt arī Latvijā. Būtībā fizālis ir lakstaugs, attāls tomātu un paprikas radinieks.