Čerimoja
Čerimoja (Annona cherimoya)
- Dēvēta arī par krēma ābolu. Pēc izskata atgādina sirds formu. Šķiet, viens no saldākajiem augļiem pasaulē, dažkārt to sauc arī par cukura ābolu, jo čerimoja satur apmēram 15 gramus cukura 100 gramos augļa (un tas patiešām ir daudz – 3 tējkarotes!). Čerimojas garšu raksturo šādi: kaut kas starp mango, zemenēm, banānu un papaju. Krēmīgi salda.
- Krēma āboli aug diezgan lielā vēsumā, apmēram 1–2 kilometru augstumā virs jūras līmeņa. Tāpēc arī pēc nopirkšanas tos droši var likt ledusskapī – tas čerimoju garšai un struktūrai nekaitēs. Čerimojas sēklas nav ēdamas.
- Augļa miza ir zaļgana, viegli ievainojama. Pērkot jāskatās, lai tā nebūtu pārlieku sabrūnējusi, jo tas nozīmē, ka auglis ir pārgatavojies. Cukuroto augli ēd līdzīgi kā kivi – pārgriež uz pusēm un ar karotīti izēd mīkstumu. Sēklas un miza jāatstāj uz šķīvja. Lai novērstu augļa brūnēšanu, to vēlams pārslacīt ar citrona sulu.
- Pašlaik lielākās čerimoju eksportētājas pasaulē ir Taizeme, Malaizija, Ķīna, Austrālija, Spānija, Čīle, Venecuēla un Kolumbija. Šajās zemēs ļoti iecienīts ir čerimoju saldējums. Augļus mēdz arī atvēsināt saldētavā un tad ēst, pārgrieztus uz pusēm, kā atspirdzinošu desertu. Čerimoju platības pasaulē gan samazinās, jo to audzēšana saistīta ar lielām izmaksām. Čerimoju ražas laiks ir: janvāris – maijs, novembris – decembris. Eiropa šos saldumus visvairāk saņem no Čīles un Spānijas.