Papaija
- Šo bumbierveida augli dēvē arī par koka meloni, jo diezgan smagie augļi patiešām aug kokos – līdzīgi kā mūsu āboli. Uz Eiropu papajas eksportē jau sen – vairāk nekā gadsimtu.
- Augli pārgriež gareniski un pirms ēšanas nomizo, jo ēdams ir tikai mīkstums. Mīkstums var būt koši oranžs, ar dzeltenīgu vai rozā nokrāsu. Papajas sēklas ir ēdamas, taču ne kopā ar augli, bet gan samaltas melno piparu vietā, jo tās ir pikantas.
- Vieni uzskata, ka papaja pēc savas saldenās garšas atgādina aprikozes, citi tai piedēvē sviestainu, maigu konsistenci, vēl kāds papaju sauc par bezgaršīgu. Neitrālās garšas dēļ papaja labi iederas augļu salātos kopā ar skābiem vai izteikti saldiem augļiem. To var pārgriezt arī gluži vienkārši uz pusēm, uzpilināt citrona sulu, kas papajai piešķirs svaigumu, un izēst mīkstumu ar karoti. Papaju gan nevajadzētu jaukt kopā ar jogurtu, jo šī kombinācija var radīt rūgtumu. Par papajas gatavību var spriest pēc mizas – tai vajadzētu būt mazliet dzeltenīgai, nevis izteikti zaļai, bet pašam auglim – tīkami mīkstam.
- Pašlaik lielākie papaju ražotāji ir ASV, Puertoriko un Meksika. Pie mums papajas gan visvairāk ieved no Brazīlijas. Papajām nav izteikta mēneša, kad tās ir visgaršīgākās, jo koki ražo visu gadu.