• Ar ko vislabāk tīrīt sastrādātas rokas? Soli pa solim

    Skaistums un mode
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rokas pēc ravēšanas, ogu lasīšanas vai dārzeņu tīrīšanas izskatās gluži vienkārši briesmīgas? Tad seko mūsu padomiem!

    Visprātīgāk, protams, pirms ravēšanas vai citiem mājas darbiem ir uzvilkt cimdus. Taču ravēšanā ar plikām rokām slēpjas kas īpašs – šķiet, tieši tad notiek visīstākā enerģijas apmaiņa, uzlādēšanās vai sazemēšanās, sauciet, kā gribat. Par ogu lasīšanu vispār nav vērts runāt. Ar cimdiem plūkt kazenes, mellenes – ogas, ko esam gaidījušas visu gadu, – nē, noziegums tas nav, taču pamatīga sevi apdalīšana sajūtu ziņā gan. Tāpēc izmēģinājām vairākus vienkāršus paņēmienus, kā sastrādātas rokas pārvērst ne nu gluži izcili koptās, bet tādās, ar kurām nav kauns iet cilvēkos.

    Pirms ravēšanas

    > Ja gatavojies ravēt bez cimdiem, samitrini mazliet ziepes un ierīvē tās aiz nagiem – pēc tam būs vieglāk iztīrīt tur sakrājušos zemi. Ziepēm jābūt mīkstām, taču ne pārāk mitrām – lai tās labi pieliptu nagiem. Kā kaķis kārtīgi ieķeries ziepēs un velc, pēc tam ar otru roku iespiežot ziepes vēl dziļāk ādā.

    > Dodoties dārzā, rokas vari pamēģināt ieziest ar visparastāko zīdaiņu eļļu, kas satur parafīnu. Ikdienā šādu eļļu gan nelieto, jo ādas ārsti uzskata, ka tā pārklāj ādu ar neelpojošu plēvīti, taču dārza darbiem var noderēt – labāk pasargās no netīrumiem, arī no skrambām, asumie­m.

    Pirms dārzeņu tīrīšanas un ogu lasīšanas

    > Apslaki rokas ar etiķi un ļauj tām nožūt – tad pēc kartupeļu, burkānu vai citu sakņu tīrīšanas tās neiekrāsosies tik dzeltenas, tumšas. Nezinu, kas notiek, ja jātīra ļoti daudz sakņu, taču nelielam daudzumam jauno kartupeļu šis ieteikums sevi attaisno. Viens gan – tas nederēs, ja ir kāds pušums, jo etiķis nelāgi kož.

    > Izmēģinot dažādus ieteikumus, secinājām, ka pirms dārzeņu tīrīšanas, ogu lasīšanas var pamēģināt rokas kārtīgi ierīvēt ar citronu (parasti to iesaka darīt pēc darba), noskalot zem tekoša ūdens un noslaucīt. Arī tas aizsargā, un ogu sula mazāk sasmērē rokas.

    Pēc visiem darbiem

    > Pēc ravēšanas rokas kārtīgi nomazgā ar ziepēm un pirkstu rievas, nagus izbirstē ar vecu zobu suku vai citu birstīti. Savukārt pēc ogu lasīšanas un dārzeņu tīrīšanas ziepes gan labāk nelieto – noskalo rokas vien zem tekoša ūdens. Citādi tās var kļūt vēl melnākas.

    > Pēc tam iemērc sastrādātās rokas svaiga citrona sulā un paturi piecas minūtes, parīvējot tās vienu pret otru, paberžot ar suku. Ja slinkums spiest sulu, liec uz rokām citrona šķēlītes. Pārbaudījām – šis paņēmiens darbojas labi gan pēc ravēšanas, gan citiem darbiem. Taču tas nebūtu ieteicams, ja uz rokām ir pušumi.

    > Ja tīra citronu sula šķiet pārlieku stipra, vari rīkoties šādi: uzsildi ūdens peldē augu eļļu, piemēram, olīveļļu, sezama, kviešu dīgstu vai rapšu eļļu. Ūdens peldē nozīmē – sakarsēt katliņā ūdeni un iegremdēt tajā mazu trauciņu ar eļļu, lai tā maigi sasilst. Uz plīts karsēt katliņu ar eļļu nav ieteicams, jo tad zūd tās vērtīgās īpašības. Pēc tam pie eļļas bagātīgi piepilini citronu sulu un paturi rokas šādā siltā maisījumā 5–10 minūtes.

    > Tikpat iedarbīgs līdzeklis pret visiem traipiem ir rabarbers – sasmalcini to sīkos gabalos un ierīvē rokas. Ja vēlies labi iztīrīt melnumus zem nagiem, sagriez rabarberus plānās šķēlītēs un izmanto tās.

    > Pēc ravēšanas izmēģinājām rokas tīrīt arī ar kefīru, taču citrons un rabarbers melnumus noņēma labāk. Taču zinātāji, kas šo metodi izmanto regulāri, stāsta – lai mērcēšana kefīrā vai paniņās būtu efektīva, rokas jātur vismaz pusstundu un ik pa laikam jāparīvē ar birstīti. Līdzīgi varot balināt arī pēdas. Kefīrs un paniņas darbojas arī kā barojoša maska rokām.

    > Litrā silta ūdens izšķīdini tējkaroti dzeramās sodas vai arī ierīvē ēdamkaroti ziepju (var abus divus). Un paturi rokas šādā maisījumā – līdzīgi kā citronūdenī –, ik pa laikam parīvējot nagus ar zobu birstīti. Soda labi mīkstina ādu. Vislabāk šāda procedūra derēs pēc ravēšanas. Turklāt mums šis paņēmiens sevi vislabāk attaisnoja kombinācijā ar citrona sulu – vispirms pamērcē rokas sodas ūdenī, tad parīvē nagus ar citrona šķēlīti un atkal paskalo sodā. Efektīva ātrā palīdzība pēc ravēšanas būs arī veļas mazgāšana ar rokām pulverūdenī.

    > Pēc dārzeņu tīrīšanas rokas piecas minūtes paturi karstā ūdenī, kam pievienots etiķis – tām vajadzētu kļūt gaišākām.

    > Mums visgrūtāk klājās ar melleņu pēdu dzēšanu. Izmēģinājām etiķi, taču nepalīdzēja – rokas un pirksti tāpat palika zilgani, nagi netīri. Arī rabarbers diez ko nespēja cīnīties. Vistīrākās rokas ieguvām, tās mērcējot citrona sulā.

    > Ja pēc ravēšanas vai ogu lasīšanas dodies peldēt, izmanto upes, jūras vai ezera piedāvāto bezmaksas roku tīrīšanas pīlingu – smiltis un granti.

    Palutini rokas!

    > Kad rokas notīrītas, iezied tās ar barojošu krēmu un uzvelc kokvilnas cimdiņus vai plānos, vienreizlietojamos plastmasas cimdiņus. Paturi apmēram pusstundu – tā būs laba maska. Starp citu, ja mājās ir veci ādas cimdi, kurus vairs nelieto, vari tos izmantot skaistumkopšanā. Ja rokas ir raupjas, asas, iezied tās vakarā ar barojošu krēmu, uzvelc vecos ādas cimdus un dodies gulēt. Izskats, protams, būs gana smieklīgs, taču efekts labs.

    > Pēc dārza darbiem izmēģini rokām šādu masku: viens olas dzeltenums, viena ēdamkarote medus, viena tējkarote auzu miltu. Paturi pusstundu un pēc tam nomazgā rokas siltā ūdenī. Šādu masku var klāt arī uz sejas.

    > Sastrādātas rokas ar raupju ādu uz brīdi iegremdē karstā sālsūdenī, pēc tam nomazgā ar ziepēm un iezied ar krēmu.

    Padoms

    Ikdienā rokas mazgā siltā ūdenī, lai tās nekļūtu raupjas un sausas, pēc tam rūpīgi nosusini. Roku krēmu lieto pēc katras mazgāšanas reizes. Melnumus aiz nagiem netīri ar šķērītēm vai citiem asiem priekšmetiem, jo tas bojā nagus. Izmanto birstīti vai vates kociņu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē