Apelsīnu ziedu aromātu dēvē arī par neroli – par godu princesei Neroli, kura 16. gadsimtā ieviesa apelsīnu ziedu smaržu modi, padarot to par apmātību visā Eiropā. Smaržu industrijā tomēr ir savas nianses.
Gan apelsīnu ziedu ēterisko eļļu, gan neroli ēterisko eļļu iegūst no apelsīnu ziediem, atšķiras tikai ekstrakcijas paņēmieni.
Pirmo iegūst destilējot, otro – ar gaistošu šķīdinātāju palīdzību. Vidēji no kilograma apelsīnu ziedu iegūst tikai vienu gramu ēteriskās eļļas. Apelsīnu ziedu eļļa ir saldāka, bagātīgāka, tai piemīt svaiga balto ziedu smarža, bet neroli – dziļāka, intensīvāka, ar citrusaugļu, medus un zaļo augu pikantām niansēm. Neroli lieliski saplūst ar apelsīnu ziedu eļļu, kopā radot pārsteidzoši dabisku apelsīnu ziedu aromātu.
Apelsīnu ziedu smaržai piemīt izsmalcināta afrodīzija iedarbība – tās maigums nomierina, bet vienlaikus tonizē un vairo seksapīlu.
- FORT & MANLE Impressions de Giverny – smaržīgs pavasara piedzīvojums, kas aizved uz Monē gleznotajiem Živernī dārziem. Magnolija, roze, osmantus, apelsīnu zieds, neroli, mango un ilangilangs vieš spilgtumu un nostalģisku melanholiju.
- CHLOE Eau de Parfum Naturelle – svaigs, daudzšķautņains ziedu aromāts. Roze ar neroli uzbur samtainu ziedu buķeti, kurā dzirkstī upeņu pumpuru svaigums, mimozas jutekliskums un ciedra spraigums. Dabiskas izcelsmes smaržas, cildinājums patiesai sievišķībai.
- PRADA Infusion de Fleur D’oranger – maiga un apburoša ziedu smarža ar apelsīnu ziedu absolūtu, neroli un grezno, juteklisko jasmīnu. Svaigumam – mandarīnu dzirkstošais ūdens. Vintāža un izsmalcinātība ar fantāzijas pieskaņu.
- GIORGIO ARMANI Privé Orangerie Venise – ar šo aromātu Armani pauž apbrīnu Venēcijas apelsīnu dārziem. Laiks ir apstājies apelsīnkoku dārzā, valda Itālijas nebeidzamās vasaras klusums… Rūgtenais apelsīns, bergamote, neroli, ciedrs, sūnas un ambroksāns.
- L’OCCITANE Néroli & Orchidée – valdzinošs un sievišķīgs ziedu aromāts. Divu dārgu ziedu kompozīcija – Vidusjūras starojošās neroli esence savijas ar glāstošo balto orhideju no Madagaskaras. To papildina dzirkstošas apelsīna un saldas persika notis.