Linsēklas
Tajās ir vērtīgie savienojumi fitoestrogēni, kuru struktūra līdzinās sieviešu hormonam estrogēnam. Tāpēc linsēklas ir īpaši būtisks produkts pēc 40 gadu vecuma, kad estrogēnu līmenis organismā samazinās un līdz ar to pieaug dažādu slimību risks.
Linsēklas satur arī kvalitatīvas šķiedrvielas un nepiesātinātās taukskābes, arī vērtīgās omega 3 taukskābes.
Padoms. Vislabāk pirkt veselas linsēklas, pirms ēšanas samalt kafijas dzirnaviņās un pievienot ēdienam.
Sojas produkti
Šos produktus Latvijā diemžēl lieto maz, lai gan arī tajos ir tik ļoti vajadzīgie fitoestrogēni – sojā tie ir izoflavoni. Tie labi palīdz menopauzes laikā, bet sojas produktus ieteicams baudīt arī jaunākām sievietēm. Kāpēc?
Jo tie samazina risku saslimt ar krūts vēzi, sirds un asinsvadu slimībām, osteoporozi.
Tagad arī pie mums sojas produktus var nopirkt plašā izvēlē – sojas pupiņas, siers, ko pazīstam kā tofu, piens, milti u. c. Visvairāk izoflavonu ir sojas pupiņās.
Zivis
Treknās zivis – lasis, siļķe, skumbrija, store, zuši, forele – sargā sirds un asinsvadu sistēmu. Vērtīgās omega 3 taukskābes, ko satur treknās zivis, samazina arī sliktā holesterīna līmeni asinīs un uzlabo ādas izskatu, palīdzot tai saglabāt mitrumu un elastīgumu.
Tiesa, jūru un okeānu ūdens, kur dzīvo treknās zivis, ir gana piesārņots, tāpēc zivis ieteicams baudīt kopā ar salātiem, zaļumiem vai dārzeņiem, jo tajos esošie antioksidanti neitralizē nevēlamo vielu iedarbību organismā.
Ogas
Pašlaik gan nav svaigu ogu, taču arī saldētās ir labs risinājums, jo sasaldējot ogās saglabājas daudz vairāk vērtīgo vielu nekā ievārījumos vai sulās. Ogās ir daudz antioksidantu – C vitamīna, karotīna, E vitamīna, minerālvielu, fermentu, kas aizsargā organismu no brīvo radikāļu iedarbības.
Brīvie radikāļi bojā šūnu membrānas, paātrinot novecošanu un dažādu slimību tuvošanos.
Padoms. Visvairāk antioksidantu ir aronijās, melnā plūškoka ogās, lielogu dzērvenēs, zilenēs, smiltsērkšķos, mellenēs.
Auzu pārslas
Svarīgi izvēlēties pilngraudu, nevis ātri vārāmās vai kā citādi apstrādātās. Pilngraudu auzu pārslas satur daudz šķiedrvielu, no kurām viena ir ļoti vērtīga – bēta glikāni.
Tie samazina sliktā holesterīna līmeni asinīs.
Taču nepieciešamas arī visas pārējās auzu pārslās esošās šķiedrvielas, jo tās veicina zarnu trakta darbību, mazina slikto baktēriju veidošanos resnajā zarnā, palielina labo baktēriju skaitu, bloķē toksiskas vielas arī citur zarnās.
Siers
Tajā ir ļoti daudz kalcija, kas nepieciešams stipriem kauliem, tomēr pārāk aizrauties ar siera ēšanu nevajadzētu, jo tas satur arī daudz sāls un piesātināto jeb slikto tauku. Vislabāk izvēlēties cietos vai puscietos sierus, jo tie ir bagātīgāka kalcija banka nekā mīkstie, svaigie sieri.
Un, protams, ūdens!
Ūdens ir dzīvības pamatā, tāpēc tam jābūt arī uztura pamatā. Gada vēsajos mēnešos dienas gaitā vajadzētu izdzert 6–8 glāzes ūdens.
Vislabāk to darīt ēdienreižu starplaikos, lai neatšķaidītos kuņģa sula un gremošanas process notiktu pilnvērtīgi.
Neiesaka arī lielu ūdens daudzumu dzert pusstundu pirms ēšanas un stundu pēc maltītes.