• Zobu implantu? Ups, tas taču ir dārgi, tikai izredzētajiem!

    Reklāmraksts
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Patiesībā – nē! Protezēšana ar zobu implantu sistēmām ir mūsdienīga, droša, efektīva un jau labu laiku ikdienišķa trūkstošo zobu aizvietošanas metode. Tikai atmet greizos priekšstatus!

    Skaidro:

    GUNDEGA BĒRZIŅA

    • SIA Straumann Latvija valdes locekle un pārdošanas vadītāja.
    • Zobārstniecības nozarē strādā kopš 2006. gada.

    – Esmu pārliecināta, ka daudzi tagad domā: es jau labprāt ieliktu zobu implantus, tikai tā cena…

    – Pirmie zobu implanti Latvijā parādījās 2001. gadā, un tad patiesi tas skaitījās ekskluzīvi – tikai retais atļāvās izmantot šo zobu protezēšanas metodi. Protams, arī cenas dēļ. Taču tagad situācija ir mainījusies. Lai aizvietotu trūkstošu zobu, pastāv divas metodes. Zināmākā: noslīpēt divus blakus esošos zobus un likt tiltiņveida konstrukciju. Trīs vienību tilts, lai aizvietotu vienu zaudētu zobu, izmaksā, atkarībā no klīnikas, aptuveni 1500 eiro. Tāpēc, ka laboratorija gatavo trīs kroņus. Cenas ziņā tas ir tieši tikpat, cik tagad ielikt vienu zoba implantu. Zobu implanta ievietošana tagad ir efektīvākā  metode gan viena, gan vairāku zobu vai arī visas zobu rindas atgūšanai.

    Zviedrijā profesors J. Derks ir veicis līdz šim apjomīgāko pētījumu par zobu implantiem, kurā apkopoja un analizēja 800 zobārstniecības klīniku datus par 2765 pacientu 11311 implantiem un to izturību 9 gadu laikā.* Pētījuma iesaistītajiem pacientiem bija ievietoti dažādu ražotāju implanti: Straumann,  Nobel Biocare, Astra, Biomet 3i, CrescoTi, Xive, Frialit, Lifecore, Implamed, API, un Straumann zobu implanti uzrādīja vislabākos rezultātus. Pētījuma rezultātā ir secināts, ka 10 gadu laikā tiek zaudēti 3,4 procenti ielikto zobu implantu. Savukārt zobu tilts kalpo vidēji 8,3 – 10,3 gadus. To apliecina K. Hebel veikts pētījums. Secinājums: tiltiņš ir īslaicīgs risinājums. Proti, liekot tiltiņu, divi blakusesošie noslīpētie zobi ir neatgriezeniski sabojāti. Zem tiltiņa krājas grūti iztīrāmas ēdiena atliekas, un tā ir ideāla vide kariesa attīstībai. Ar tiltiņu ir tehniski grūti kvalitatīvi atjaunot vairākus zaudētos zobus. Jo tiltiņš garāks, jo tehnoloģiski grūtāk to izgatavot, jo sliktāk tas turas. Tiltiņš ir samērā primitīvs ārstēšanas risinājums. Pacientam agrāk vai vēlāk tas būs jāmaina. Turklāt noslīpētie atbalsta zobi zem tilta bieži vien ir sabojājušies, tos nākas izraut, jo vairs nespēj pildīt savas funkcijas, jāslīpē citi zobi… Tie atkal ir izdevumi. Savukārt zobu implants var nokalpot visu mūžu, ja cilvēks ievēro mutes higiēnu.

    Tā kā ilgtermiņā zobu implantu augstā cena ir mīts. Tāpēc mēs 20. oktobrī Āgenskalna tirgū rīkojam informatīvu pasākumu Iekodies ābolā!, kura laikā ikvienam interesentam, skaidrosim melus un patiesību par zobu implantiem. Diemžēl arī daudzu zobārstu vidū joprojām valda uzskats, ka implanti ir dārgi, pats ievietošanas process ļoti sarežģīts. Viņi saviem pacientiem pat nepiedāvā šādu zobu protezēšanas iespēju! Arī tāpēc, ka paši nav gājuši līdzi laikam un nav iemācījušies to darīt, lai gan patiesībā zobu implanti ir mutes veselībai vispiemērotākais veids, kā aizvietot trūkstošu zobu. Tas ir mūsdienīgi, un to jau var atļauties, jo mēs piedāvājam ne tikai Šveicē ražotos premium klases Straumann implantus, kas šobrīd ir līderi pasaulē, bet arī Brazīlijā ražotos Neodent implantus, kas cenas ziņā ir pieejamāki, lētāki. Un pacienti diemžēl to nezina.

    – Cik ļoti šī cena atšķiras?

    – Vidēji 100–120 eiro. It kā nav daudz, bet, ja vajag vairākus implantus, ietaupītā summa aug. Svarīgi arī zināt, ka Neodent tagad ir Straumann grupas zīmols – Straumann iegādājās Neodent ražotni ar 30 gadu ilgu zobu implantu ražošanas pieredzi, un apjoma ziņā tā ieņēma 1. vietu Latīņamerikas valstīs un 4. vietu pasaulē, tātad uz Neodent attiecas tā pati Šveices kvalitāte. Bet, jā, implants gatavots no cita materiāla. Implantoloģijā ir diezgan daudz nianšu, kas veido implanta vērtību un līdz ar to arī cenu.

    – Varat paskaidrot sīkāk, kā atšķiras paši implanti?

    – Cilvēks savai veselībai izvēlas labāko! Bet ir arī lētāki implanti, no cita materiāla. Reizēm arī zobārsti grēko: no pacienta paņem cenu kā par premium segmenta implantu, bet reāli ievieto, piemēram, Korejā ražotu no sliktāka materiāla. Proti, implantu materiāli un virsmas apstrāde atšķiras, tam ir svarīga loma, kad runa ir par veiksmīgu implanta iestrādi un tā nostiprināšanos kaulā.

     Pamatā zobu implantu ražo no titāna vai titāna sakausējuma. Sakausējuma veidi var būt dažādi. Vislabākais skaitās titāna un cirkonija sakausējums. Tas ir vienīgais bioloģiski neitrālais materiāls, kuru cilvēka organisms vispār neuztver kā svešķermeni, tas to pieņem un nav nekādas imūnreakcijas. Līdz ar to šāds implants var ieaugt kaulā krietni ātrāk, osteointegrācija notiek daudz žiglāk. Piemēram, Straumann implanti ir ražoti no titāna un cirkonija sakausējuma, un tiem ir arī īpaša hidrofila virsma, kas vēl vairāk veicina ātrāku implanta skrūves ieaugšanu žokļa kaulā. Straumann implants ieaug mēneša laikā, savukārt vairums citu implantu 3–6 mēnešu laikā. Tas nozīmē, ka, līdzko implanta skrūve ir ieaugusi, stabila, var sākt protezēšanas etapu – veidot zoba kroni.

    Ir arī ražotāji, pārsvarā Izraēlā, kas ražo zobu implantus no titāna, alumīnija un vanādija sakausējuma. Tiem ir labas mehāniskās īpašības, taču piemīt, iespējams, toksiska iedarbība no vanādija un alumīnija. Organisms uz to nepārtraukti reaģē, līdz ar to šādi implanti kaulā nekad tā īsti neintegrējas, visu laiku notiek neliela imūnā reakcija. Šādus implantus organisms biežāk atgrūž, un tie salīdzinoši biežāk tiek zaudēti, jo nav biosaderīgi. Taču šādus implantus joprojām ražo, jo implanta materiāls ir lētāks un, salīdzinot ar tīru titānu bez jebkādiem piemaisījumiem, cietāks. Taču – arī trauslāks, un pastāv risks, ka šāds implants var salūzt. Līdzīgi kā čuguns – ciets, bet pie lielām slodzēm mazāk izturīgs.

    Visplašāk zobu implantiem izmanto tīru 4. pakāpes titānu, arī Neodent implanti ir gatavoti no tā. Protams, 4. pakāpes tutāns  nav absolūti tīrs, bet satur nelielu daudzumu citu titāna sastāvā esošo materiālu – beriliju, kobaltu, hromu, niķeli, varu, palādiju vai dzelzi. Sīkās metālu daļiņas padara materiālu cietāku, taču ļoti, ļoti reti var izraisīt alerģiju.

    Tīru 1. pakāpes titānu zobārstniecībā implantu gatavošanai neizmanto, jo tas ir bez piemaisījumiem un tāpēc pārāk mīksts. 2. pakāpes titāns arī ir it kā bez piemaisījumiem un neiztur tik lielu lieces un spiedes spēku kā 4. pakāpes titāns. 5. pakāpes titāns ir materiāls, kas satur alumīnija un vanādija piemaisījumu, bioloģiski visnesaderīgākais ar organismu. Savukārt patentētā titāna un cirkonija sakausējuma Roxolid implanti ir par 40 procentiem izturīgāki nekā standarta titāna implanti. Tātad tas ļauj ievietot mazāka diametra implantus, lai izvairītos no papildu kaula apjoma palielināšanas operācijām.

    – Vai ražotājs implantiem dod garantijas? Ja nu, ielikts mutē, tas salūst?!

    – Implanta lūzums ir ļoti reta komplikācija, taču dažreiz gadās, ja implants tiek pakļauts pārlieku lielai, nesimetriskai slodzei.

    Runājot par garantijām, varu atbildēt tikai par Straumann grupas produktiem… Jā, ražotājs implantiem dod mūža garantiju. Proti, katram implantam ir pase, kurā tiek ierakstīts implanta sērijas numurs, datums, kad tas pacientam ievietots, kur tas izdarīts, ārsta paraksts, un ar šo pasi pacients jebkurā pasaules valstī, jebkurā klīnikā, kur izmanto Straumann implantus, var vērsties pie zobārsta, un zobārsts viņam problēmas gadījumā palīdzēs.

    Neatkarīgi no laika, kāds ir pagājis kopš implanta ielikšanas, ja implants salūst, mēs to mainām bez maksas – dodam vietā jaunu. Arī detaļām, kas vajadzīgas protezēšanai – abatmentam jeb balstam, uz kura pieskrūvē vai piecementē zoba kroni, – ir 10 gadu garantija. Kā šī nomaiņa notiek praktiski? Zobārsts izņem implantu un abatmentu, apstrādā, lai būtu sterili, dod mums, mēs sūtām ražotājam. Tas pēta, kāpēc implants salūzis, bet mēs kā Straumann pārstāvniecība Latvijā uzņemamies atbildību un uzreiz vietā izsniedzam jaunu implantu un abatmentu bez maksas, ražotājs pēc tam atmaksā rēķinu. Straumann implantus izmanto vairāk nekā 70 valstīs, un tajās visās darbojas šāda garantija.

    Lai būtu labs implantēšanas rezultāts, ļoti būtiskas ir zobārsta zināšanas un prasmes implanta ievietošanai. Kādreiz pacientiem nepietiek žokļa kaula, lai tajā ieskrūvētu attiecīgā izmēra implantu. Ja vajadzīgā kaula apjoma nav, jāveic tā pieaudzēšana ar speciāliem mākslīgā kaula materiāliem, un arī tos zobārstam jāprot lietot.

    – Vai vecums ir ierobežojošs faktors? Piemēram, astoņdesmitgadīga smalkas uzbūves kundzīte ar osteoporozi – vai viņa arī drīkst gribēt zobu implantu?

    – Protams, kundze ar osteoporozi ir riska grupas paciente – tāpat kā cilvēki ar cukura diabētu un onkoloģiskie pacienti, kuri saņēmuši staru terapiju. Tomēr ir pētījumi, kuri pierāda – ja izmanto Straumann Roxolid implantus, kas izgatavoti no patentēta titāna un cirkonija sakausējuma, tiek intensīvi stimulēts ieaugšanas process un uzlabota kaulaudu apasiņošana, un ar īpašu patentētu ķīmiski aktīvā implanta virsmu SLActive, kas ir hidrofila, tie veiksmīgi kalpo arī šādiem riska pacientiem.

    – Ko nozīmē – hidrofila virsma?

    – Hidrofilitāte par 50 procentiem paātrina jauna kaula veidošanos ap implantu. Ja tiek ievietots standarta – ne SLActive – implants, cilvēka organisms vispirms no tā attīra ogļūdeņražus un tikai tad uzsāk dzīšanas procesu. SLActive implants satur ievērojami mazāk ogļūdeņražu, tāpēc organisms ātrāk spēj uzsākt dzīšanas procesu. Hidrofila virsma labāk piesaista asinis.

    Bet par vecumu runājot… Tas nav ierobežojošais faktors zobu implantācijai. Vecākajai pacientei, kurai Latvijā ielikts Straumann zobu implants, ir 94 gadi. Manai mammai, kad viņai bija 79 gadi, apakšžoklī neturējās izņemamā protēze, jo nebija palicis neviens pašas zobs. Tad viņai ievietoja divus implantus, lai fiksētu izņemamo zobu platīti uz tiem. Mammas dzīves kvalitāte uzlabojās par visiem 100 procentiem! Platīte turas, neslīd ārā, mamma var normāli runāt, kost ābolā. Tagad viņai ir 89 gadi un dzīvo pilnvērtīgu dzīvi, viņai vairs nav jākautrējas pie galda ēst, mamma smejas plašu smaidu.

    Cita lieta, ja cilvēkam ilgu laiku nav bijuši zobi – ēdis uz vienu pusi, otra mutes puse tukša… Tad žokļa kauls tukšajā pusē atrofējas, jo tam nav košanas slodzes. Ja izrautā zoba vietā nesaņem ierasto slodzi, kaula apjoms samazinās un tas nav pietiekams, lai tajā ievietotu implantu. Šādā situācijā kauls, kā jau teicu, ir jāpieaudzē, un tas jau ir daudz dārgāk un arī ilgāk. Tāpēc arī ir svarīgi trūkstošo zobu aizvietot pēc iespējas ātrāk. Un vislabāk ir aizvietot tūlīt pēc zoba raušanas – to sauc par tūlītējo implantāciju. Mūsdienās zobu implantu forma, dizains ir veidots tā, ka uzreiz pēc zoba izraušanas tajā pašā kaula vietā var ieskrūvēt implanta skrūvi, tukšo vietu, kas paliek pēc zoba izraušanas, piepakot ar kaula granuliņām, un tā uzreiz tiek veiktas divas ķirurģiskas manipulācijas – gan raušana, gan implantācija. Pie vienām sāpēm, vienā vizītē.

    – Tagad daudzas klīnikas piedāvā zobu implantēšanu. Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties savējo?

    – Jālasa atsauksmes. Ja runa ir par izmantojamo implanta kvalitāti, tad mājaslapā straumann.lv ir publicēts visu klīniku saraksts, kuras Latvijā strādā ar Straumann implantiem – var izvēlēties tās. Tāpat ir Neodent mājaslapa neodentimplanti.lv – tur arī var redzēt zobārstniecības klīnikas, kuras izmanto šos implantus.

    Arī būtiski! Vari atgūt pārmaksātos nodokļus

    Saskaņā ar Ministru kabineta 2001. gada 31. jūlija noteikumiem Nr. 336 Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem pie attaisnotiem izdevumiem, par kuriem var saņemt nodokļa atmaksu, pieskaitāmi arī zobu implantu un zobu protēžu izgatavošanas izdevumi, ja par to nav samaksāts no Nacionālā veselības dienesta vai citu personu līdzekļiem. Krāj čekus un iesniedz līdz ar ikgadējo ienākumu deklarāciju.

    Sadarbībā ar Straumann 

    Zviedrijā veikto pētījumu vari apskatīt šeit: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541089/

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē