Vietējie iedzīvotāji gan neredz to kā vienu vienotu Itālijas virtuvi, jo ir iespaidojušies arī no citu tautu pieredzes, bet opulārākie kulinārijas vārdi, ko nu jau zina arī gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs ir:
- Salami;
- Gnocci – klimpas;
- Carpaccio – plānas gaļas šķēlītes ar olīveļļas un Parmas siera piesitienu;
- Polenta – kukurūzas putra;
- Un daudzi citi.
Itālijas slavenākais produkts, bez kura nav iedomājama praktiski neviena ēdienreize, ir pasta. Pastai Itālijā var būt simtiem dažādu veidu:
- Spaghetti;
- Ravioli;
- Tortellini;
- Capelli d’angelo,
un daudz citu, kur katram ir ne tikai savs nosaukums, bet arī sava īpašā vieta itāļu virtuvē. Itāļu kulinārija tiek uzskatīta par vienu no veselīgākajām pasaulē, tāpēc – itāļu restorāns – būtu laba tradīcija arī tavā dzīvē, ja to darītu regulāri.
Citi lasa
Kāpēc itāļu ēdieni ir veselīgi?
Itālijas dienvidos, kur ir daudz saules, jūras, olīvkoku – ēšanas paradumi tiek uzskatīti par veselīgākajiem visā pasaulē. Tam par iesmeslu ir fakts, ka tur katra ēdienreize pamatā sastāv no svaigiem dārzeņiem, augļiem un jūras veltēm, svaigiem garšaugiem, labas olīveļļas un kāres labi paēst. Katrs itāļu restorāns Rīgā ir kā daļiņa no šīs kultūras, tāpēc, kad ir vēlme paēst ne tikai sātīgi, bet arī veselīgi, jāmeklē restorānu ceļvedī meniu.lv itāļu virtuves sadaļa.
Sāc ar antipasti jeb uzkodām
Katrs kārtīgs itālis ēdienreizi sāk ar iesildīšanos – antipasti vai salātiem. Itāļu restorāni Rīgā visbiežāk ievēro šo tradīciju ēdienkartē ietverot:
- Antipasti: uzkodas, ko piedāvā pirms maltītes. Atkarībā no reģiona vai sezonas tās var būt ļoti dažādās: gaļa, olīvas, anšovi, artišoki, dažādi sieri, sēnes, dārzeņi eļļā vai etiķī;
- Salātus: jūras velšu salātus, mozzarellas salātus, Latvijā īpaši slavenos Cēzara salātus, Panzanellas salātus u.c.;
- Crostini – nelieli grauzdiņi, ko pagatavo no plāni sagrieztām baltmaizes šķēlēm, kuras apcep kraukšķīgas un pirms pasniegšanas apslaka ar olīveļļu, garšvielu maisījumiem vai mērci; Crostini pasniedz arī kā piedevu pie zupām.
Vērtīgais itāļu ēdiens – minestra zupa;
Pilnvērtīga itāļu virtuves maltīte jāturpina ar kārtīgu zupu. Itālijā populāras ir gardas un spēcinošas dārzeņu vai zivju zupas, kā arī buljoni un zupas no pupiņām. Interesanti, ka arī Itālijā zupās izmanto grūbas, bet Ziemeļaustrumu reģionā sastopama pat skābu kāpostu zupa, saukta jota.
Vai Itālijā iecienīta Boloņas mērce?
Lai arī Boloņas mērce ir iecienīta un zināma Latvijā un daudz kur Eiropā, paši itāļi neuzskata to par Itālijai raksturīgu ēdienu. Protams, itāļu restorāni Rīgā bieži piedāvā šo gardo gaļas piedevu un mums ir skaidrs, ka runa ir par liellopu gaļas, tomātu, ķiploku, sarkanvīnā sautētu ēdienu ar bazilika piedevu. Tomēr, nevajag brīnīties, ja Itālijā, jautājot Boloņas mērci, var saņemt arī ko pavisam citu. Par mērču karalieni paši itāļi uzskata pesto mērci. Pesto sastāvā ir ciedru rieksti, Parmas siers, bazilika lapas, ķiploki un laba olīveļļa.
Karaliene Margarita
Sātīgā pica – itāļu ēdiens, ko pasniedz katrs itāļu restorāns. Leģenda vēsta, ka pasaulē populārākajai picai – Margaritai – dots karalienes Savojas Margaritas vārds, jo tieši viņa bija viena no pirmajiem cilvēkiem, kam pasniegts šis ēdiens. Itāļu restorāni Rīgā piedāvā dažādākos picu veidus. Ja vēlies salīdzināt, kurš ir labākais, izmanto restorānu ceļvedi meniu.lv.
Spageti alla carbonara
Pastas jeb makaroni itālim ir tas pats kas maize latvietim. 350 dažādu fiksētu pastu veidu un pat tas vēl nav viss, jo katrs, kas jūtas kā pavārs, gatavo savus īpašos pastas veidus arī mājās. Par to, vai pastu radījuši itāļi paši, vai viņiem to no Ķīnas atvedis Marko Polo – vienprātības nav. Tomēr, kamēr vēsturnieki strīdas, Tu vari meniu.lv sameklēt, kur ir kāds itāļu restorāns un doties sātīgi paēst. Populārais pastas ēdiens – spageti alla carbonara – ir ienācis arī Latvijas kulināru virtuvēs. Interesanti, ka oriģinālajā šī ēdiena receptē ir ne tikai pasta, bekons, Parmas siers un saldais krējums, bet arī svaigi olu dzeltenumi.
Kur atrodas labākais itāļu restorāns Rīgā?
To, kurš ir labākais itāļu restorāns Rīgā vai citur Latvijā – var pateikt tikai katrs pats balstoties savā pieredzē. Neviens cits bez Tevis nezina, vai uz labas picas drīkst likt arī ananāsus, vai pastai jābūt al dente, vai pesto mērcei pievieno arī mazliet etiķa. Meniu.lv ir krietni pastrādājis un apkopojis Rīgas un Latvijas ēstuves vienā vietnē, kas pieejama gan Android, gan iOS lietotājiem. Izmanto filtrus, lai šķirotu:
- Pēc virtuves veida;
- Pēc darba laika;
- Pēc interjera;
- Pēc atrašanās vietas;
- Un pat pēc tādiem filtriem kā – bērniem vai dzīvniekiem draudzīgi restorāni.
Meniu.lv atradīsi arī daudz citas informācijas, jo šī vietne ir domāta visiem, kas izsalkuši! Ienāc un atrodi sev tīkamāko itāļu vai kādu citu restorānu!