• Vēderam droša saimniekošana virtuvē

    Reklāmraksts
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Kad ieturam maltīti ārpus mājas, piekasīgi raugāmies, vai ēstuves trauki un galdiņi ir tīri, vai apkārt nelidinās mušas un nemētājas salvetes. Tikpat stingri un pamatīgi vajadzētu izvērtēt arī situāciju sava mājokļa virtuvē, jo tieši tur sastopama vislielākā mikrobu koncentrācija un daudzveidība. 

    Kad ieturam maltīti ārpus mājas, piekasīgi raugāmies, vai ēstuves trauki un galdiņi ir tīri, vai apkārt nelidinās mušas un nemētājas salvetes. Tikpat stingri un pamatīgi vajadzētu izvērtēt arī situāciju sava mājokļa virtuvē, jo tieši tur sastopama vislielākā mikrobu koncentrācija un daudzveidība.  Gadās, ka mūsu imūnsistēma zaudē modrību, un tad šī neredzamā paralēlā pasaule, kurā mīt dažādi slimību izraisītāji, liek sevi manīt. Viena no nepatīkamajām izpausmēm ir caureja – šķidra un apjomīga vēdera izeja vismaz trīs reizes 24 stundu laikā. No vienas puses, caureja ir normāla organisma reakcija, lai atbrīvotos no agresīvā infekcijas izraisītāja, bet no otras puses – tiek zaudēts šķidrums un elektrolīti. Tas ir īpaši bīstami bērniem un senioriem.

    Taču atgriezīsimies virtuvē. Dažas lietas tur ir īpaši apsēstas ar patogēnajiem mikroorganismiem un  tās nedrīkst pamest novārtā, ja negribam inficēties.

    Kritiskās vietas virtuvē

    Sāls un piparu trauciņi. Bieži lietoti, bet reti mazgāti. Regulāri tiek ņemti ar tām pašām rokām, kurās nupat bijusi jēla gaļa. Jāpieradinās mazgāt rokas ikreiz, kad esat darbojušies ar termiski neapstrādātu gaļu, olām u.c. Jāatceras mazgāt arī šos trauciņus.

    Blendera krūze. To ir ērti lietot, bet nav pārāk ērti tīrīt, traucē sašaurinājums lejasdaļā. Dažkārt cilvēki nevaļas vai nevērības dēļ atstāj tur piekaltušas produktu paliekas līdz nākamajai lietošanas reizei. Pat ja krūze izskatās tīra, uz tās var mājot neredzami slimību izraisītāji.

    Trauku mazgājamās mašīnas rokturis. Kad reklāmas aicina rūpēties par trauku mazgājamo mašīnu tīrību un piedāvā šim nolūkam dažādus līdzekļus, uzmanība tiek fokusēta uz to, kas notiek ierīces  iekšienē, bet nevajadzētu aizmirst arī par rokturi, uz tā tāpat nonāk netīrumi, kuros var iemājot slimību izraisītāji.

    Plastmasas lāpstiņas. Vienu dienu lāpstiņa nonāk saskarē ar biezpienu vai krējumu, citu dienu – ar dārzeņiem, vēl citu – ar malto gaļu vai jēlām olām, tiek noskalota un lietota tālāk. Tā jāmazgā rūpīgāk, ikreiz izmantojot mazgāšanas līdzekli, tāpat der ieviest atsevišķas lāpstiņas dažādām produktu grupām, kā arī laiku pa laikam nomainīt vecās pret jaunām.

    Virtuves izlietne. Tur nonāk viss, kas netīrs – izmantotie trauki, mazgājamie produkti un piederumi. Bieži tur novieto arī saldētos produktus, kas jāatlaidina, daži mēdz salikt izlietnē salātiem domātos svaigos dārzeņus un zaļumus – lai gaida savu kārtu, jo likt ledusskapī uz pāris stundām nav vērts. Tāda vide ir labvēlīga dažādu baktēriju augšanai, tāpēc izlietne jātīra biežāk un kārtīgāk, nekā vairums cilvēku to mēdz darīt.

    Ūdens krāni. Lai nomazgātu rokas, nākas atvērt ūdens krānu, bet rokas ir netīras… Krānu atgriežot, uz tā nokļūst mikrobi, cilvēks nomazgā rokas ar ziepēm un pēc tam, krānu aizgriežot, saņem mikrobus atpakaļ uz rokām. Krāni ir regulāri jādezinficē, bet, tos atverot ar apšaubāmi tīrām rokām, var izmantot papīra dvieli. Var arī palūgt, lai krānu atgriež kāds cits. Ja krāna konstrukcija ir tāda, ka to iespējams atvērt, ar vieglu pieskārienu paceļot sviru uz augšu, to var darīt ar elkoni.

    Ledusskapja durvju rokturis. Jo lielāka ģimene, jo vairāk roku diendienā skar ledusskapja durvis, bet – kur rokas, tur mikrobi. Ēdiena gatavošanas procesā bieži pieskrienam pie ledusskapja pēc kāda produkta, ko aizmirsies laikus izņemt, taču kāda vairs roku mazgāšana, kad uz pannas viss jau tūlīt sāks degt? Mikroorganismu kompānija uz roktura zeļ un plaukst.

    Trauku dvielis. Daudzās virtuvēs tas kalpo gan tīru, gan ne tik tīru roku slaucīšanai, kā arī pilda lupatas funkcijas, kad kaut kas izlijis vai izbiris. Netīrais dvielis jānomaina, tomēr slinkums to darīt un saimniekotājs lūko atrast kādu tīrāku, sausāku dvieļa vietiņu, kur vēl noslaucīt rokas vai nomazgāto tomātu. Reizēm cilvēki gluži automātiski mēdz tajā pašā dvielī slaucīt rokas gan pirms, gan pēc mazgāšanas. Tas var novest pie kādas zarnu infekcijas.

    Kafijas automāta ūdens tvertne. Tā virtuvē ir viena no lietām, kas visbiežāk pamesta novārtā. Kafijas krūze vai filtra piltuve gribot negribot jātīra, bet ūdens tvertni kopt nav tik vienkārši, jo nākas cilāt visu automātu. Tāpat arī šķiet, ka nekāda tīrīšana rezervuāram nav vajadzīga, jo tajā taču lej tikai tīru ūdeni. Daži tīrīšanas nolūkos reizēm izvāra kādu porciju ūdens tāpat, bez kafijas, pievienojot arī atkaļķošanas līdzekli. Tomēr ar laiku ūdens tvertne pieglumē, tāpēc tā jātīra mehāniski un kārtīgi jāizmazgā. Ja citādi nav iespējams sasniegt visas tvertnes vietas, noder suka, kas paredzēta pudeļu mazgāšanai.

    Mazgājamais sūklis. Konkursā par pašu netīrāko virtuves piederumu sūklis ir uzvarētājs. Tajā dzīvo un vairojas miljoniem mikrobu, kurus nav iespējams iznīcināt, sūkli vienkārši izmazgājot. Speciālisti iesaka sūkli mainīt pēc iespējas biežāk, bet, ja žēl, to var ielikt mikroviļņu krāsniņā, jo tur aiziet bojā gandrīz visi mikrobi.

    Nažu turētājs. Tajā vajadzētu ievietot tikai tīri nomazgātus un nosusinātus nažus, bet mums ir niķis sabāzt tur arī nemazgātus – ne nu gluži tādus, ar ko griezta jēla gaļa, bet, piemēram, siers, burkāni vai āboli. Ēdienu paliekas nonāk nažu turētājā un baktērijām ir, kur dzīrot.

    Griežamie dēlīši. Bez tiem nav iespējams iztikt, taču stingri jāievēro noteikums, ka jēlai gaļai un zivīm lieto vienus dēlīšus, svaigiem dārzeņiem – citus,  maizei, sieram un pārējiem produktiem, ko paredzēts ēst bez termiskas apstrādes – vēl citus. Vēlams, lai šie dēlīši atšķirtos pēc krāsas vai konfigurācijas. Tie vienmēr kārtīgi jāmazgā un, kad tajos jau parādās daudz iegriezumu un plaisiņu, noteikti jānomaina, jo baktērijas tur patveras, neraugoties uz rūpīgu mazgāšanu.

    Maisiņi. Lai kaut nedaudz samazinātu vides piesārņojumu ar plastmasas atkritumiem, mēs tiekam mudināti izmantot pēc iespējas mazāk plastmasas maisiņu un lietot tos atkārtoti. Bet, glābjot planētu, neaizmirstiet arī paši sevi un pirms atkārtotās lietošanas šos maisiņus izmazgājiet. Protams, maisiņā, kur bijušas nevārītas olas, nevajag likt sviestmaizes.

    Gatavo ēdienu pārpalikumi. Pēc maltītes pārpalikušie produkti jāglabā pareizos apstākļos, lai tajos nevarētu savairoties mikrobi. Ir tūlīt jāizlemj, kurus likt ledusskapī, kurus sasaldēt, kurus varbūt atdot mājdzīvniekiem. Nav pareizi atstāt vakardienas zupu vai kartupeļus katliņā istabas temperatūrā līdz nākamajai dienai. Tāpat nevajadzētu šīs ēdamlietas salikt ledusskapī un aizmirst.

    Mikroviļņu krāsns vadības panelis. Liekot mikroviļņu krāsnī termiski neapstrādātus produktus, tai skaitā jēlu gaļu, vistu vai zivi, uz vadības paneļa var nonākt zarnu nūjiņas, salmonellas un citi kaitīgi mikroorganismi, tāpēc nedrīkst aizmirst regulāri nomazgāt arī šo virsmu.

    Mīluļa ēdiena bļoda. Suņa vai kaķa barības trauciņi, kas bieži nav izēsti līdz galam, mēdz stāvēt virtuvē uz grīdas. Tie nav jāmazgā gluži pēc katras mīluļa maltītes, toties saimniekam ir jāmazgā rokas ikreiz, kad tās bļodiņai pieskārušās.

    Un visbeidzot – rokas. Tie ir divi patogēno mikroorganismu avoti, kurus mēs katru dienu nēsājam līdzi, pārnesot mikrobus no darba, skolas, sporta kluba, veikala, sabiedriskā transporta, poliklīnikas… Tādēļ neaizmirsīsim rokas kārtīgi nomazgāt pēc iespējas biežāk, jo sevišķi darbojoties virtuvē. Plaukstas aktīvi jāberzē viena pret otru 20 sekundes – šajā laikā var pagūt divas reizes nodungot angļu valodā populāro apsveikuma dziesmiņu Happy Birthday. Var, protams, skatīties arī pulkstenī ar sekunžu rādītāju. Daudzi mazgā rokas tikai ar ūdeni, tomēr, lietojot ziepes, rokas tiek attīrītas no mikrobiem daudz labāk. Visvairāk mikrobu sakrājas uz pirkstu galiem un zem nagiem, turklāt visnetīrākais ir īkšķis, jo ir gandrīz neiespējami kaut ko satvert, neizmantojot īkšķi. Taču tieši īkšķus cilvēki visbiežāk aizmirst kārtīgi nomazgāt. Par īstu mikrobu perēkli laika gaitā var kļūt mākslīgie nagi un ilgnoturīgie nagu pārklājumi, jo tajos ir acīm nemanāmas mikroplaisas.

    Ja caureja tomēr piemeklējusi

    Akūtas caurejas gadījumā ir svarīgi atjaunot zaudēto šķidrumu un sāļus. Maziem bērniem organisma atūdeņošanās var izraisīt pat tādas smagas blakusparādības kā krampjus vai neskaidru apziņu un nākas viņus nogādāt slimnīcā. Lai tā nenotiktu, ir jāpanāk, lai bērns uzņemtu pietiekami daudz šķidruma. Tas pats attiecas uz pieaugušajiem. Savukārt no ēšanas, ja nav ēstgribas, drīkst atturēties. Aptiekās nopērkami speciāli pulveri sāļus saturošu dzērienu pagatavošanai, ko lietot caurejas gadījumā, noder arī minerālūdens ar augstu sāļu saturu. Nav vēlamas fiziskas aktivitātes, jo, liekot aktīvāk strādāt visām organisma sistēmām, tās pastiprina arī zarnu peristaltiku. Ja sākas ļoti stipra caureja, jāmeklē profesionālu mediķu palīdzība, jo tas var būt dizentērijas, salmonelozes un citu nopietnu infekcijas slimību simptoms.

    Lai kā gribētos ātrāk tikt vaļā no diskomforta, nevajadzētu uzreiz sākt lietot spēcīgus pretcaurejas līdzekļus, kas nomāc zarnu gludās muskulatūras kustības. Tie gan aptur caureju, bet neļauj atbrīvoties no infekcijas izraisītājiem, kuri tā arī paliek organismā, dažreiz iekļūst asinsritē un rada nopietnākas problēmas. Šos līdzekļus kategoriski neiesaka dot bērniem, bet pieaugušajiem to īslaicīga lietošana pieļaujama tikai tad, ja patiešām nav citas izejas, piemēram, obligāti jābūt kādā neatliekamā pasākumā.

    Vēders būs pateicīgs par probiotikām

    Šodien reti kurš nav dzirdējis par probiotikām. Saskaņā ar PVO sniegto definīciju – tie ir dzīvi mikroorganismi, kas, uzņemti pietiekamā daudzumā, labvēlīgi ietekmē saimniekorganisma veselību. Tautas valodā tās sauc par “labajām baktērijām”, taču ne visas probiotikas ir baktērijas. Viena no pasaulē vislabāk izpētītajām probiotikām ar klīniski pierādītu iedarbīgumu ir rauga sēnīte Saccharomyces boulardii, kas efektīvi palīdz cīņā ar kaitīgo mikroorganismu radītajiem toksīniem, neļauj caurejas izraisītājiem iekļūt zarnu sieniņu šūnās, veicina šo šūnu augšanu, sekmē zarnu mikrofloras atjaunošanos un iekaisuma mazināšanos. Aptiekās var iegādāties Saccharomyces boulardii saturošu bezrecepšu medikamentu Enterol. Tas palīdz dažādas izcelsmes caurejas gadījumā un ir droši lietojams gan pieaugušajiem, gan bērniem, sākot no zīdaiņu vecuma. (Vairāk informācijas: https://enterol.lv). Šajā gadījumā nav jāuztraucas arī par to, vai esi izvēlējies īstās zāles īstajam gadījumam, jo neatkarīgi no caurejas izcelsmes Enterol palīdz atjaunot līdzsvaru zarnu mikrobiomā – tur mītošajā mikroorganismu sugu kopumā. Zarnu mikrobioms tiek uzskatīts par atsevišķu orgānu, kas caur zarnu sieniņām ar asinsrites starpniecību sazinās ar citiem ķermeņa orgāniem un ar imūnsistēmu, ietekmējot ļoti daudzus mūsu veselības aspektus.

    Raksts sagatavots sadarbībā ar Biocodex SIA.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē