• Trīs gaļas ruletes svētkiem

    Reklāmraksts
    7. oktobris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Gaļas ruletes jeb rulādes, irbītes, rolmopši – nosaukumu šim ēdienam ir daudz, bet doma katram latvietim skaidra. Tie ir pildīti gaļas rullīši, kurus tāpat izceptus vai kādā mērcē izsutinātus mēs visbiežāk ceļam galdā svētku reizēs. Gaidot novembra un decembra svētku sezonu, atsaucam atmiņā, kā tos vislabāk pagatavot!

    Cūkas pavēderes rulete ar mocarellas sieru un spinātiem

    Sastāvdaļas:

    1. 1,5–2 kg cauraudzīša ar ādu
    2. apmēram 50 g mazo spinātlapiņu
    3. 2 mocarellas siera bumbas, sagrieztas šķēlītēs
    4. sāls, pipari
    5. malti smaržīgie pipari, timiāns (sauss vai svaigas lapiņas)
    6. sausās ķiploku granulas vai pulveris
    7. sīpolu granulas
    8. Pildījumam var pievienot arī saulē kaltētus tomātus vai sasmalcinātus riekstus.

     

    Nepieciešamais inventārs:

    • panna apcepšanai
    • cepeša aukla
    • cepeškrāsns
    • gaļas āmurs

    Cūkas vēdera gabalu sagriež aptuveni  1–2 cm biezās šķēlēs (tā, lai ādiņa paliek vienas malas vidū). Ja nepieciešams, gabalus var ar āmuriņu izdauzīt mazliet plānākus. Gaļu apsāla no abām pusēm. Jo sevišķi svarīgi ir apsālīt ādu, lai veidojas kraukšķīgums. Ruletes iekšpusi vienmērīgi apber ar garšvielām.

    Ruleti sāk veidot no vienas puses, atstājot apmēram 2 cm no malas. Uz apmēram trešdaļas izklāj spinātu lapiņas, mocarellas šķēlītes un pārējās pildījuma sastāvdaļas (ja tādas tiek izvēlētas).

    Rūpīgi un cieši satin ruleti, sākot no vienas malas, tā, lai āda ir visapkārt ruletei. Visu rūpīgi nosien ar cepeša auklu, sevišķi cieši jānosien abi gali.

    Uz pannas apcep brūnu no visām pusēm. Liek sautēšanas traukā bez vāka, krāsnī 200 grādu temperatūrā cep 30–40 minūtes. Tad  uzliek vāku un turpina  cept apmēram 2 stundas.

    Pēc tam ruleti atdzesē līdz temperatūrai, kurā var noņem auklas un sagriezt. Jo vēsāka rulete, jo stingrāk turēsies un nejuks laukā.

    Pasniedz pamatēdienā ar dažādiem ceptiem vai grilētiem dārzeņiem. Pannā palikušos tauciņus un buljonu var izmantot kā pamatu mērcei.

    Vistas filejas ruletītes ar rukolu un rīvētu sieru

    Sastāvdaļas:

    1. vistas fileja
    2. rukola (rēķina 3–4 lapiņas uz vienu filejas gabalu)
    3. sarīvēts cietais siers, apmēram 20 g uz vienu filejas gabalu
    4. sāls
    5. pipari
    6. paprikas pulveris
    7. koriandra pulveris
    8. eļļa un sviests cepšanai

     

    Nepieciešamais inventārs:

    • panna
    • cepeša aukla
    • cepeškrāsns
    • gaļas āmurs
    • pārtikas plēve

    Katru vistas filejas gabalu plakaniski uzmanīgi pārgriež tā, lai veidotos plāna gaļas šķēle (butterfly cut). Pāri klāj pārtikas plēvi un ar gaļas āmura gludo pusi maigi izdauza plānāku. Uzber sāli, piparus, saldās paprikas pulveri un koriandra pulveri. Vienā maliņā uzliek rukolas lapiņas, uzber sarīvēto sieru.

    Cieši satin rullītī un apsien ar pārtikas auklu vairākās vietās, maksimāli tuvu galiem. Karstā pannā eļļā un sviestā apcep no visām pusēm, līdz viegli brūns. Visus rullīšus liek uz cepešpannas un cep 180 grādos apmēram 10–12 minūtes. Izņem no krāsns un ļauj atdzist līdz tādai temperatūrai, lai var noņemt auklu, nesabojājot ruletītes.

    Bauda kā pamatēdiena daļu vai sagriežot ripiņās siltu uz salātiem, vai arī kā auksto uzkodu.

    Maltās gaļas rulete kārtainās mīklas garozā

    1. 2 kg cūkas vai jauktas maltās gaļas
    2. 4 olas, cieti novārītas
    3. 3 nevārītas olas (2 maltās gaļas masai, 1 apsmērēšanai)
    4. 100–150 g rīvmaizes
    5. 2 ēdamkarotes tomātu pastas
    6. garšvielas un garšaugi: sāls, pipari, malti smaržīgie pipari, koriandrs, smalki sagrieztas dilles un pētersīļi
    7. 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
    8. sīpols, sasmalcināts
    9. 250 kārtainās mīklas, vienā gabalā

     

    Nepieciešamais inventārs:

    • pārtikas plēve
    • cepešpanna un cepampapīrs
    • ķiploku spiede
    • ass nazis

    Maltajā gaļā iejauc 2 svaigās olas, rīvmaizi, tomātu pastu un visas garšvielas. Sajauc visu viendabīgā masā un ļauj ievilkties 15–20 minūtes.

    Uz pārtikas plēves izklāj gaļu apmēram 1,5 cm biezā slānī. Apmēram 5 cm no malas saliek rindiņā veselas vārītās olas. Ar pārtikas plēves palīdzību satin malto gaļu ap vārītajām olām tā, lai izveidojas rulete.

    Noņem plēvi un gaļas ruleti pārklāj ar kārtaino mīklu (ja kārtainā mīkla neapņem pilnīgi visu rulli, tad to pusi noliek uz cepešpannas). Apsmērē ar olu un liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos, kamēr zeltaini brūna (apmēram stundu).

    Visu trīs rulešu gatavošanai mēs izmantojām:

    • Elo grila pannu, 84 €
    • Kinghoff  ķiploku spiedi, 6,80 €
    • Fackelmann pārtikas auklu, 2,50 €
    • Nirosta šefpavāra nazi Star, 14 €
    • Tasty griešanas dēļu komplektu, 12 €
    • Stanley Rogers tērauda gaļas āmuru, 21 €

    Materiāls tapis sadarbībā ar Pasākumu studiju Viesistaba un dzīvesstila veikalu Kolekcija.lv

    www.viesistaba.lv

    www.kolekcija.lv

    Rīgā, Elizabetes iela 81

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē