• Rūpējies un ietaupi – padomi piecu iecienītu mājas elektroierīču uzturēšanai

    Reklāmraksts
    25. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Adobe Stock
    Konsultē Elektrum Energoefektivitātes centra projektu speciāliste Marta Zvejniece

    Vai zināji, ka Latvijas iedzīvotāji kļūst arvien apzinīgāki elektroierīču un energoresursu izmantošanā? Pēdējo deviņu gadu laikā 76 % no mums ir veikuši energoefektivitātes uzlabojumus savos mājokļos, piemēram, siltinot ēkas, mainot logus un iegādājoties energoefektīvas elektroierīces. Un tas atmaksājas – 42 % no tiem, kuri veikuši šīs izmaiņas, ir samazinājuši elektrības patēriņu līdz 20 %.* Tas motivē arvien vairāk izkopt enerģijas taupīšanas paradumus.

    Viens no enerģijas taupīšanas veidiem, kas ir pa spēkam ikvienam no mums, ir rūpes par mājas elektroierīcēm. Tas ir īpaši būtiski tādēļ, ka ietekmē gan mūsu ikdienas dzīvi, gan apkārtējo vidi. Regulāra ierīču apkope nodrošina to maksimālu efektivitāti, kas samazina gan enerģijas patēriņu, gan elektrības rēķinus. Rūpējoties par savām elektroierīcēm, mēs pagarinām to dzīves ciklu, samazinām elektroierīču atkritumu daudzumu, kas nonāk izgāztuvēs, un mazinām pieprasījumu pēc jaunu ierīču ražošanas, tādējādi arī samazinot resursu ieguvi un saudzējot mūsu planētu. Un, jā, Eiropas Savienībā katru gadu rodas vairāk nekā 2,1 miljards tonnu atkritumu, no kuriem lielu daļu veido tieši vecās mājsaimniecību elektroierīces, piemēram, veļas mašīnas un elektriskās cepeškrāsnis, datori, printeri, videokameras, lampas, tosteri u. c.

    Tīras un labi uzturētas elektroierīces darbojas efektīvāk, nodrošinot labākus rezultātus, piemēram, ātrāku veļas mazgāšanu vai vienmērīgāku dzesēšanu ledusskapī, un mazāk bojājas, samazinot nepieciešamību pēc remonta.

    Elektrum Energoefektivitātes centra veiktais pētījums liecina, ka iedzīvotāji labprāt ievieš energoefektivitātes pasākumus savos ikdienas paradumos, piemēram, vāra ūdeni tējkannā tikai tik, cik nepieciešams (80 %), biežāk mazgājas dušā, nevis vannā, lai taupītu ūdeni (73 %), rūpējas par ledusskapi – tas novietots atstatus no sildierīcēm, regulāri atkausēts, iestatīta atbilstoša temperatūra (71 %), veļas mazgājamā mašīna tiek darbināta zemākas temperatūras režīmā (30–40 °C) (66 %).*

    Tomēr, neskatoties uz labo paradumu tradīciju ienākšanu mūsu sadzīvē, vēlamies spert soli tālāk rūpēs par mūsu iecienītākajām ierīcēm, apkopojot vēl dažus praktiskus ieteikumus, kas noteikti patiks jūsu ierīcēm.

    1. SPA tavam ledusskapim

    Saskaņā ar Elektrum Energoefektivitātes centra pētījumu Latvijas mājsaimniecību ierīču saraksta augšgalā joprojām ir ledusskapis. Lai tas kalpotu pēc iespējas ilgāk, būtiski vairākas reizes gadā veltīt tam uzmanību – ierīci atvienot no strāvas, iztukšot, noslaucīt putekļus no kondensācijas caurulītēm un plāksnes ledusskapja aizmugurē, kā arī notīrīt durvju blīvgumijas. Ja uz sieniņām pamani kondensātu, pārbaudi, vai durvju blīves nav jāmaina. Izslauki iekšpusi: notīri plauktus un nodalījumus, kā arī iztīri kondensāta novades atveri aizmugurējās sienas lejasdaļā. Pēc tam atstāj kādu brīdi izvēdināties.

    Atceries, ka katrs ledus centimetrs saldētavā palielina elektrības patēriņu par 10 %. Ja ledus kārta ir izveidojusies, veic saldētavas atkausēšanu. Kad tas paveikts, ar drāniņu izslauki saldētavu. Neizmanto abrazīvu sūkli – tas var saskrāpēt saldētavas virsmu. Labākais tīrīšanas līdzeklis ir remdens ūdens, kam var pievienot pāris ēdamkarotes etiķa. 

    Atsvaidzināt ledusskapja aromātu vari, ievietojot tajā maltu kafiju, aktīvās ogles gabaliņus, rupjo sāli, sodu vai pārgrieztu citronu vai sīpolu.

    Domājot par elektrības patēriņu, brīdis, kad tomēr vērts atvadīties no uzticamā cīņubiedra, ir tad, ja tas ir vismaz 10 gadus vecs, jo tā elektrības patēriņš var būt pat par 50 % lielāks nekā mūsdienās ražotam eksemplāram.

    2. Iepazīsties ar televizora iestatījumiem

    Jo spilgtāks televizora ekrāns, jo vairāk enerģijas tas patērē, tādēļ tā spilgtumu pielāgo apkārtējās vides apgaismojuma līmenim – labi apgaismotā telpā ekrāna spilgtumu palielini, tumšākā telpā – samazini.

    Iestati izslēgšanās taimeri – daudziem televizoriem ir iespēja iestatīt automātisku izslēgšanos pēc noteikta laika. Izmanto šo funkciju, lai televizors nepaliktu ieslēgts nevajadzīgi ilgi.

    Ja televizors netiek izmantots, pilnībā atslēdz un atvieno to no elektrības kontaktligzdas, it īpaši, kad dodies ilgākā prombūtnē. Pat gaidīšanas režīmā, uz ko norāda ieslēgta sarkana lampiņa, tas patērē elektrību. Kopumā gaidīšanas režīmā ierīces patērē līdz pat 10 % no mājokļa kopējā elektrības patēriņa.

    Lai atvieglotu ikdienas lietošanu, ieteicams izvēlēties pagarinātāju ar ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi – tādā veidā ar vienu pieskārienu atvienosi uzreiz vairākas elektroierīces gaidīšanas režīmā!

    3. Citronskābe tavai tējkannai

    Ir labi zināms fakts, ka elektriskajā tējkannā vārot tikai dzērienam nepieciešamo ūdens daudzumu, iespējams ietaupīt līdz pat 75 % elektrības. Tomēr jāatceras arī, ka tajā nav ieteicams vārīt mazāk ūdens nekā norādīts uz tējkannas minimālās atzīmes, lai nesabojātu tās sildelementu.

    Dažām tējkannām ir zemas jaudas režīmi, kas patērē mazāk enerģijas. Pārliecinies, vai tavā tējkannā ir šāda funkcija.

    Tējkannas sildelements ir regulāri jāatkaļķo, jo 1 mm apkaļķojuma slānis palielina ūdens vārīšanai izmantoto elektrības patēriņu par 10 %.

    Lai to paveiktu, tējkannā ieber citronskābi un piepildi ar maksimāli pieļaujamo ūdens daudzumu. Uzvāri, nedaudz nogaidi, kamēr atmirkst kaļķakmens nogulsnes, un izlej ārā. Pēc tam vēlreiz uzvāri tīru ūdeni, ko arī izlej. Šim mērķim noderēs arī etiķis – sajauc vienādās daļās etiķi un ūdeni, piepildi tējkannu līdz maksimālajai atzīmei, uzvāri un ļauj nostāvēties dažas stundas. Pēc tam izlej un izskalo tējkannu ar tīru ūdeni.

    4. Mazgā drēbes efektīvi

    Mazgājot veļu tikai tad, kad veļas mašīna ir pilna, tiek izmantota maksimālā mašīnas kapacitāte, kas palīdz taupīt ūdeni un enerģiju. Vienlaikus nav ieteicams to aizpildīt par daudz, tas palielinās elektrības patēriņu, kā arī, ļoti iespējams, ietekmēs veļas mazgāšanas, skalošanas kvalitāti. Ja veļa nav ļoti netīra, izmanto īsās mazgāšanas programmas – tas ietaupīs gan ūdeni, gan elektrību.

    Lai pēc mazgāšanas cikla veļa būtu sausāka, izmantojot centrifūgu, izvēlies lielāku apgriezienu skaitu – tas saīsinās laiku, kas nepieciešams veļas žāvēšanai.

    Lai nodrošinātu ūdens plūsmu un efektīvu veļas mašīnas darbību, regulāri tīri tās filtrus. Netīrs filtrs var palielināt elektrības patēriņu un samazināt mazgāšanas efektivitāti.

    Ja veļas mašīnā izveidojušās pelēki brūnas nogulsnes, tas nenozīmē, ka nepieciešams izsaukt santehniķi. Apkopi vari veikt pašrocīgi.

    Talkā atkal nāk citronskābe – ieber to veļas mazgāšanas līdzekļa nodalījumā, ieslēdz veļas mašīnu režīmā ar augstāko ūdens temperatūru (60 vai 90 grādi) un ļauj tai iziet pilnu ciklu. Cikla beigās ieteicams vēlreiz izskalot tilpni, ieslēdzot skalošanas režīmu.

    Citronskābe palīdz atbrīvoties gan no nogulsnēm (arī kaļķakmens), gan nepatīkamā aromāta. To var aizstāt ar dzeramo sodu. Profilaksei šo paņēmienu ieteicams veikt reizi pāris mēnešos.

    Ielāgo pēc veļas mazgāšanas atstāt veļas mašīnas durvis vaļā, lai tā var izvēdināties.

    5. Trauku mazgājamā mašīna mazākam ūdens patēriņam

    Trauku mazgājamā mašīna mājsaimniecībā ir lielisks papildinājums – tā atbrīvos ģimenes locekļus no ne visai iecienītas aktivitātes, kā arī palīdzēs krietni ietaupīt, samazinot ūdens un enerģijas patēriņu.

    Trauku mazgājamā mašīna izmanto zemas temperatūras ūdeni, turklāt krietni mazāk (6–12 l), nekā mazgājot traukus ar rokām (50 l). Mazgāšanas cikla beigās trauki tiek apstrādāti ar tvaiku, samazinot gan enerģijas patēriņu, kas nepieciešams ūdens uzsildīšanai, gan patērēto laiku, ko varēsi veltīt sev un ģimenei.

    Trauku mašīnu darbini tikai tad, kad tās grozi ir pilni ar traukiem. Mazgāt vien dažus netīros traukus trauku mazgājamā mašīnā nav energoefektīvi. Tāpēc, iegādājoties trauku mazgājamo mašīnu, rūpīgi jāizvērtē nepieciešamā ietilpība. Atsevišķiem modeļiem pieejama arī viena groza mazgāšanas funkcija.

    Regulāri iztīri trauku mazgājamās mašīnas filtrus un sietus, lai nodrošinātu ūdens plūsmu un novērstu pārtikas daļiņu uzkrāšanos, kas var samazināt mazgāšanas efektivitāti un palielināt enerģijas patēriņu.

    Izslēdz karstā gaisa žāvēšanas funkciju un pēc mazgāšanas cikla atver durvis, lai trauki nožūtu dabīgi. Tas ietaupīs enerģiju, kas tiktu patērēta žāvēšanas procesā.

    Vairāk praktisku padomu elektroierīču efektīvā lietošanā un izvēlē meklē EsmuEfektivs.lv, kur arī vari noklausīties 10. aprīļa diskusiju–vebināru «Elektroierīču mūžs – izvēlies, lieto, labo, utilizē».

    * https://www.europarl.europa.eu/topics/en/article/20180328STO00751/

    sustainable-waste-management-what-the-eu-is-doing

    **Pētījumu par elektroiekārtām un energoresursu izmantošanas paradumiem Latvijas mājsaimniecībās Elektrum Energoefektivitātes centrs sadarbībā ar mārketinga pētījumu uzņēmumu Berg Research veica 2023. gada novembrī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē