• Prom pavasara nogurumu!

    Reklāmraksts
    11. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Daba sāk mosties, bet ķermenī un garā valda izsīkums. Kā sapurināt imunitāti pēc ziemas, justies moži un nesaslimt, stāsta EUROAPTIEKA farmaceite ZANE MELBERGA.

      Konsultē
      ZANE MELBERGA,
      EUROAPTIEKA farmaceite

     


    Ziemai nomainot pavasari, laiks joprojām mēdz būt vēss. Ja neesi apģērbusies pietiekami silti un nosalsti, vājinās imunitāte. Vīrusiem un baktērijām šādā brīdī paveras lieliska iespēja iekļūt organismā un sākt vairoties. 

    Droši vien pašlaik raksturīgo imunitātes vājināšanos un pavasara nogurumu jūtat arī aptiekā… 

    Jā, daudzi pircēji pēdējā laikā sūdzas par izsīkumu, apātiju, grūtībām aizmigt un pamosties. Protams, to var skaidrot arī ar mājsēdes darbu, taču jebkurā gadījumā nogurumu nevajadzētu ignorēt. Jāatceras, ka tas var būt daudzu hronisku slimību, piemēram, cukura diabēta, simptoms, tāpēc iesaku reizi gadā palūgt ģimenes ārstam nosūtījumu uz asins analīzēm.  

    Vai imunitātes stiprināšanai un možumam nepietiek ar veselīgu uzturu? 

    Visi zina, ka ēdienkartei jābūt sabalansētai un daudzveidīgai, bet ne visiem tāda ir. Rudenī novāktajos augļos un dārzeņos pavasara pusē ir mazinājies vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu daudzums. Svarīgi arī, kā tos pagatavojam, piemēram, svaigi skābie kāposti satur daudz C vitamīna. Bet – vai tos ēdīsi katru dienu un kā uz to reaģēs tavs kuņģa un zarnu trakts? Turklāt dārzeņus parasti termiski apstrādājam, bet C vitamīns karstumā iet bojā. 

    Kuru vitamīnu mums parasti visvairāk trūkst?

    Imunitātes nodrošināšanai svarīgi ir divi galvenie spēlētāji: C vitamīns un D vit­amīns. C vitamīna deficītu nevar noteikt analīzēs, bet Latvijā reti kuram atklāj pietiekamu D vitamīna līmeni. Tas saistīts ar saulītes trūkumu un to, ka ēdam maz trekno zivju. Šī vitamīna deficīts var būt iemesls vājai imunitātei, nogurumam, saaukstēšanās un hroniskām slimībām.

    Kā vislabāk uzņemt D vitamīnu?

    Vispirms ieteicams noteikt D vitamīna līmeni asinīs un tikai tad, konsultējoties ar ārstu, piemeklēt atbilstošu medikamentu vai uztura bagātinātāju.

    Atklājot šī vitamīna deficītu, parasti sākumā tas atbilstoši rādītājam būs jālieto vairāk, pēc tam devu pakāpeniski varēsi samazināt. Ja pietiek ar uzturošo devu, bet katru dienu neatceries iedzert, vari noteiktu daudzumu uzņemt arī reizi nedēļā vai mēnesī.  

    Ko vēl palietot pret pavasara izsīkumu?

    Lai atjaunotu ziemā iztērētās vitamīnu un minerālvielu rezerves, martā un aprīlī iesakām komplekso vitamīnu kursu 1–2 mēnešus. Vislabāk tos izvēlēties atbilstoši vecumam un dzimumam.

    Var izvēlēties arī jaunus imunitātes spēcināšanai paredzētus kompleksus ar C un D vitamīnu, augu, piemēram, upeņu, plūškoka, smiltsērkšķu, ehinācijas, ekstraktiem.

    Iespējams, ka papildus der uzņemt arī magniju, kas uzturvielu  deficīta ziņā ir otrais aiz D vitamīna. Tas regulē visu uzturvielu maiņu, uzlabo nervu sistēmas darbību, kā arī nodrošina organismam enerģiju.

    Ja uzņem vitamīnus enerģijas pieplūdumam, tas var veicināt lielāku enerģijas rezervju izsīkumu. Tāpēc, izjūtot pastiprinātu nogurumu, labāk palūkoties dabīgo stimulantu virzienā, piemēram, kvalitatīvu zaļo tēju un labu kafiju, nevis uzreiz dzert vitamīnus.

    Kā pareizi lietot vitamīnus?

    Tā kā vitamīni ir bioloģiski aktīvas vielas, tos nevajadzētu lietot kopā ar medikamentiem. Vislabāk vitamīnus uzņemt kopā ar ēdienu, jo tad tie uzsūksies labāk. Nav vēlams tos dzert tukšā dūšā, jo vitamīni var kairināt kuņģi. Farmaceits var ieteikt arī citas formas, piemēram, kapsulas, sprejus vai želejas, kas kairina mazāk.

    Pēc cik ilga laika var gaidīt pašsajūtas uzlabošanos? 

    Komplekso vitamīnu ietekmi parasti var just pēc divām nedēļām, taču optimālais lietošanas kurss ir 1–2 mēneši. Nevajag to pārtraukt, tiklīdz jūties labāk. 

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē