• Prāta spēļu karalis – bridžs

    Reklāmraksts
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Bridžs ir tik intelektuāla, komplicēta un smalka kāršu spēle, ka mākslīgais intelekts joprojām kautrīgi pīpē stūrītī.

    Bridžs ir viena no retajām spēlēm, kurās dators un mākslīgais intelekts nespēj mēroties ar cilvēka prātu, kas galvu reibinošam aprēķina ātrumam liek pretī stratēģisku domāšanu, partnera izjūtu un varbūtību teorijas pārvaldīšanu. Var teikt, ka labākie bridža spēlētāji ir izcili stratēģi. Nav brīnums, ka ar šo sarežģīto, bet interesanto spēli aizraujas daudzi finansisti, IT speciālisti, ārsti, politiķi un augsta līmeņa vadītāji. No otras puses, bridžs ir pietiekami demokrātisks, jo nepieciešama vien kāršu kava, ass prāts un uzticams partneris spēlē, kuru spēlē četratā – pāris pret pāri. Kā esam vērojuši filmās un lasījuši grāmatās, bridžs saista arī dāmas. Un, protams, to pieprot Džeimss Bonds.

    Lai iepazītos ar bridžu klātienē, devos uz diviem atšķirīgiem pasākumiem: bridža festivālu Riga Invites, kas ir viens no trim galvenajiem turnīriem Baltijas valstu galvaspilsētās un risinās jau 18. reizi, un Pullman VIP Bridža baudījuma vakaru jaunās sezonas atklāšanu, kurus pagājušajā gadā aizsāka Latvijas Bridža federācijas vadītājs Imants Parādnieks kopā ar LBF valdes locekli Jāni Betheru.

    Pirmais pasākums ir starptautisks augsta līmeņa sporta bridža turnīrs gan pāru konkurencē, gan komandām. Otrs ir smalks burziņš bridža spēlētājiem, kuri vai nu agrāk studiju gados aktīvi aizrāvās ar bridžu, vai spēlē mājas amatieru bridžu – roberu, vai tādiem, kas savā profesionālajā izaugsmē jau sasnieguši zināmu līmeni un prāta nodarbināšanai un izklaidei vēlas iepazīt ko jaunu, pavadot laiku pie bridža galda kopā ar aktīviem sporta bridžistiem.

    Jau pazīstu dažus spēlētājus, bet, sastopoties starptautiskā bridža turnīra Riga Invites norises vietā Radisson Blu Daugava Hotel, kamēr vēl risinās spēles, rodas iespaids: bridžisti ir tā koncentrējušies, ka apkārtni nemaz nemana. Ja kādreiz pieredzēts, ka teicieni acīs griežas skaitļi un atrodas citā pasaulē tiešām materializējas – tas ir tieši par bridžu!

    Festivālā Riga Invites šogad laurus plūca Latvijas un Igaunijas bridžisti. Komandu konkurencē pirmo vietu izcīnīja Igaunijas sporta bridža komanda UPOS, otro vietu ieguva Mārupes komanda, bet trešo – Rīgas Tehniskās universitātes komanda.

    Slavenības "Pullman VIP Bridža baudījuma vakarā"

    Lai izceltu bridža spēles sociālo un intelektuālo vērtību, pēc Imanta Parādnieka un Jāņa Bethera iniciatīvas jau gadu notiek Pullman VIP bridža baudījuma vakari, kas sniedz ieskatu bridža vērtībās un rāda bridžu kā potenciālu sabiedrības intelektuālās attīstības instrumentu, pie bridža galdiem pulcējot sabiedrībā zināmas personības.

    Pasākuma dalībnieku pulkā ir tādi sabiedrībā pazīstami cilvēki kā Aigars Kalvītis, diriģents Ints Teterovskis, politiķi Gatis Truksnis, Jānis Taukačs, Didzis Šmits un Egils Baldzēns, uzņēmēja Egle Klekere, kā arī bridžisti no Bridža džentlmeņu kluba. Otrās sezonas atklāšanas vakara goda viesis bija Latvijas hokeja leģenda un Ozo golfa kluba īpašnieks Sandis Ozoliņš, kurš pie apmācību galda kopā ar vēl trim interesentiem apguva bridža spēli profesionāla bridža mediatora-trenera vadībā.

    Prāta spēle un kvalitatīva izklaide

    «Bridžs ir prāta spēle un reizē kvalitatīva izklaide. Salīdzinājumā ar citām kāršu spēlēm tajā nepastāv veiksmes vai neveiksmes faktors,» stāsta bridža festivāla Riga Invites 2024 aizsācēja, Bridža atbalsta biedrības valdes priekšsēdētāja Maija Romanovska. «Idejas saknes meklējamas atziņā, ka nopietna bridža valsts nevar pastāvēt bez vismaz viena starptautiska turnīra. Tas izvērtās ļoti veiksmīgs un tradīcijām bagāts, pārdzīvoja pat kovida laikus, kad klātienē spēlējām maskās.»

    Tāpat kā citos sporta veidos, arī bridžā ir amatieru un sporta līmenis. «Pie bridža galda mierīgi var satikties profesionālis un amatieris un veiksmīgi iekļauties spēlē – komunikācija ir brīnišķīga. Tomēr bridža popularitātei savā ziņā traucē tas, ka nav viegli iemācīties noteikumus, vajadzīgas vismaz trīs stundas. Vislabāk to izdarīt, draugu pulciņā uzaicinot kādu spēlētpratēju.»

    «Bridžs ir vienīgā prāta spēle, kurā dators nespēj uzvarēt cilvēku, jo ir pārāk liela neredzamā daļa, kur galvenais instruments ir varbūtību teorija,» norāda Maija Romanovska. Latvijā ir četri pieci nopietni sporta bridža spēlētāji, kurus, iespējams, pasaulē pazīst labāk nekā mājās, jo ieinteresēto loks pagaidām ir ļoti šaurs. Maija Romanovska priecājas, ka Latvijas Bridža federāciju vada un popularizē uzņēmējs un politiķis Imants Parādnieks.

    LBF vadītājs Imants Parādnieks, kurš pie Latvijas bridža dzīves stūres stājies pagājušā gada vasarā, kā bridža galveno iezīmi min veiksmes un neveiksmes faktora faktisku neesamību un sadarbību starp spēles partneriem. Bridžs ne vien ir pilntiesīgs sporta veids, bet arī atzīts kā olimpiskās kustības dalībnieks. Pasaulē ļoti populāras ir spēles gan klātienē, gan dažādās tiešsaistes platformās. Izraēlā bridžu māca visās skolās. Polijā tas ir plaši iekļauts izglītības sistēmā un ir skolas ar bridža novirzienu. Arī ASV un Ķīnā skolās pasniedz bridža kursu, lai attīstītu dedukcijas spējas un domāšanu. No Eiropas valstīm spēcīgs bridžs ir Zviedrijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Polijā un Francijā.

    Ar bridžu augstā sportiskā līmenī aizraujas IT speciālisti, ekonomisti, ārsti, fiziķi. Latvijā bridžu aktīvi spēlē, piemēram, Mikroķirurģijas centra vadītājs Jānis Bendiks un SIA Virši Enerģētikas daļas vadītājs Jānis Bethers, bet jauniešiem attīstīt prasmes palīdz bridža treneris, starptautiskais meistars Kārlis Rubins. Viņi ir arī Latvijas izlases spēlētāji.

    Bridža spēles izpausmes mēdz būt dažādas: no relaksētiem saviesīgiem vakariem mājās draugu lokā un omulīgiem turnīriem iesācējiem bridžā līdz augstas spriedzes sporta sacensībām, kur turnīrā valda reizē saspringta un piezemēta gaisotne – niknas cīņas, kalkulācijas un stratēģiski manevri, kas risinās spēlētāju prātos. Tikmēr pozas var būt samērā atbrīvotas – tās nedrīkst nodot lieku informāciju pretiniekam.

    Māca skolās, NATO koledžā, vajadzētu arī Latvijā

    Bridžs ir mācību priekšmets pat NATO Aizsardzības koledžā Romā. Šī spēle ir iekļauta mācību programmā tās intelektuālās un stratēģiskās vērtības dēļ. «Bridžs palīdz attīstīt analītisko domāšanu, lēmumu pieņemšanu, komandas darbu un sarežģītu situāciju izpratni – prasmes, kas ļoti svarīgas militārajiem vadītājiem un diplomātiem. To vajadzētu plašāk mācīt un popularizēt arī Latvijas skolās,» ir pārliecināts Latvijas Bridža federācijas valdes priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

    Lai apgūtu spēles pamatus, Imants  Parādnieks aicina ielūkoties Latvijas Bridža federācijas mājaslapā (www.bridge.lv) vai visiem pasaules bridža spēlētājiem pazīstamajā vietnē Bridge Base Online (www.bridgebase.com), kā arī sola atbalstu ikvienam jaunpienācējam, kas pieteiksies federācijas regulāri rīkotajos bridža pasākumos. «Garie ziemas vakari ir īsti piemēroti tik vērtīgai izklaidei, un tagad – rudenī – sākas jauna sezona. Plānojam dažādus pasākumus spēlētāju piesaistei, jo labā kompānijā apgūt šo visai sarežģīto spēli ir gan patīkamāk, gan vieglāk,» saka Imants Parādnieks.

    Dažas atziņas

    Imants Parādnieks, Latvijas Bridža federācijas valdes priekšsēdētājs: «Bridžu Latvijā spēlēja jau pirmās brīvvalsts laikā, bet krievu okupācijas laikā tas bija aizliegts un tika spēlēts pa kluso – to dzīvu uzturēja un attīstīja RTU mācībspēki un entuziasti šahistu vidē. Arī tagad ar bridžu aizrāvušies daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, piemēram, ekspremjers Aigars Kalvītis, diriģents Ints Teterovskis un LTV žurnālists Guntis Bojārs. Mums jāizveido plaša bridža apmācības sistēma, sākot no skolām, lai attīstītu stratēģisko domāšanu un sadarbības prasmes. Mani fascinēja fakts, ka visā Francijas izglītības sistēmā kopš 2022. gada ir ieviesta jauna matemātikas apmācības metodika Le Petit Bridge jeb bērnu bridžs. To izstrādājuši franču matemātikas metodiķi, kuri paši pat nav bijuši bridža spēlētāji, bet ir saskatījuši bridžā milzu potenciālu un izdomājuši veidu, kā ar spēles palīdzību attīstīt matemātiskās iemaņas bērniem no sešu gadu vecuma.»

    Juris Celmārs, Olympic Casino Latvia vadītājs: «Bridžs nav vienkārša izklaide ar kārtīm, tā ir prāta spēle, kas veicina domāšanu un uzlabo koncentrēšanās spējas. Bridža spēlē nepieciešams analizēt informāciju un pieņemt stratēģiskus lēmumus, kas trenē loģisko domāšanu un problēmu risināšanas prasmes. Esam gandarīti un vienmēr priecājamies atbalstīt intelektuālās spēles, kādas ir bridžs. Ceru, ka uzsāktā sadarbība veiksmīgi turpināsies.»

    Maija Romanovska, viena no spēcīgākajām bridžistēm Latvijā: «Ar šo spēli esmu aizrāvusies jau vairāk nekā 30 gadus un guvusi starptautiskus panākumus – izcīnītas sudraba un bronzas medaļas Eiropas čempionātos un 5. vieta pasaules čempionātā. Interesanti, ka bridžā ir arī daudz dāmu. Daļa ir nopietnas spēlētājas, bet citām tā vienmēr ir iespēja iepazīties ar lieliskiem un gudriem vīriešiem.»

    Džeimss Bonds. Bondiādes filmā Mēnesgājējs bridžam ir nozīmīga loma. Ļaundaris Drakss ir pieredzējis spēlētājs, bet krāpjas. Rodžera Mūra atveidotais Bonds, kurš arī ir prasmīgs spēlētājs, pieķer Draksu krāpšanā un spēlē ar augstām likmēm to pārspēj. Šī aina ne tikai ir par pašu spēli, bet arī kalpo kā prāta cīņa starp Bondu un Draksu.

    Bils Geitss: «Bridžs palīdz domāt. Tā ir spēle, kuru varat spēlēt visu savu dzīvi, spēlējot arvien labāk un labāk.»

    Vorens Bafets: «Bridžs ir tik aizraujoša spēle, ka es nejustu cietuma sienas, ja man būtu trīs kameras biedri, kas prastu spēlēt un būtu gatavi to darīt 24 stundas dienā. Bridžam ir pārsteidzoša līdzība ar investēšanu. Tie abi prasa inteliģentus lēmumus, kas izriet no pieejamās informācijas un varbūtību novērtēšanas.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē