• Populārs ziedu festivāls atklāj bīstamo skaistuma pusi: riskantus trikus un indīgus ziedus

    Reklāmraksts
    1. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja būtu jāizvēlas vieta Baltijā ar visvairāk ziediem, tad tā noteikti būtu Lietuvas Pakrojas muiža. Milzīgu 15 hektārus plašu teritoriju klāj visnegaidītākās ziedu kompozīcijas, kas apmeklētājiem liek aizturēt elpu no pārsteiguma un smaržu pārpilnības. Tiesa, aiz apburošā skaistuma un maģiskā aromāta nereti slēpjas kas bīstams, tāpēc pirms ziedu ostīšanas, un vēl svarīgāk – plūkšanas, ir labi jāpadomā.

    Ziedu dārziem ir pasakains, bet mānīgs skaistums

    Lai arī krāšņās ziedu skulptūras apmeklētājus valdzina ar savu varenību, tās jāapbrīno ar piesardzību, uzskata festivāla pārstāvji.

    “Lielākā daļa apmeklētāju ir patiesi priecīgi, izsaka komplimentus par ziedu skulptūrām, vēlas ne tikai nofotografēties tām blakus, bet arī aptaustīt, pasmaržot to aromātu, dažreiz pat noplūkt kādu ziedu. Šajā vietā ikvienam jāapstājas un jāatceras – ļoti bieži zem žilbinošā skaistuma neslēpjas nekas cits kā auga inde,” brīdina muižas radošā vadītāja Kristīna Ivaņčenko.

    Apbrīnojiet augus no droša attāluma

    Runājot par briesmām, kas slēpjas puķu dārzos, K. Ivančenko skats pievēršas ne tikai eksotiskiem ziediem, kas nākuši no citām valstīm, bet arī Lietuvas augiem.

    «Piemēram, viena no populārākajām ziedu skulptūrām – Paks, ko veidojis slavenais mākslinieks Andrius Petkus, ir rotāta ar ļoti skaistiem, bet bīstamiem ziediem. Viens no tiem ir labi zināms, bet ne vienmēr pietiekami rūpīgi novērtēts – rūta. Lai gan tautā lielākoties tiek runāts par šī zieda ārstnieciskajām īpašībām, patiesībā rūtai piemīt spēja izraisīt ādas apdegumus,» 

    vēršot apmeklētāju uzmanību, stāsta muižas pārstāve.

    Un ir arī vēl kas, ko ir vērts zināt, skatoties uz puķaino Paka skulptūru. Paka plecus plaši rotā rīcinaugs, biškrēsliņš, cemeriņš, dievkrēsliņš un pat baldriāni. Tie visi ir neticami skaisti, taču var būt kaitīgi veselībai.

    “Tas ir diezgan simboliski, ka šādu literāro tēlu rotā tik spēcīgi, reizēm pat nedaudz mistiski augi. No otras puses, mēs visi zinām, ka lielu skaistumu bieži pavada nāves briesmas, tāpēc šo skulptūru vēlams apbrīnot piesardzīgi un apdomīgi,” atklājot ziedu paklāja noslēpumus, uzsver muižas radošā vadītāja.

    Lidojuma skaistumu pavada pastāvīgs risks

    Šī gada festivālā ekstrēmas sajūtas sagādā ne tikai iespēja klātienē vērot indīgus ziedus, bet arī bīstamus mākslinieku akrobātiskos trikus.

    “Katru dienu Pakrojas muižas apmeklētājiem ir unikāla iespēja vērot profesionālu akrobātu priekšnesumus, kas izpildīti lielā augstumā. Mākslinieki ir ārkārtīgi talantīgi, elastīgi, graciozi, viņu atveidotie tēli rada fantasmagorisku noskaņu. Taču gaisa triku apbrīnu gandrīz nemitīgi pavada koncentrēšanās un riska ēna – kas notiktu, ja triks nenostrādātu?” ar apmeklētāju iespaidiem dalās K. Ivančenko.

    Diemžēl pārliecināties par to, ka šie riski ir pilnībā reāli, varēja nesen notikušajā negadījuma laikā, kad, izpildot triku 9 metru augstumā, franču akrobāte nokrita zemē.

    “Par laimi, viss beidzās labi – māksliniecei operatīvi tika sniegta profesionāla medicīniskā palīdzība, situācija stabilizējās, un viņa tika nosūtīta mājās atpūsties. Runājot ar akrobātiem, dzirdējām to stoisko nostāju, uzsverot, ka risks ir pastāvīga viņu darba sastāvdaļa. Viņi var radīt neaizmirstamu  iespaidu skatītājiem tikai drosmīgi pieņemot sava amata noteikumus. Tas vēlreiz pierāda, ka skaistums un brīnumi bieži vien iet roku rokā ar izaicinājumiem,” saka K. Ivančenko.

    Pakrojas muižas Ziemeļeiropā lielāko ziedu festivālu mēdz saukt par utopiskā skaistuma festivālu. Ārpus realitātes sajūtu šeit rada gan mākslinieki un akrobāti, kas atveido Viljama Šekspīra poēmas «Sapnis vasaras naktī» tēlus un izpilda pārsteidzošus trikus, gan ziedu kompozīcijas, kas katru gadu ir atšķirīgas un ir mākslas darba titula cienīgas.

    Vairāk par festivālu: www.pakrojasmuiza.lv

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē