• Plastiskā ķirurģija pēc dzemdībām

    Reklāmraksts
    17. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Sievietes ķermenis grūtniecības laikā piedzīvo lielas pārmaiņas. Un, lai gan bērni ir vislielākā laime, arī pēc viņu piedzimšanas sievietei gribas izskatīties skaistai un patikt pašai sev. Par to, kā ar plastisko operāciju palīdzību pēc dzemdībām iespējams atgūt krūšu un vēdera skaistumu, stāsta plastikas ķirurģe Marta Rudakovska.

    MM eksperte, Dr. Marta Rudakovska, plastikas un rokas ķirurģe klīnikā Aesthetica

    Kas notiek pēc dzemdībām?

    Izmaiņas, kas notiek ar sievietes ķermeni pēc bērnu dzimšanas, ir ļoti individuālas. Reizēm vizuālas sekas ir jau pēc pirmā bērna piedzimšanas, dažkārt – pēc otrā vai trešā. Pēc deviņiem grūtniecības mēnešiem, kuru laikā sieviete piedzīvojusi dažādas hormonālas pārmaiņas, bieži mainās arī ķermeņa aprises. Plastikas ķirurģe Marta Rudakovska skaidro: «Krūtis pēc dzemdībām un zīdīšanas parasti zaudē sākotnējo formu un izskatu. Ja sievietei jau pirms grūtniecības bijušas mazas krūtis, pēc bērna barošanas tās, iespējams, kļuvušas plānākas, savukārt kuplāku krūšu īpašnieces var sūdzēties, ka zudis iepriekšējais apjoms. Runājot par vēderu – visbiežāk māmiņas ir nepatīkami pārsteigtas par to, ka pat ar pareizas ēšanas paradumiem un aktīvu vingrošanu neizdodas atgūt plakanu un tvirtu vēderu.»

    Daļa sieviešu pēc grūtniecības sastopas ar diastāzi, kad starp labo un kreiso taisno vēdera muskuli ir paplašinājusies atstarpe. Rezultātā arī vēl ilgāku laiku pēc dzemdībām vēders mēdz izskatīties uzpūties, izgāzies vai pat var atgādināt grūtnieces vēderiņu. «Konstatējot diastāzi, sievietei visbiežāk iesaka speciālus vingrinājumus, kurus ieteicams apgūt fizioterapeita uzraudzībā. Ir dažādi vingrojumi, kas tiešām var palīdzēt satuvināt vēdera muskuļus, tomēr atgūt pilnīgi plakanu vēderu ir ļoti grūti,» uzsver speciāliste, piebilstot, ka visas šīs problēmas, tostarp atsevišķos gadījumos arī grūtniecības laikā radušās strijas, iespējams koriģēt ar plastiskās operācijas palīdzību. 

    Krūšu plastika

    Ir tikai dabiski un veselīgi gribēt skaistas krūtis, kas ceļ sievietes pašapziņu. Slodze, ko grūtniecības un barošanas laikā piedzīvo krūtis, neapšaubāmi atstāj ietekmi uz krūšu izskatu. Jāatceras, ka krūšu korekcija uzreiz nenozīmē krūšu palielināšanu. Daudzas jaunās māmiņas, iespējams, nemaz nevēlas lielākas krūtis, bet gan koriģēt to formu, atgūt tvirtumu un jaunavīgumu. «Ir sievietes, kurām krūtis vienmēr bijušas mazas, bet pēc bērnu barošanas tās ir kļuvušas tukšas. Šādos gadījumos veicam augmentāciju jeb krūšu palielināšanu ar implantu. Ja sievietei jau no dabas krūšu audu ir vairāk, pēc barošanas tās var zaudēt formu, tvirtumu, noslīdēt – šādos gadījumos veicam krūšu pacelšanu. Savukārt, ja krūtis ir zaudējušas formu un krūšu audu ir maz, bet sieviete vēlas izteiksmīgākas krūtis, var veikt kombinēto procedūru – ieliekam polsteri jeb implantu un krūtis vēl paceļam. Ja no dabas ir īpaši apjomīgas krūtis, tās var radīt diskomfortu, piemēram, muguras sāpes. Tad veic krūšu samazināšanu – krūtis tiek padarītas mazākas, kompaktākas,» par krūšu plastikas iespējām stāsta Marta Rudakovska. 

    Plastikas ķirurģe skaidro: ja ir pieņemts lēmums veikt kādu procedūru, jāsāk ar krūšu izmeklēšanu, lai pārliecinātos par to veselību. Sievietēm, kuras nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm, vismaz divus mēnešus pirms plānotās operācijas nav ieteicams aktīvi trenēt krūšu muskuļus. 

    Krūšu plastikas operācija ilgst 1–1,5 stundas, un jau nākamajā dienā, ievērojot saudzējošu režīmu, sieviete drīkst doties mājās. «Kā jau pēc jebkuras operācijas, ir vajadzīgs laiks, lai viss sadzītu. To, kāda būs rēta, iepriekš paredzēt nevar. Ja ķermenim ir citas pēcoperācijas rētas, kas labi sadzijušas, visdrīzāk arī pēc plastiskās operācijas tās būs glītas,» par atlabšanas periodu stāsta speciāliste, uzsverot, ka pirmajās divās nedēļās pēc procedūras ir lielākais asiņošanas risks. Šajā laikā ar fizisko slodzi jābūt īpaši piesardzīgai, jāierobežo straujas kustības. Ja mājās ir mazi bērni, pirmo nedēļu laikā vēlams, lai māmiņai kāds palīdzētu. Ir klīnikas, kas pēc operācijas piedāvā iespēju uzturēties pie viņiem ilgāk, lai sieviete var atgūties komfortablos apstākļos medicīnas personāla uzraudzībā. Ja viss ir labi un sievietei nav sūdzību, kontroles vizītē jādodas divus mēnešus pēc operācijas.»

    Vēdera plastika

    Tāpat kā krūtis, arī sievietes vēders grūtniecības laikā piedzīvo lielas izmaiņas. Lai gan plastisko operāciju uzskata par vienu no radikālākajām metodēm, lai atgūtu plakanu vēderu, tomēr nenoliedzami – šis ir efektīvākais veids.

    Marta Rudakovska skaidro: «Ir divi vēdera plastikas veidi. Pilnā vēdera plastika – operācijas laikā tiek koriģēts vēders zonā no ribāja līdz kaunuma rajonam. Pilno vēdera plastiku veic, ja problēmas ir gan zem nabas, gan virs tās, tajā skaitā iepriekš minētā diastāze. Šādā gadījumā tiek likvidēta nekvalitatīvā āda no nabas līdz kaunuma rajonam, kura tiek aizstāta ar virs nabas esošo elastīgo ādu. Otrs veids ir mazā jeb daļējā vēdera plastika – operācijas laikā koriģē vēderu no nabas uz leju, likvidējot atslābušo ādu, liekos taukaudus un strijas, bet naba netiek aiztikta.» 

    Arī pēc vēdera plastikas pirmo divu nedēļu laikā jāizvairās no asiņošanas riska – nedrīkst celt smagumus, pareizi jāmācās piecelties no guļus pozīcijas, kā arī jābūt piesardzīgai šķaudot vai klepojot.

    Lai pēc operācijas būtu veiksmīgāka rehabilitācija, pareizi sagatavoties gan vēdera, gan krūšu operācijai palīdz fizioterapeiti ar pieredzi šajā jomā. Rētu kopšanai izmanto silikona plāksterus, un, kā atklāj plastikas ķirurģe, sievietes, lai noslēptu rētas, rīkojas radoši, piemēram, maskē tās ar tetovējumu.

    Plastikas ķirurģe uzsver: «Vēdera plastikas mērķis nav atbrīvošanās no liekā svara, turklāt dzīšanas process notiek labāk, ja ir mazs tauku slānis. Tādēļ vēdera plastiskā operācija ieteicama tad, ja sieviete ir savā vēlamajā svarā jau vismaz pusgadu. Tātad – vispirms jāmaina ikdienas paradumi. Ja ir liekais svars, kas lielāks par pieciem kilogramiem, vēlams sākt ar ēšanas paradumu maiņu un fizisko aktivitāšu ieviešanu ikdienā, un tikai tad var veikt plastisko operāciju. Ja notiek cieša sadarbība gan ar uztura speciālistu, gan fizioterapeitu, varēs sasniegt tiešām labus un noturīgus rezultātus.»

    Bērnu plānošana pēc operācijām

    Gan krūšu, gan vēdera plastiskās operācijas ieteicams veikt vismaz pusgadu pēc tam, kad māmiņa ir beigusi krūts barošanu. Šajā laikā ir normalizējies hormonālais līmenis, ķermenis pamazām atgriežas ierastajā ritmā un būs gatavs pareizi reaģēt uz operāciju un rētu dzīšanu. Pirmo mēnesi pēc operācijas sieviete nedrīkst celt neko, kas ir smagāks par vienu kilogramu. Plastikas ķirurģe skaidro: «Vēdera un krūšu plastikas operācijas rekomendē veikt sievietēm, kuras vairs neplāno grūtniecību. Ja plānots vēl viens mazulis, pēc bērna piedzimšanas un barošanas var rasties nepieciešamība pēc atkārtotas korekcijas.»

    Emocionālā vajadzība

    Mātes loma nenoliedzami ir unikāla, un bērni mūsu ikdienā ienes ļoti daudz prieka, tomēr bērnu iznēsāšana, laišana pasaulē un arī audzināšana prasa ļoti daudz enerģijas un spēka. Pienāk brīdis, kad ieskaties spogulī un uzdod sev jautājumu – vai tiešām esmu apmierināta ar to, ko redzu? Ja sieviete jau ir ieguldījusi darbu trenējoties un sekojot līdzi uzturam, taču vēlamajam rezultātam ar to nepietiek, tad variants ar garantētu rezultātu būs plastiskā ķirurģija.

    Plastikas ķirurģe Marta Rudakovska atklāj, ka agrāk bijis daudz vairāk aizspriedumu un stereotipu par plastisko ķirurģiju, kā arī daudz vairāk cilvēku kautrējās atzīt, ka savā ķermenī nejūtas labi: «Tagad mēs pat nenojaušam, cik daudz cilvēku, kurus ikdienā redzam, ir veikuši plastiskās operācijas. Agrāk par šīm procedūrām bija izplatīti mīti, ka rezultāts ir kaut kas pārspīlēts un mākslīgs, tagad sievietes aizvien vairāk runā par to atklāti un pārliecinās, ka, piemēram, krūšu un vēdera plastikas rezultāti var būt arī dabīgi un neuzkrītoši, iegūstot pašapziņas lādiņu un būtiski uzlabojot savas dzīves kvalitāti.»

    Ja ir vēlme koriģēt gan vēderu, gan krūtis, abas šīs korekcijas var veikt vienā reizē – operācijā, ko mēdz dēvēt arī par māmiņu pārvērtībām jeb mommy makeover. Jāņem gan vērā, ka šāda operācija būs ilgāka, kā arī atlabšanas periods var būt grūtāks, taču tā ļauj sievietēm iegūt vēlamos rezultātus vienā reizē.

    Piesakies pārvērtībām!

    Lai iepriecinātu sievietes, māmiņas, turpinot jau vairāku gadu labdarības tradīciju, arī šogad klīnika Aesthetica izsludina bezmaksas operāciju akciju, šoreiz māmiņu bezmaksas pārvērtībām – krūšu un vēdera plastikas operācijai. Šo operāciju veiks plastikas ķirurģe Marta Rudakovska, dodot iespēju kādai no kandidātēm būtiski mainīt savu izskatu, pašsajūtu un uzlabot dzīves kvalitāti.

    Sekojiet līdzi klīnikas Aesthetica jaunumiem sociālajos tīklos un mājaslapā un sūtiet savus pieteikumus pēc dotajiem norādījumiem līdz šā gada 1. maijam!

    FB@aestheticabeautyclinic.riga

    Instagram@aestheticabeautycinic

    www.aesthetica.lv

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē