• Plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis: Priecājos, kad cilvēks atkal smaida!

    Reklāmraksts
    1. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    «Plastiskā operācija mēdz būt pagrieziena punkts cilvēka dzīvē – bieži vien viņš ne tikai sakārto domāšanu, bet arī sāk sportot, veselīgi ēst. Līdz ar to mainās pašapziņa, iegūst veselība, darba un ģimenes dzīve, un par to man ir liels gandarījums,» saka Plastikas ķirurģijas klīnikas plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis.

    Laikam izvēle kļūt par plastikas ķirurgu bija likumsakarīga, jo nākat no ārstu ģimenes.

    Kopš dzimšanas esmu bijis ārstu kompānijā, līdz ar to man šī vide ir pazīstama, patīkama un vairāk vai mazāk prognozējama. Skolā mācījos bioloģijas un ķīmijas klasē, studēju Rīgas Stradiņa universitātē, bet, domājot par specialitāti, izmēģināju diezgan daudz. Studiju laikā strādāju Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas reanimācijā par sanitāru, un tas daudz iemācīja: gan par smagiem pacientiem un smagām dzīves situācijām, gan saskarties ar nāvi, gan to, kā komunicēt ar pacientu un savas kompetences ietvaros sniegt atbalstu. Tā bija vērtīga pieredze. Taču sapratu, ka ilgstoša pacientu ārstēšana nevilina. Man patīk, ja samērā ātri redzu rezultātu. Esmu voluntējis arī citās ķirurģiskajās specialitātēs un sapratis, ka interesanti un vērtīgi ir turpināt ģimenē jau iesākto tieši plastikas ķirurģijā.

    Strādājat arī P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Stradiņa slimnīca ir viens no interesantajiem pavērsieniem manā dzīvē. Saņēmu piedāvājumu strādāt Krūts slimību centrā, jo slimnīca vēlējās veikt krūšu rekonstrukcijas operācijas, lai sievietēm pēc krūts vēža sniegtu ārstēšanu no sākuma līdz beigām. Tobrīd krūšu rekonstrukcija Baltijā faktiski vispār netika veikta, arī mēs sākām ar mazāku operāciju skaitu, bet šobrīd esam izauguši līdz tam, ka, šķiet, esam vienīgie, kas Baltijā tādā apjomā nodrošina krūšu atjaunojošās operācijas.

    Pagrieziena punkts jūsu dzīvē bija arī studijas Barselonā.

    Gribēju estētisko ķirurģiju izprast vēl dziļāk, un Barselonas Autonomā universitāte piedāvāja maģistra līmeņa programmu ar 12 moduļiem. Katrs ilga trīs līdz piecas dienas kādā no Eiropas topa vietām. Piemēram, anatomijas mācības notika Ģentē, limfātiskās ķirurģijas kurss – Barselonā, onkoloģijas – Helsinkos. Pēc tam saldais ēdiens – varēja izvēlēties trīs vietas un strādāt reālajā darba vidē. Izvēlējos Briseli, Barselonu un Romu – varēju iekļauties viņu komandā un redzēt, kā ārstēšana notiek no sākuma līdz galam, ar piedalīšanos operācijās un beigās arī esot vienam no komandas. Tas deva tik daudz! Pirmkārt, lielā mērā krūšu rekonstrukcijas programmu Latvijā, jo Eiropas paraugs ļāva man konsultēt Nacionālo veselības dienestu par programmas ieviešanu. Otrkārt, pašapziņai daudz deva tas, ka pasaules līmeņa autoritātes nevis mācīja, kā darīt, bet ļāva apspriest gadījumus un izteikt viedokli.

    Kas jums pašam profesionāli sagādā vislielāko gandarījumu? Krūšu operācijas ir manas profesionālās dzīves lielākā daļa, un, protams, tas sniedz gandarījumu, īpaši panākt pareizāku, labāku, noturīgāku rezultātu. Man patīk arī vēdera korekcijas pēc liela svara zuduma vai grūtniecības, kad varu to labot un atjaunot ļoti labu estētisko formu.

    Plastikas ķirurgu darbs ir ļaut pacientam justies labi. Ja pacients skaidri var nodefinēt problēmu, ja viņam ir novecošanas pazīmes, kas varbūt sākušās ātrāk nekā viņa vienaudžiem, vai bijusi slimošana ar ilgstošu ārstēšanos vai liekais svars, mēs varam panākt, ka cilvēks, skatoties uz sevi, atkal smaida.

    Kā jūs atpūšaties? Zinu, ka esat adrenalīnu mīlošs cilvēks.

    Adrenalīns man paticis vienmēr. Skolas laikā man bija BMX ritenis, un mēs ar draugiem taisījām tramplīnus, lecot divu metru augstumā virs zemes. Taču pamazām kļūstu mierīgāks – BMX nomainīja kalnu ritenis, bet nobraucienus lielā ātrumā no kalna – MTB maratons vai braukšana pa mežu vai lauku ceļiem. Daudzus gadus amatieru komandās spēlēju hokeju, bet sapratu, ka visam laika nepietiek, arī kauli jāsaudzē, tāpēc hokeju nomainīja teniss – to gan reizi nedēļā spēlēju.

    Man patīk arī gatavot ēst, tomēr sevišķi ar to nevaru lepoties, jo tā ir viena vai divas reizes mēnesī, kad izdomāju ko uztaisīt. Pēc tam virtuves virsmas un sienas ir netīras, kaudze ar netīriem traukiem. Bet tas ir interesanti.

    Liels atbalsts jums ir ģimene.

    Protams, bet tā ir mijiedarbība. Es atbalstu savējos, un viņi atbalsta mani. Ģimenei ir liela nozīme, lai mājās viss būtu kārtībā un bērniem būtu harmoniska vide, kur augt un attīstīties par personībām. Meita Amēlija septembrī uzsāks skolas gaitas, lielie bērni ir izauguši, bet jaunākais bērniņš nāks pasaulē šomēnes… Sieva Līga izstudēja komercdiplomātiju, bet pēc meitiņas piedzimšanas izmācījās par skaistumkopšanas speciālisti, un tagad arī viņa gādā par glītiem ķermeņiem un mirdzošām sejām.

     

    Sadarbībā ar:

    Baznīcas iela 31, Rīga

    +371 28 300 800

    [email protected]

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē