• Pēc triumfālas pirmizrādes opera Valentīna skanēs Latvijā

    Reklāmraksts
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Porietis
    No 3. oktobra Latvijā varēs noskatīties operu «Valentīna», izrādi, kas atklās sievietes, caur kuras likteni «iziet» laikmets, Latvijas kultūras leģendas – kinozinātnieces Valentīnas Freimanes (1922.-2018.) dziļas mīlestības piesātinātu dzīvi sarežģītā sociālpolitiskajā laikā. Varones «ar zelta maliņu» apvītās bērnības atmiņas, pirmās patiesās mīlestības jausma, dzīves norūdīta kaisle spilgtā, skaistā mūzikas un multimediju valodā ar komponistam raksturīgajiem tango motīviem.

    Operas autors, komponists Arturs Maskats stāsta: “Manā operā “Valentīna” risinātās tēmas – Latvijas vēstures dramatiskie līkloči, cilvēku morālā atbildība sabiedrības, savas ģimenes un valsts priekšā, demokrātijas ideālu aizsargāšana – šodien kļūst arvien aktuālākas, droši vien vēl vairāk nozīmīgas nekā pirms desmit gadiem, kad, balstoties izcilās personības Valentīnas Freimanes dzīvesstāstā, radīju šo darbu.’’

    Absolūti pārsteidzošs ir režisores Sonoras Vaices “Valentīnas” lasījums kamerformātā, kur uz skatuves notiekošais organiski sakļaujas ar scenogrāfes Inetas Sipunovas uzburto virtuālo telpu. Visai neierastā amplua ir mūziķi: Gidons Grīnbergs (vijole), Inita Āboliņa (akordeons) un Māris Žagars (klavieres), kopā ar operdziedātāju Sonoru Vaici (soprāns) titullomā, kā aktieri izspēlējot Valentīnas dzīves stāstu. Pārsteidzoša ir Vaices vokālās meistarības amplitūda, viņa izdzied gan Valentīnu, Valentīnas māti, Valentīnu bērnībā, gan veco saimnieku un citas “vīriešu” lomas.

    Valentīnas Freimanes bērnība ritējusi starp Rīgu un Berlīni, kur viņas tēvs bija UFA kinostudijas jurists, bet māte – apburoša sabiedrības dāma, ap kuru pulcējas tā laika kino pasaules zieds. Operas vēsturiskā pasaules pirmizrāde notika 2014.gadā un kļuva par vienu no nozīmīgākajiem Rīgas – Eiropas Kultūras gada pasākumiem.

    Radio  "Klasika" direktore Gunda Vaivode: “Ne tik bieži sastopama situācija – komponists sniedz autogrāfus! Vakar Artura Maskata operas «Valentīna» pirmizrādē VEF kultūras pilī tā notika jau starpbrīdī. Nudien neticēju, ka tādu operu var pārvērst monoizrādē! Sonora Vaice, Ineta Sipunova, Inita Āboliņa – ļoti cienījams veikums!”

    Kinokritiķe, mākslas zinātņu doktore Anita Uzulniece,: «Valentīna Freimane bija mana garīgā māte un man daudz nozīmē. Biju klāt brīdī, kad Arturs Maskats lūdza viņai atļauju komponēt šo operu. Esmu pazīstama ar Liānu Langu, redzējusi  Operas teātra iestudējumu. Biju ļoti satraukusies, kā viena dziedātāja varēs izdziedāt visas partijas, zinu scenogrāfes Inetas Sipunovas darbus, bet man bija bažas, kā to visu apvienot.Taču Valentīnas Freimanes dzīvestāsts, izspēlēts kamerformātā un multivariantā, izrādās emocionāli vēl iedarbīgāks par lielo operu. Apbrīnojama Sonora Vaice visās partijās, mūziķi savā un aktieru ampluā, producente Agija Ozoliņa-Kozlovka – par atļaušanos un uzticēšanos. Paldies! Meklējiet iespēju to redzēt, dzirdēt un izjust! 100% izcils veikums!”

    Dzejniece, operas “Valentīna libreta autore Liana Langa: “Izcils monooperas «Valentīna» uzvedums. Ģeniāls Sonoras Vaices, Inetas Sipunovas (video) sniegums. Notikums Latvijas mākslā! Un aktualitāte…”

    Komponists Arturs Maskats: “Vakars pēc monooperas «Valentīna» pirmizrādes ar fantastisko Sonoru Vaici un visu izrādes radošo komandu, pilgti paliks atmiņā. Paldies visiem, visiem, kuri strādāja ar degsmi un kaut ko tik vienreizēji neparastu izveidoja!”

    Sonora Vaice veiksmīgi debitējusi režijā 2021.gadā ar Operetes teātra iestudējumu «Cilvēka balss. Telefons», par kuru saņēmusi prestižāko apbalvojumu klasiskās mūzikas jomā – «Lielo Mūzikas balvu», un ar kuru uzsāka sievietes personības tēmas radošo izpēti multimediālas monooperas formā.

    Multimediālo monooperu VALENTĪNA varēs noskatīties:
    - 3. oktobrī (ceturtdiena) – koncertzālē CĒSIS, 19:00
    - 11. oktobrī (piektdiena) – Ogres novada Kultūras centrā, 19:00
    - 26. oktobrī (sestdiena) – Jelgavas Kultūras namā, 18:00
    - 28. oktobrī (pirmdiena) – Liepājas teātrī, 19:00
    - 1. novembrī (piektdiena) – Ulbrokas PĒRLE, Kultūras centrā, 19:00

    Izrāde tapusi ar Rīgas domes, VKKF atbalstu, tās publicitāti atbalsta SIA PMTM.

    Biļetes var iegādāties «Biļešu Paradīzē» https://www.bilesuparadize.lv/lv/organizer/1157

    Vairāk skatīt https://www.youtube.com/watch?v=naXkeRYwATQ un https://www.operetesteatris.lv/valent298na.html

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē